TILBAKE I GJENGEN: Martin Johnsrud Sundby er tilbake i landslagsvarmen sammen med landslagssjef Tor-Arne Hetland (fra v.), trener Eirik Myhr Nossum, Sjur Røthe, Emil Iversen, fysioterapeut Espen Sjåberg, Anders Gløersen og Didrik Tønseth. Foto: Tormod Brenna
TILBAKE I GJENGEN: Martin Johnsrud Sundby er tilbake i landslagsvarmen sammen med landslagssjef Tor-Arne Hetland (fra v.), trener Eirik Myhr Nossum, Sjur Røthe, Emil Iversen, fysioterapeut Espen Sjåberg, Anders Gløersen og Didrik Tønseth. Foto: Tormod BrennaVis mer

Martin Johnsrud Sundby snakker ut:

I sommer har treninga blitt styrt mer av sinnet enn av pulsklokka

Martin Johnsrud Sundby er ferdig med sin to måneder lange utestengelse. Men langt fra ferdig med saken. 

LIVIGNO (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby (31) er tilbake i gjengen. I går sluttet han seg til resten av landslaget i i Livigno, den italienske idylliske alpe-landsbyen på 1800 meters høyde hvor landslaget er på høydesamling.

Men selv om dommen på to måneder er ferdigsonet, er Martin Johnsrud Sundby på ingen måte ferdig med saken.

- Jeg klarer ikke å slippe det, fordi jeg fortsatt ikke skjønner at det er en sak, eller hvorfor det er blitt som det er blitt, sier Martin Johnsrud Sundby over desserten på løperhotellet.

- Jo mer jeg kommer på innsida av dette, desto mer lei meg og fortvilet blir jeg over hvor urimelig jeg faktisk føler at jeg er blitt behandlet, sier Martin.

Vil henge ved

Han vurderer sterkt å anke dommen.

- Fordi jeg innerst inne har et håp om at rettferdigheten kan seire og komme fram her. Jeg føler jeg er dømt på helt feil premisser, men egentlig vil jeg ikke snakke så mye mer om det nå. Jeg har sagt nok.

- Og anken er ikke mitt hovedfokus nå. Jeg får veldig god hjelp med den biten, det er mye advokatmat her.

Han vet at saken ikke er over selv om utestengelsen er et tilbakelagt kapittel.

- Dette vil jeg nok møte utover vinteren. Det regner jeg med. Det er jo mye opp til dere i media også det.

- Hva med konkurrentene dine? Vil noen av dem se på deg som en juksemaker?

- Langrennsmiljøet er et bra miljø. Vi kjenner hverandre. Alle jeg snakker med forstår saken min når jeg legger den fram. Det er en befriende følelse for meg. Jeg har ikke noe å skjule, det er lett for meg å legge fram saken og hvorfor jeg synes den er så urimelig.

- Men det vil alltid være kritikere der ute, sier Martin Johnsrud Sundby.

- Det blir en interessant sesong, og jeg forbereder meg på mye.

Skaper motivasjon

- Hva med deg selv, du skal prestere, men klarer du det når du tenker så mye på denne saken?

- Det kan bli en utfordrende - eller krevende - vinter. Men jeg viste i fjor at jeg kunne gå fort på ski om jeg klarte å la hodet slippe. Jeg hadde jo denne saken hengende over meg da også, uten at dere visste om det. Jeg får håpe jeg klarer det igjen

- Faktum er at jeg prøver å bruke denne saken til motivasjon.

- Klarer du det?

- Vi får se. Men det har i alle fall vært veldig mye trening med adrenalin og sinne i sommer. Mer av det enn med pulsklokke og intensitetsstyring.

- Du er kjent for å være ekstremt detaljorientert i treninga. Nå har du bare guffa på?

- Mye har gått på følelser ja. Sinne rett og slett.

- Men som jeg sa så prøver jeg å skape motivasjon av denne saken. Jeg prøver å grave fram hver eneste positive celle i kroppen, å skape den samme driven og sulten som før.

- Men det er ingen tvil om at dette har vært den tøffeste sommeren jeg har hatt som langrennsløper, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

FULL TRENING: Martin Johnsrud Sundby tok ei rulleskiøkt i skumringstimen i Livigno i går kveld. Foto: Tormod Brenna
FULL TRENING: Martin Johnsrud Sundby tok ei rulleskiøkt i skumringstimen i Livigno i går kveld. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Vinner-fokus

- Hvordan er fokuset foran vinteren nå?

- Jeg vil fortsatt vinne skirenn, det er ingen tvil om det.

- Det har jeg lovet meg selv oppi alt dette, sier han.

- Fokuset mitt er faktisk å gå fort på ski, på utvikling og trening. Utfordringen er kanskje at det har blitt veldig mye tøff trening i sommer. Men kanskje kan det slå bra ut det også. Det vet jeg faktisk ikke.

- Jeg har hatt et behov for å blåse ut aggresjon og sinne på trening i sommer.

Familen viktig

Martin Johnsrud er preget av det som har skjedd. Han har alltid vært en reflektert og tenkende kar - en langrennsnerd som alltid har utfordret sitt eget treningsregime, hele tida vært på jakt etter metodene som skal gjøre ham selv enda litt bedre.

Nå har han fått en dimensjon til i langrennslivet - å måtte forholde seg til en dom han selv oppfatter som blodig urettferdig. Han legger ikke skjul på at det har vært tøft å forholde seg til den samtidig som han skal opprettholde posisjonen sin som verdens beste langrennsløper.

Familien har vært viktig. Kanskje ekstra viktig i sommer, etter at dommen ble kjent.

Da Dagbladet snakket med ham etter ei rulleskiøkt i Livigno sent i går kveld, kom han nettopp fra to dager alene med familien et annet sted i Italia.

- Vi har måttet leve to liv hjemme. Denne saken har vi jo bare måtte gå gjennom sammen.

- Men vi har valgt å tenke på den som en del av livet vårt, samtidig som vi bestemte at den ikke skulle gå på bekostning av det virkelige livet vårt, nemlig familien, barna våre, sier Martin Johnsrud Sundby, som sammen med kona Marieke fikk sin andre sønn i vår.

- Og det har vi klart. Det føles veldig godt at vi har klart å være en velfungerende familie oppe i alt dette.

- Vi har kjent på det i de verste periodene, som faktisk har vært en slags krisesituasjon, vi har kjent skikkelig på det og konstatert med at - jammen har vi det bra likevel, sier Martin Johnsrud Sundby.

- Og - hvordan er formen, den fysiske?

- Hehe. Du, den er faktisk skummelt god.