HEVET SEG BETRAKELTIG: Clas Brede Bråthen er fornøyd med den norske laginnsatsen i Hoppuka. Det startet dårlig i Oberstdorf, men tok seg kraftig opp utover i konkurransen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HEVET SEG BETRAKELTIG: Clas Brede Bråthen er fornøyd med den norske laginnsatsen i Hoppuka. Det startet dårlig i Oberstdorf, men tok seg kraftig opp utover i konkurransen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Hoppsjefen langer ut:

- I resten av hoppverden sitter de ikke og ser sjakk

Ny suksess for Hoppuka.

(Dagbladet): Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, mener den tysk-østerrikske hoppuka har befestet posisjonen til hopp som en stor, internasjonal idrett. De siste dagene har vært en folkefest fra ende til annen. Folk har gått til hoppbakken som om det skulle være en cupfinale og latt seg rive med av lange svev.

Bråthen erkjenner at Norge har noe å strekke seg etter på flere nivåer. Sportslig dreier det seg om å få opp en stabil ener. Arrangementsmessig mener sportssjefen at Norge ikke har et eneste hopprenn som er blant de 15 beste i verden i løpet av en sesong. Og han applauderer ikke akkurat at hopp blir flyttet fra NRK1 til NRK2, på bekostning av blant annet sjakk.

- Jeg har konkludert med at det er vanskelig for meg å forstå alt som skjer bestandig. Vi er veldig spesielle i Norge. I resten av hoppverden sitter de ikke og ser sjakk. I den delen av verden vi opererer i, sitter de og ser hopprenn.

JUBEL: Anders Fannemel ble nummer tre i Hoppuka sammenlagt. Her hylles han av det norske støtteapparatet. Fra venstre: Lars Haugvad, Clas Brede Bråthen, Magnus Brevig, Kenneth Gangnes, Anders Fannemel, Thomas Hörl og Alexander Stöckl.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JUBEL: Anders Fannemel ble nummer tre i Hoppuka sammenlagt. Her hylles han av det norske støtteapparatet. Fra venstre: Lars Haugvad, Clas Brede Bråthen, Magnus Brevig, Kenneth Gangnes, Anders Fannemel, Thomas Hörl og Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bråthen fortsetter:

- Jeg har ikke noe imot at det blir sendt sjakk. Men jeg er glad for at den verden hopperne lever i – som er den internasjonale verden – ikke er en lukket boble hjemme i Norge. Jeg mener ikke at sjakk er det, men enkelte andre idretter. Hopperne lever i større og større grad av at vi er en internasjonal, stor idrett. Da viser jeg bare til TV-tallene, som er ekstremt høye. Av skiidrettene i Det internasjonale skiforbundet FIS er det ingenting som overgår hopp.

Dette er også noe Dagbladets kommentator, Esten O. Sæther, har vært inne på i flere kommentarer.

- Det er totalt større TV-interesse for hopp enn alpint, og ingen annen av de nordiske grenene har så ivrige følgere, skrev Sæther i en kommentar i 2016.

- Denne sterke internasjonale framgangen skyldes et langvarig arbeid for å gjøre en ganske så programmessig hoppsport til fengende TV-underholdning.

Utfordringen for de norske hopperne har vært å få fram en vinnermaskin som Petter Northug, Marit Bjørgen eller Aksel Lund Svindal. Ingen kan bestride at laginnsatsen i Hoppuka var strålende, med fire nordmenn blant de ni beste. Men eneren mangler.

Kamil Stoch fra Polen vant foran tyskeren Andreas Wellinger og Anders Fannemel.

Må lære

Bråthen lot seg imponere allerede da Hoppuka startet i Oberstdorf. Selv om været var så som så, møtte rundt 25 000 tilskuere opp og skapte en heksegryte. Det får sportssjefen til å sende et stikk til norske arrangører:

- Jeg skulle ønske at flere brukte tid på å lære hvordan de får det til her nede. Jeg noterer meg at noen påpeker at det er 80 millioner tyskere, og at dette er grunnen til at det er så mange tilskuere. Men det bor bare 12 500 personer i Oberstdorf. Sammenliknet med enkelte plasser i Norge, så er ikke dette så mye.

Bråthen fortsetter:

- Du ser at folk storkoser seg på fulle arenaer. Samtidig vet vi at Norge er en meget sterk hoppnasjon. Det må være et mål for oss at vi får arrangement som står i stil med prestasjonene til utøverne våre. Det betyr at vi skal være et av de beste arrangørlandene på hopprenn.

AVSLUTNING: Johann André Forfang, Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Robert Johansson feiret avslutningen av Hoppuka med pizza på hotellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AVSLUTNING: Johann André Forfang, Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Robert Johansson feiret avslutningen av Hoppuka med pizza på hotellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bråthen synes det er spesielt trist at Holmenkollrennet har mistet statusen sin. I gamle dager var dette en hoppbakke alle elsket å komme til. De siste åra har det vært ganske så glissent på tribunene. Og hadde det ikke vært for de polske tilskuerne, hadde det vært så som så med stemningen også.

Usikker

- Hvis du tar hvert enkelt hopprenn, og ikke Raw Air som konsept, er jeg usikker på om noen av de norske rennene er blant topp 15, påpeker Bråthen. I stedet trekker han fram blant annet Zakopane, Wisla, Titisee-Neustadt, Klingenthal, Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen, Kulm og Willingen.

- Hvilket norsk hopprenn mener du er det beste?

- Det mener jeg er i Trondheim. De var nesten uten av verdenscupen. Men så stilte ordføreren opp og lovet bot og bedring. Og det er det blitt.

- Hva med Holmenkollen?

- Holmenkollen har alle forutsetninger for å kunne bli hva det en gang var. Men da må vi bestemme oss for det og gjøre noen grep. Vi kan ikke akseptere at vi ikke er best i verden på arrangement når vi vil være verdens beste hoppnasjon. Da må vi gjøre noe med det. Enkelt og greit, sier en selvransakende sportssjef.

Selv om Hoppuka er over, står høydepunktene i kø utover vinteren. Først er det skiflygings-VM i Oberstdorf, deretter OL – og så Raw Air.

Selvtillit

- Jeg trengte selvtillit etter å ha slitt det siste året. Det var godt for meg å vite at jeg fortsatt har potensial til å være helt der oppe når jeg treffer på gode dager i bakken, sier Fannemel etter tredjeplassen.

- Og denne tredjeplassen i Hoppuka viser at jeg er blitt en mer stabil hopper. Hadde jeg hoppet bedre i Innsbruck (16. plass), hadde jeg kunnet presse Andreas Wellinger mer i kampen om andreplassen.