Simon Dunn

I sjokk etter dødsfall

Australia er i sjokk etter at idrettsstjernen og den kjente forkjemperen for homofiles rettigheter, Simon Dunn (35), ble funnet død.

DØD: Den kjente, australske utøveren Simon Dunn ble funnet død lørdag. Han ble 35 år gammel. Foto: Simon Dunn / Istagram
DØD: Den kjente, australske utøveren Simon Dunn ble funnet død lørdag. Han ble 35 år gammel. Foto: Simon Dunn / Istagram Vis mer
Publisert

Den åpent homofile utøveren representerte Australia i bobsleigh i flere internasjonale mesterskap. Han gjorde seg også bemerket på rugbybanen og var en kjent personlighet i Australias medieverden.

Dunn ble funnet død i leiligheten sin i Sydney lørdag morgen, ifølge lokalt politi. Han ble 35 år gammel.

Det skal ikke være noe kriminelt bak dødsfallet.

Dunns agenter og management bekrefter dødsfallet, ifølge Yahoo Sports.

Den første

Dunn ble den første åpent homofile idrettsutøveren som representerte landet sitt i en vintersportsgren.

Dunn ble sett på som en banebrytende og modig personlighet, skriver Daily Mail. Han fikk flere priser og nominasjoner for sin åpenhjertighet og for sitt arbeid for LHBT+-samfunnet.

- Det er fortsatt homofobi i idretten. Det er en kultur som har blitt skapt over flere tiår, og jeg tror vi fortsatt har et arbeid å gjøre for å få slutt på det, sa Dunn til Sky News i 2018.

Etter først å ha lagt opp som bob-utøver i 2016 begynte han med rugby og spilte for Sydney Convicts - et rent homofilt lag.

Han vakte også oppsikt i media for å ha kysset sin daværende partner etter en rugby-triumf.

- Vi hadde vunnet ligaen. Etter kampen gikk jeg bort til ham for å gi ham et kyss for å feire, noe de fleste idrettsutøvere gjør med partnerne sine når de vinner, sa han den gang.

Dunn gjorde comeback på bob-banen i 2021. Han hadde som mål å komme til vinter-OL i 2022, men ble hindret av en skade.

Rystet

Dunn skrev selv på Instagram ved utgangen av 2022 at han har et «tøft år med personlige utfordringer» bak seg. Også tidligere har han vært åpen om sine kamper på og utenfor banen, om seksualitet, mental helse og skader.

Det australske sports- og kulturmiljøet er rystet over det tragiske dødsfallet til Dunn.

- Jeg kan bare ikke tro det, skriver den kjente DJ-en og dragartisten Kitty Glitter, ifølge Yahoo Sport.

Hun har kjent Dunn i årevis.

- Jeg så ham blomstre til å bli den vakre mannen og talentfulle, fremragende idrettsmannen han var. Jeg er i sjokk og helt knust. Vi elsket ham høyt, skriver Glitter og sender kondolanser til Dunns familie.

VENNER: SImon Dunn og mediepersonligheten og modellen Katie Price, også kjent som Jordan. Foto: NTB
VENNER: SImon Dunn og mediepersonligheten og modellen Katie Price, også kjent som Jordan. Foto: NTB Vis mer

Dunns management uttrykker sorg og forteller om en mann som brukte posisjonen sin til å hjelpe andre.

- Simon var lidenskapelig opptatt av å gi tilbake til samfunnet. Han var aktiv i frivillig arbeid, han viet sin tid til å bruke profilen sin, og for å hjelpe flere veldedige organisasjoner, skriver Dunns management på Twitter – og oppsummerer:

- Simon sa aldri «nei».

Dunn skal ha jobbet aktivt for mangfold og for velferden til LHBT+-personer.

- Simon representerte oss alle, skriver managementet.

Han så seg derimot ikke som noen «talsmann» ifølge managerne.

- Han sa alltid: «Jeg er bare en homofil hvit mann som forteller deg om mine erfaringer og opplevelser fra de jeg lærte av.» Delingen av disse historiene har ført oss hit vi er i dag», siterer Dunns representanter ham på i dag.

Etter at Dunn ble nominert til Australian LGBTI Awards Sports Personality of the Year for andre gang i 2019, sa han:

- For meg vil lidenskapen min alltid være å jobbe for LHBT+-samfunnet mitt og for organisasjonene våre, og det å utforske flere måter jeg kan bidra på.

Langt nede

Instagram skrev han dette etter at skadene hans satte en stopper for idrettskarrieren:

- Jeg har vært temmelig langt nede. Jeg har mistet tellingen på gangene jeg har omtalt meg selv som en «fiasko». Jeg klarte knapt å komme meg ut av senga. «Hva var vitsen?» tenkte jeg. Likevel spurte jeg ikke om hjelp. Av ren dumskap eller fordi jeg tenkte at det ikke var «mannlig» å be om hjelp.

Innerst inne visste han at det var det han trengte, skrev han, før han takket de nærmeste som så ham og støttet ham på den tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer