Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I seng med fienden

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): De er norske. De er med på å ta medaljer i OL, men du ser dem sjelden på TV. I OL kryr det av nordmenn i fremmed lands tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter Joar Himle (33) i OL-leiren på Homestead Resorts. Han ble ansatt som skytetrener for de italienske skiskytterjentene i mai, og har som oppgave å få de italienske jentene foran de norske på resultatlista.

- Det har jeg ingen skrupler med. Idrett skal drives på tvers av kulturer og landegrenser. Å holde smøreboka skjult for andre er ikke min stil. Nå er jobben min å få Nathalie Santer og de andre italienske jentene foran Liv Grete, sier Joar Himle til Dagbladet.

Nå har ikke de italienske hatt noe stort OL, blant annet på grunn av at Nathalie Santer - Ole Einar Bjørndalens forlovede - pådro seg bronkitt på vei til disse lekene.

Liten interesse

- Det var akkurat slutt med dama da jeg fikk jobbtilbudet, og jeg ville angret om jeg hadde sagt nei, sier mannen som har ett års permisjon fra jobben som lærer ved NTG på Geilo.

- Jeg har høyere lønn, har et stort hus i vakre Anterselva, lærer språket og er veldig fascinert av den italienske kulturen, sier Himle.

- Er det drømmejobben?

- Jeg kan iallfall ikke klage på hvordan jeg personlig har det. Men det italienske systemet er veldig annerledes enn hva jeg er vant med fra Norge. Noen ganger lurer jeg på om utøveren er til for lederne, og ikke omvendt. Spør man tre personer, får men tre forskjellige svar, sier Himle.

Interessen fra media er også en annen verden i Italia.

- Det er helt dødt. Det skrives ikke en linje om jentene unntatt når de vinner.

Spansktrønder

Trønderen Ola Berget er den mestvinnende norske langrennstreneren så langt i OL. Du ser ham to skritt bak Johann Müehlegg, som har knust det som er av konkurrenter i Soldier Hollow.

- Jeg er en altmuligmann i teamet. Jeg er trener, smører og organisator, forteller Berget.

Da tyskspanske Johann tok gullet på tremila, var det sterke følelser i sving i hans helnorske hjerte.

- Jeg føler meg helt tom innvendig. Det er som jeg har vært med å vinne. Jeg har jo selv vært aktiv, så jeg vet jo hvilke tanker og følelser man har inni seg etter løp.

Smører utlendingene

Magnar Dalen er hovedtrener for de svenske langrennsgutta, og mentor for Per Elofsson. I valget mellom norsk og svensk gull, så er han ikke i tvil.

- Følelsene dine ligger der du har ditt. Så lenge Elofsson går, så holder jeg med Sverige, og ikke Norge, sier Dalen.

- Men lar du deg ikke røre over «Ja, vi elsker» med en nordmann på toppen av pallen?

- Det er klart jeg kan glede meg over det, men ikke av «Ja, vi elsker» i seg selv. Det er mer gleden over selve idrettsprestasjonen som betyr noe. Jeg kjenner jo de fleste i det norske laget godt fra den tida jeg sjøl jobba der.

I fjor smurte treskimesteren Magne Myrmo esteren Andrus Veerpalu til VM-gull på tremila. Han gjentok bedriften under 15-kilometeren forrige tirsdag. Myrmo ble vraket i den norske bua for to år siden, men har tydeligvis kunnskaper som er gode for gull. Hallgeir Lundemo har også vært med å smøre østerrikerne til to medaljer under OL. Da Magnar Dalen ble sjef i Sverige, ble han beskyldt for å ha stålet smurning fra den norske leiren.

- Den saken er glemt. Man kan ikke hindre at folk tar med seg kunnskaper og kompetanse fra en jobb til en annen, sier Dalen.

SKISKYTTEREKSIL: Joar Himle har fått jobben som skiskyttersjef i Italia etter anbefalinger fra Ole Einar Bjørndalen. I bakgrunnen Bjørndalens forlovede Nathalie Santer.
POLARSVEITSER: Ulf Morten Aune er egentlig fra Tromsø, men har funnet seg til rette i de sveitsiske alpene som langrennstrener.
SMØRER: Hallgeir Lundemo har tatt norske triks med seg til østerrikernes smørebod.
Hele Norges coronakart