I skuddet

Skytteren Espen Berg-Knutsen (37) var bokstavelig talt i skuddet under VM i Zagreb i august.

Han skjøt til gull i helmatch 300 meter rifle. Det vil si 3 ganger 40 skudd henholdsvis liggende, stående og knestående. Nå er han blant de nominerte til «Folkets Idrettspris».

-  Moro. I Norge er det rundt

25 000 aktive konkurranseskyttere. Men vi er ufortjent lite synlige media, sier Berg-Knutsen.

I VM fikk han knallhard konkurranse av en annen nordmann, Vebjørn Berg. Men Nordstrand-skytteren var den vasseste. Han fikk 1181 poeng. Ny verdensrekord.

Hodet kaldt

-  Dette er noe av det større jeg har opplevd på skytebanen. Jeg holdt hodet kaldt, og konsentrerte meg om å gjennomføre det jeg har trent på, fortalte han etterpå.

At konkurrenten Berg kom bort og sa de små, men betegnende ord «faen ta», var heller ikke å kimse ad. Sammen med Magnus Wohlen vant de norske gutta også laggullet.

I Norge er det vanskelig å leve av å være konkurranseskytter på heltid. Til daglig er Espen Berg-Knutsen forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller. Men han bruker flerfoldige timer på sporten.

VERDENSREKORD: Skytteren Espen Berg-Knudsen satte ny verdensrekord da han tok VM-gull i 300 mmener rifle i Zagreb. Foto: Scanpix
VERDENSREKORD: Skytteren Espen Berg-Knudsen satte ny verdensrekord da han tok VM-gull i 300 mmener rifle i Zagreb. Foto: Scanpix Vis mer

-  800 til 1000 timer i året, sier han.

Mange medaljer

Men det han har lagt ned av trening og terping, har han fått tilbake i fullt monn. I form av medaljer i NM, EM og VM.

Han peker på at det er god rekruttering av jenter til sporten. Et eksempel på at de kommer for fullt, er at Mette Elisabeth Finnestad var første kvinne som vant Landsskytterstevnet i sommer.

-  Hva skal til for å lykkes?

-  Det er en forutsetning at du er rolig og strukturert. Da jeg tok gull i Zagreb, varte konkurransen i tre timer og tjue minutter. Du må ha konsentrasjon og mental styrke til å stå løpet ut.

-  Hvor lenge kan du holde på?

-  Harald Stenvaag var 51 år da han deltok i OL i 2004. Så jeg kan sikkert holde på i ti år til, sier

I skuddet

Espen Berg-Knutsen.

Han begynte å skyte i 1982 - inspirert av faren og broren. Hvem kunne vite at han skulle drive det så langt?