Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I sjakk-OL neste år må Carlsen være fornøyd med å bli topp ti

Spiller i Tromsø i august.

GRUNN TIL BEKYMRING? Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller, men kan ikke redde det norske laget på egenhånd under sjakk-OL neste år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GRUNN TIL BEKYMRING? Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller, men kan ikke redde det norske laget på egenhånd under sjakk-OL neste år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

OSLO/CHENNAI (Dagbladet): Til tross for at Magnus Carlsen stiller, vil det norske laget få kjørt seg mot proffene fra Øst-Europa under sjakk-OL i Tromsø neste år.

Rundt 130 nasjoner deltar når Tromsø inviterer til sjakk-OL i august neste år. Mesterskapet er det desidert største sjakkmessig i Norge noensinne.

Den gjeveste tittelen er i åpen klasse (herreklassen). Der stiller Norge helt sikkert med Magnus Carlsen. De tre andre som ligger an til å få en plass på laget er Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, og Leif Erlend Johannessen. Det endelige laget blir imidlertid ikke tatt ut før i mai.

Møter proffer Men selv om verdensmester Carlsen har lovet å stille, spås det norske laget trøbbel sammenlagt. De beste øst-europeiske nasjonene stiller nemlig med proffer som spiller sjakk på heltid.

- Vi har en uttalt sportslig målsetting om å komme blant de ti neste nasjonene i herreklassen. Det
er i sannhet et hårete mål, men samtidig et mål vi tror på og jobber sammen for. Med verdensmesteren som ankermann har vi en spiller som kan slå hvem som helst av andre nasjoners toppspillere, sier Thomas Robertsen, leder i eliteutvalget i Norges sjakkforbund, til Dagbladet.

45. plass sist I forrige sjakk-OL, i Istanbul for to år siden, kom det norske laget på 45. plass etter seks seirer, én remis og fire tap.

Den norske legenden Simen Agdestein (46) sier at nøkkelen til at Norge kan hevde seg er å kjøpe spillerne fri fra jobb. I dag er Carlsen den eneste som ikke jobber eller studerer ved i siden av.

BLIR LAGKOMPIS: Den internasjonale stormesteren Simen Agdestein blir etter alt å dømme en av Magnus Carlsens lagkompiser under neste års sjakk-OL. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
BLIR LAGKOMPIS: Den internasjonale stormesteren Simen Agdestein blir etter alt å dømme en av Magnus Carlsens lagkompiser under neste års sjakk-OL. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- For å prestere så må vi gjøre som de andre toppnasjonene gjør. De spiller 100 partier i året og er sjakkproffer. De jobber knallhardt. Vi må også gjøre det, men da må vi kjøpe spillerne fri fra jobb, sier Agdestein til Dagbladet.

Den tidligere læreren til Carlsen tror uansett at Norge kan overraske på hjemmebane.

- Målet er å bli topp ti. Det mener jeg er realistisk, men det er veldig høyt. Det er sport og alt kan skje, sier han og legger til:

- Det å spille på hjemmebane betyr at vi er under litt press. Vi må si de riktige tingene til oss selv og fokusere på oppgavene, sier han.

Mer feber Leder i eliteutvalget, Thomas Robertsen, tror sjakkfeberen etter Carlsens superprestasjon i India, vil bidra til å hjelpe det norske laget.

- Jeg tror at sjakkfeberen som herjer Norge vil blusse kraftig opp frem mot OL, og jeg håper at et entusiastisk og patriotisk hjemmepublikum kan lage mye god stemning rundt det norske laget. Vi er avhengige av at flere av de norske presterer på sitt beste og kanskje litt til, men da kan vi slå hvem som helst i enkeltmatcher. Jeg tror at det ligger mye positiv symbolikk i at vi stiller med verdensmesteren på toppbordet, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media