Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heidi Weng vant minitouren på Lillehammer

I sommer orket hun ikke å trene med de andre skijentene. Nå er Heidi Weng den nye langrennsdronninga

Sesongoppkjøringen ble innledet med mørke. Nå ser alt lyst ut for den nye verdenseneren. Heidi Weng sprenger nye grenser hele tiden. I dag overrasket hun seg selv igjen.

BEST: Heidi Weng er i ferd med å bli den nye langrennsdronninga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Heidi Weng er i ferd med å bli den nye langrennsdronninga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet): Ingen hadde flere pallplasseringer i verdenscupen uten å vinne før Heidi Weng tok sin første verdenscupseier i Toblach 9. januar helt i begynnelsen av 2016.

Når vi nå er i motsatt ende av året, har Weng tatt steget opp fra å være et stabilt innslag på pallen, til å være øverst og best. Akkurat nå er 25-åringen fra Ytre Enebakk den nye langrennsdronninga. Weng topper alle sesongens statistikker:

1. Weng er den eneste som har vært på pallen i samtlige verdenscuprenn denne sesongen.
2. Hun er den eneste som har vunnet to renn denne sesongen.
3. Weng vant sesongens første minitour og leder verdenscupen sammenlagt.

PALLEN: Heidi Weng vant minitouren på Lillehammer foran Ingvild Flugstad Østberg og  Krista Parmakoski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PALLEN: Heidi Weng vant minitouren på Lillehammer foran Ingvild Flugstad Østberg og Krista Parmakoski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Historien er vakker for jenta som startet sesongen med motivasjonsproblemer. I sommer fortalte hun Dagbladet at hun lå så langt bak de andre langrennsjentene formmessig at hun ikke ønsket å trene med dem.

- Jeg har trengt tid på å finne tilbake motivasjonen og har ikke orket å trene med noen andre. Jeg har ikke vært helt der, men jeg kommer gradvis inn i det, sa Weng til Dagbladet i sommer.

- Det er ikke sånn at jeg ikke vil, men jeg trenger litt tid på å komme skikkelig i gang, hvis du skjønner? Det er litt tungt i starten, synes jeg. Og da orker jeg ikke å trene med dem som har kommet lenger i sesongoppkjøringen enn meg. Da er det best å trene alene, forklarte hun.

Overrasker seg selv

I dag viste hun hvordan en historie kan gå fra dype daler til høye topper. Minitouren på Lillehammer illustrerte hvordan Weng har utviklet sine mest usikre egenskaper og har overrasket seg selv på to måter:

SJARMERER PRESSEN: Når Heidi Weng får mikrofonen hender det titt og ofte at folk får seg en god latter eller blir rørt. Her er noen eksempler på hvorfor Weng får litt ekstra oppmerksomhet. Video: Thomas R. Skaug, Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Først vant hun sin første verdenscupseier i sprint på fredag, noe Weng ikke hadde tro på at hun skulle klare. Dernest klarte 25-åringen å ta vare på forspranget hun gikk ut med på dagens jakstart. Weng har flere ganger sagt til Dagbladet at hun er best på å ligge i rygg, men i dag gikk hun best også i front - og overrasket seg selv igjen.

- Jeg var sikker på at jeg skulle tatt igjen. Jeg har aldri vært så langt nede. Jeg var så stiv, men tenkte at dette skulle jeg klare. Heldigvis gikk det, sier Weng til NRK.

Dermed vant hun også sin første minitour i karrieren, foran Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmäkoski og Marit Bjørgen. Det gir Weng selvtilliten som trener Roar Hjelmeset så inderlig håper hun bygger opp.

- Heidi er ofte litt pessimistisk og er ikke den med høyest selvtillit. Men etter mange gode løp i fjor - og ytterligere utvikling i år - tror jeg hun kan bygge selvtilliten videre, sa trener Roar Hjelmeset til Dagbladet før sesongstarten.

To helger senere har imidlertid alt gått Heidi Wengs vei. Akkurat nå er hun den nye langrennsdronninga.

Slik gikk det til:

Heidi Weng gikk ut med 20 sekunds forsprang på minitourens avsluttende jakstart i klassisk. De nærmeste forfølgerne Ingvild Flugstad Østberg, Jessica Diggins og Marit Bjørgen hadde imidlertid 25-åringen i siktet hele veien og et mål om å innhente verdenscuplederen.

Bjørgen, som vant klassiskløpet forrige helg, var imidlertid ikke i nærheten av å ta igjen forspranget. I stedet tapte langrennsdronninga til Weng og ble innhentet av finske Krista Pärmäkoski.

- Dette er ikke den normale Marit Bjørgen, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

- Dette viser at det kommer til å svinge mer med Marit Bjørgen denne sesongen, supplerte Torgeir Bjørn.

Etter fem kilometer økte Weng forspranget til 23 sekunder til Østberg. Parmakoski var oppe på 3. plass, 32 sekunder bak, mens Bjørgen var 42 sekunder etter Weng.

Bjørgen: - Jeg mangler overskudd

Ved neste passering tok det finske håpet innpå Østberg, mens Bjørgen tapte mye. Det samme gjorde Diggins, som fikk Maiken Caspersen Falla og co stadig nærmere i ryggen.

Til slutt var det Stina Nilsson som gikk seg helt opp til 5. plass etter kvartetten Weng, Østberg, Parmakoski og Bjørgen.

- Jeg mangler overskudd, sier Bjørgen til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!