OPPTUR: Moa ligger på 6. plass på toppscorerlista i Bundesliga. Til Dagbladet forteller han om veien til profflivet og oppturen i Tyskland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OPPTUR: Moa ligger på 6. plass på toppscorerlista i Bundesliga. Til Dagbladet forteller han om veien til profflivet og oppturen i Tyskland. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- I Skeid fikk jeg være meg selv og feile

Moa om oppturen i Bundesliga og klubben i hans hjerte.

• Her kan du stemme på klubben i ditt hjerte.

(Dagbladet): Mohammed «Moa» Abdellaoue (26) har scoret åtte seriemål på ti kamper i tyske Hannover denne sesongen, og spissen regnes som en av Europas mest effektive foran mål. Selv vil han takke Skeid for suksessen i utlandet.

I forbindelse med Klubben i mitt hjerte forteller Moa til Dagbladet om hvordan han har opplevd oppturen de siste åra.

JUBEL: Hannovers Lars Stindl, Christian Pander, Moa, Didier Ya Konan og Manuel Schmiedebach. Foto: EPA/PETER STEFFEN/SCANPIX
JUBEL: Hannovers Lars Stindl, Christian Pander, Moa, Didier Ya Konan og Manuel Schmiedebach. Foto: EPA/PETER STEFFEN/SCANPIX Vis mer

- Jeg har hatt en bratt læringskurve med både opp- og nedturer. Det gjør deg sterkere, moden og klar for større oppgaver. Det er først og fremst tida i Skeid jeg må takke for det. Det var der det hele startet, sier Moa til Dagbladet.

Moa spilte i Skeid fra 2001 til til 2007. Han scoret 40 mål på 86 kamper på A-laget. Nå er han nummer seks på toppscorerlista i Bundesliga. 26-åringen fra Refstad i Oslo har sniket seg inn på lista som inneholder verdensstjerner som Mario Gomez (13 mål), Lukas Podolski (9), Franck Ribery (6) og Raul (6).

- Hvilken klubb har betydd mest for deg?

- Skeid er utvilsomt klubben i mitt hjerte. De har betydd alt for meg. Trenerne som var der og måten de behandlet unge spillere på var fantastisk. Klubben hadde dårlig økonomi og måtte satse på unge spillere. Slik startet det også for meg. Men det viktigste er at de faktisk ga meg den sjansen. Det er derfor jeg står her nå, sier Moa.

Etter 2007-sesongen dro spissen fra Skeid til Vålerenga. Der fortsatte det gode spillet før han to og en halv sesong senere reiste videre til tyske Hannover.

- Fikk være meg selv Moa er i dag inne i sin andre sesong i tysk Bundesliga og opplever sin beste sesong noensinne.

- Oppholdet i Vålerenga ga meg mye, men det er Skeid som har gjort meg til den spilleren jeg er i dag. De passet på meg både som spiller og person. I Skeid fikk jeg være meg selv og feile. Det er det jeg vokser på, sier Moa.

MÅLFARLIG: Moa står med ni scoringer i Hannover denne sesongenen. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN /SCANPIX
MÅLFARLIG: Moa står med ni scoringer i Hannover denne sesongenen. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN /SCANPIX Vis mer

Moa har fortsatt god kontakt med sin gamle juniortrener fra tida i Skeid, Ronny Holmedal. De snakker jevnlig om mental utvikling og avslutningsteknikk.

Blir ikke stressa - Det er flere i Skeid jeg har kontakt med, blant annet gamle trenere. Etter at jeg debuterte som 16-årig, er det de gode opplevelsene og kampene derfra jeg vil huske i framtida, sier Moa.

Til tross for større oppmerksomhet både på og utenfor banen, føles ikke alt oppstyret ukomfortabelt.

- Jeg merker egentlig ikke så mye til ting som skjer utenfor banen. Jeg blir ikke stresset av det. Det er ikke farlig, for å si det sånn, sier Moa.

LANDSLAGET: Moa mener Skeid er den klubben som har gjort ham til den viktig landslagsspilleren han er. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LANDSLAGET: Moa mener Skeid er den klubben som har gjort ham til den viktig landslagsspilleren han er. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Har du en personlig målsetning denne sesongen?

- Målet mitt er å score i hver kamp. Det er det som holder meg i gang, sier han.

Intelligent Slik forklarer landslagsassistent og tidligere RBK-keeper, Ola By Rise, avslutningsegenskapene til Hannover-spissen.

- Han er veldig intelligent, han har et godt fotballhode og han har målteft. Moa er flink til å orientere seg og avslutte tidlig. Han har et godt steg og kan avslutte bra med begge bein, sier By Rise til Dagbladet.

TAP: Norge tapte mot Wales. Her er Craig Bellamy (f.v.), Mohammed Abdellaoue og Andrew Crofts i aksjon på Cardiff City Stadium. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TAP: Norge tapte mot Wales. Her er Craig Bellamy (f.v.), Mohammed Abdellaoue og Andrew Crofts i aksjon på Cardiff City Stadium. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

PS: Stemmelokalene til Klubben i mitt hjerte stenger fredag (i morgen) klokka 12.00. Helt fram til da kan du stemme her, eller nederst i denne saken.