I slede med mesteren

Dagbladet.no overvar starten av årets Finnmarksløp fra den regjerende mesterens egen slede. Her er favorittene.

ALTA (Dagbladet.no): Klokka 12 i lørdag gikk starten for Finnmarksløpet 2004. 64 løpere la ut i de to forskjellige klassene i hundesledeløpet, på henholdsvis 500 og 1000 kilometer. Løpet går fra Alta til Kirkenes, og så tilbake til Alta igjen.

I den lengste og tøffeste klassen er det knallhard kamp om seieren. Det gir en viss status å være raskest med 14 hunder i hundre mil over Finnmarksvidda.

På tur

Dagbladet.no tok plass i sleden til de to siste åras vinner, Rune Johansen fra Alta. Han er den aller største favoritten til å vinne løpet i år også.

- Jeg tror Rune Johansen vinner i år også. han har vunnet to ganger tidligere, og er full av selvtillit. I tillegg er han en lokalkjent mann, så han kjenner løypa veldig godt. Men kanskje kan Petter Jahnsen være en outsider. Han har kapasiteten, og vant Femundsløpet i år. Men han har ikke bevist noe i Finnmarksløpet ennå, er eksperttipset Robert Sørlie gir Dagbladet.no.

Selv tar ikke Johansen munnen for full:

- Jeg vet jo at jeg har mulighet til å vinne. Men det blir ikke lett. De andre har jo også trent veldig hardt for dette løpet, sier han beskjedent til Dagbladet.no. Men han innrømmer at selvtilliten er på plass etter å ha vunnet to år på rad.

Raskere løp i år

I fjor vant Johansen løpet på seks dager og tre timer. I år tror han det går raskere. Løypa er blant annet 55 kilometer kortere enn det den var i fjor. Nervene står i helspenn hos alle løperne idet de kjører gjennom folkehavet langs gågata i Alta. Johansen er stille, men vinker til alle lokalpatriotene som heier ham ut mot viddene. Undertegnede er mest bekymret over at gjerdene som står langs traseen virker veldig smale.

Da hundespannet når skogkanten, og raser nedover en bratt bakke, sier han med lettelse i stemmen:

- Da er vi i gang!

Johansen er ikke så opptatt av all ståheien rundt løperne i startområdet. Han vil helst komme seg avgårde og tenke på hvor han skal knipe sekunder og minutter på konkurrentene. Han har jobbet knallhardt mot årets hundesledeløpshøydepunkt. På treningsturer opp til 30 timer har han trenet hundespannet til perfeksjon.

- Jeg er godt kjent i disse løypene, forteller han mens vi kjører forbi gården hans langs Altaelva. Vanligvis tjener Johansen til livets opphold som melkebonde. Kona hans går i fjøset når treningstimene blir for lange.

- Ja, det hadde ikke gått uten henne, sier han.

Vil ikke til Iditarod

Førstepremien i år er en firehjuls terrengmotorsykkel. Med 18 hunder i stallen er det ikke akkurat god butikk for Johansen å drive med hundesledeløp. Det er i Nord-Amerika pengene ligger i hundekjøring. Aller mest ligger det i Alaska og Iditarod, som Robert Sørlie vant som første europeer i fjor.

- Man skal aldri si aldri, men jeg har ikke vurdert å være med der. Det koster for mye, sier Johansen.

Det var feil tidspunkt å spørre om et nytt løp også. Johansen har tatt med Dagbladet.no i sleden fordi den virkelige starten i Finnmarksløpet går fra sjekkpunktet Jotka. Som plutselig dukker opp bak snøkledde knauser. Nå skal alvoret starte. Uten Dagbladet.no i sleden.

- Hva slags taktikk legger du i år?

- Taktikken blir å gå så fort som mulig, sier Johansen til Dagbladet.no.

- Så får vi se.

45 minutters hundekjøring i to plussgrader langs Altaelva er over. Når løperne nå skal opp på fjellet blir det kaldere. Og bedre. Plussgrader og hundesledeløp er ikke en optimal kombinasjon. Det er først når gradestokken kryper ned mot 35 kalde løperne er i sitt ess.

Og ikke bli overrasket om mannen som står øverst på pallen torsdag kveld heter Rune Johansen. Men først skal vi ta i mot dem i Skoganvarre i kveld.

  • Dagbladet.no følger Finnmarksløpet gjennom hele uka.
MESTER: Dagbladet.no fikk følge favoritten i starten - bokstavlig talt.
START: Startskuddet for årets Finnmarksløp gikk i Alta i ettermiddag. De neste fem dagene skal konkurrentene kjempe seg fram til Kirkenes.
I SPANN: Det gir en viss status å være raskest med 12 hunder i hundre mil over Finnmarksvidda.