Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- I særklasse det beste løpet som er levert uten superdrakt

Svømme-Norge hyller Alexander Dale Oen etter gulløpet.

UTILNÆRMELIG: Alexander Dale Oen viste konkurrentene ryggen under VM-finalen på 100 meter bryst i Shanghai.Foto: Christian Thomassen / Scanpix
UTILNÆRMELIG: Alexander Dale Oen viste konkurrentene ryggen under VM-finalen på 100 meter bryst i Shanghai.Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ettermiddag norsk tid svømte en sterkt preget Alexander Dale Oen til det første VM-gullet i Norges Svømmeforbunds 101 år lange historie.

De tragiske hendelsene i Oslo og på Utøya fredag har gått kraftig inn på 26-åringen fra Øygarden nord for Bergen i forberedelsene til favorittøvelsen. Derfor er det en mektig imponert svømmepresident som så Dale Oen lykkes i finalen på 100 meter bryst i Shanghai.

- Helt fantastisk at han klarte å prestere et slikt løp etter det som har skjedd. Det viser hvilket fokus han har og hvilken stor idrettsmann han er. Det er helt utrolig, sa Eknes og roste samtidig alle han har med seg på laget sitt, sier svømmepresident Per Rune Eknes.

FLAGGHYLLEST: Alexander Dale Oen pekte mot det norske flagget på badehetta etterå ha slått inn til VM-gull på 100 meter bryst. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / MARK RALSTON
FLAGGHYLLEST: Alexander Dale Oen pekte mot det norske flagget på badehetta etterå ha slått inn til VM-gull på 100 meter bryst. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / MARK RALSTON Vis mer

Han roser samtidig apparatet rundt strilen og det de har klart å oppnå med begrensede ressurser.

- Jeg tenker på både treneren og landslagstreneren og alle de andre som har del i dette gullet. Jeg kan ikke si hvor stolt jeg er over ha slike folk i min organisasjon, sier Eknes til NTB.

Klasseforskjell Sondre Solberg er en av bakmennene i «team Dale Oen». Han overtok treneransvaret da den ferske vinneren flyttet fra Bergen til Snarøya og meldte overgang fra Vestkantsvømmerne til Bærumssvømmerne tidligere i år.

Selv om han ikke vil påta seg mye av æren for det historiske VM-gullet, er han naturligvis stolt av stjerneeleven.

- Vi er et stort team og mange har bidratt til dette, men den aller viktigste er ham selv. Jeg utrolig stolt over dette etter alt som er skjedd hjemme i Norge. Det er en fantastisk prestasjon han leverer. Det er ikke lett å gå i den boksen når vi vet hvordan alle nordmenn er påvirket av hendelsene der hjemme. Men Alexander klarte å bruke det mentalt, sier Solberg til NTB.

Dale Oen åpnet forrykende og ved vending 50 meter var han fire tideler foran verdensrekorden til australske Brenton Rickard. Etter 100 meter var han 13 hundredeler bak, men det la ingen demper på lettelsen over å ha vunnet i utklassingsstil.

Uansett var det den desidert raskeste tiden som er registrert på distansen siden Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) nedla forbud mot såkalte superdrakter og gjeninnførte tekstiler.

- Verdensrekorden gir vi blaffen i akkurat nå. Men ja, med en litt roligere åpning ville det ha blitt verdensrekord. Uansett var dette en maktdemonstrasjon og i særklasse det beste løpet som er levert uten superdrakt, fastslår Solberg.

Bekymret landslagstrener Verdensrekordtempoet satte en liten støkk i landslagstrener Petter Løvberg, som fikk se Dale Oen trosse den opprinnelige planen om å åpne kontrollert for så å sette inn støtet på den siste lengden.

- Vi visste at han hadde mer å gå på etter kvalifiseringen og semifinalen, men planen var at det var på de siste 50 meterne han skulle kjøre. Derfor følte jeg meg ikke trygg da han passerte så sterkt halvveis, sier Løvberg til NTB.

Landslagstrenerens nervøsitet var grunnløs. Dale Oen sto distansen og leverte den fjerde raskeste 100 meteren i historien, med italieneren Fabio Scozzoli på sølvplass hele 71 hundredeler bak i mål.

- Nå er vi lettet og glade, sier landslagstreneren.

Dale Oen skal seinere i VM i aksjon både på 50 og 200 meter bryst.