Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I Sofia var Norge gode. På Ullevaal må vi være god nok

Fokus, disiplin og tålmodighet er ord Lars Lagerbäck vil gjenta til det kjedsommelige før kampene mot Slovenia og Bulgaria. Jeg håper han løfter fram angrepsspill også.

VAR BEST OG TAPTE: Norge var bedre enn Bulgaria, men tapte likevel 1-0. Mye fordi spillerne lot seg stresse av bulgarernes filming og drøying av tid. Mest fordi vi ikke evnet å produsere målsjanser da vi trengte det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VAR BEST OG TAPTE: Norge var bedre enn Bulgaria, men tapte likevel 1-0. Mye fordi spillerne lot seg stresse av bulgarernes filming og drøying av tid. Mest fordi vi ikke evnet å produsere målsjanser da vi trengte det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäck lover at hjernevaskingen av landslagsspillerne vil fortsette. Det er greit, repetisjoner er nødvendig og har aldri skadet noen. Det er viktig at ideene og forutsetningene som følger svenskens filosofi fester seg i ryggmargen. Men på veien til de to neste kampene i Nations League - kamper vi må vinne - er det kanskje enda viktigere at den norske ballbesittelsen, rundt 55 prosent vil jeg tippe, gis høyeste prioritet.

Norge trenger nemlig mer enn godt forsvarsspill, kontroll, fokus, selvdisiplin og tålmodighet.

Skal vi komme ut på topp mot Slovenia og Bulgaria trenger vi angrepsspill også.

I SOFIA TAPTE Norge en kamp vi burde vunnet etter fordelingen av spill og sjanser. Bulgaria hadde én målsjanse og scoret ett mål. Vi hadde tre store og scoret ingen. Men det er ingen trøst i en framgang om du ikke vinner poengene det spilles om.

Så fort resultatene inngår i en tabell blir du avslørt.

ETTER 2-0 OVER Kypros var det akkurat det som skjedde i Sofia. Norge ble avslørt. Laget er ennå ikke godt nok, selv i europeisk tredje divisjon. Kan hende ikke voksent nok heller. For selv om strukturen, avstandene, balansen, aggressiviteten og gjennombruddsviljen er opp mange hakk siden Lars Lagerbäcks første Norge-kamp i Belfast for halvannet år siden (0-2), blir det den samme gamle leksa når vi med ballen i laget må produsere sjanser for å vinne.

Det måtte vi da Nord-Irland tok en tidlig ledelse.

Det klarte vi ikke.

Det måtte vi etter at Bulgaria tok ledelsen i Sofia.

Det klarte vi heller ikke.

VI PRODUSERTE FAKTISK ikke en eneste sjanse. Selv om jeg både har hørt og lest sjansestatistikker som forteller det motsatte, at Norge skapte målsjanser etter pause, var min vurdering den søndagskvelden i Sofia at vi egentlig ikke plaget hjemmelaget i det hele tatt. Vi kontrollerte kampen og hadde ballen mye, ja, men det var også Bulgarias plan etter at de tok ledelsen, la seg bakpå og gjorde alt de kunne for å drepe tida.

Vår plan var å skape sjanser, utlikne ledelsen og vinne kampen.

Så lenge vi ikke klarte det første var det andre og tredje utenfor norsk rekkevidde.

ÅRSAKEN TIL DET er ikke bare at spillerne mistet hodet og lot seg irritere og frustrere over bulgarernes skuespill og drøying av tid. Hovedgrunnen er at vi ikke har det offensive mangfoldet som skal til for å bryte ned en kompakt og lavtliggende motstander. Vi har en Plan A som handler om Lagerbäck-fotball til beinet.

Ut over den, ikke veldig mye.

DERFOR AVSLØRES OFTE Norge på dårlige valg, mangel på samhandling og mangel på nødvendig ro når det drar seg til og det kreves mål. Jo trangere det blir, jo dårligere valg tar spillerne. Selvfølgelig er spill mot et lavtliggende, kompakt og balansert forsvar en av fotballens største utfordringer, men det må vi også lære oss å håndtere.

Derfor må det prioriteres.

SLOVENIA HAR TO ufortjente tap i Nations League, kommer til Oslo med null poeng og må vinne enda mer enn oss. Det kan gi Norge noen av de kontringsmulighetene mye av Lagerbäcks fotball er tuftet på. Bulgaria møter Kypros når vi spiller mot Slovenia og kommer til Ullevaal med seks, sju eller ni poeng. De vil garantert være happy med 0–0.

ALLE SKJØNNER HVA det betyr. At Norge-Bulgaria blir en trang kamp med mye norsk ballbesittelse og mye bulgarsk drøying av tid ligger i kortene. I hvert fall så lenge det står 0–0.

DA LAGERBÄCK OFFENTLIGGJORDE troppen brukte han et kvarter på det som må til for å håndtere situasjonene når ballen ikke er i spill - disiplin, fokus og tålmodighet. Det er selvfølgelig viktig. Først helt på tampen fikk han et spørsmål om hva som skal til for at Norge skal møte november i posisjon til å vinne gruppa. Det er enda viktigere. Men tingene henger sammen, og jo bedre du er til å håndtere det første jo mer balltid får du om en scoring er det du trenger.

Så ja, først litt hjernevasking.

Deretter fullt fokus på angrepsspill og offensiv samhandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!