Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I sommer satt han i kassa på Rimi. I går tok han knekken på hele hoppeliten

Daniel-Andrè Tande er Kongsbergs nyeste superhopper.

 FRA RIMI TIL SEIER:  Daniel-Andrè Tande tok i går sin første verdenscupseier. Kontrasten er stor til sommerjobben på Rimi. Foto: NTB Scanpix / Privat
FRA RIMI TIL SEIER: Daniel-Andrè Tande tok i går sin første verdenscupseier. Kontrasten er stor til sommerjobben på Rimi. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongsberg er kjent som verdens hoppvugge. Sigmund Ruud, Birger Ruud, Petter Hugsted og Hans Beck er bare noen som har brakt glans over byen i Buskerud med sine prestasjoner i hoppbakken. Men det er en lenge siden. Fryktelig lenge siden.

Men i går kveld, i tyske Klingenthal, fløy en Kongsberg-hopper lengre enn alle andre.

Daniel-André Tande var eneste hopper som strakte seg over 140 meter to ganger.

Slovenske Peter Prevc hoppet til slutt, men havnet 3,1 bak nordmannen, som dermed kunne innkassere sin første verdenscupseier.

Stolt tradisjon - Det var helt utrolig morsomt, litt surrealistisk å sitte der med bare Prevc og Freund, sier Tande om følelsen han hadde på toppen før sitt siste hopp.

Den til nå ganske ukjente 21-åringen står utenfor landslaget og representerer Vikersund Flying Team og Kongsberg IF.

- Det er veldig spesielt for meg å representere Kongsberg, noe jeg er glad for å kunne gjøre. Med den historien vi har der. Kongsberg er en veldig spesiell klubb, og jeg er veldig stolt og glad for å kunne representere dem, sier Tande til Dagbladet.

Kongsberg-gutten ble selv overrasket da det gikk opp for han at han hadde vunnet.

- Det var vanskelig å komme seg ned på jorda der, og så snakke engelsk etter at man har vunnet sin første verdenscupseier. Det er veldig vanskelig å beskrive den følelsen jeg sto med akkurat da.

Sommerjobb på Rimi Unggutten har slitt med å finansiere hoppingen. For å få det hele til å gå rundt har han de siste somrene hatt sommerjobb på Rimi.

- Jeg har jobbet der de siste to åra, det er for å finansiere hoppinga. Nå er jeg så heldig at jeg fikk noen personlige sponsorer ved slutten av sommeren, som gjør at jeg kan fokusere mer på hoppingen og mindre på jobb.

- Gir denne seieren en boost sponsormessig, så du slipper å jobbe på Rimi neste sommer?

- Det kan godt hende jeg må jobbe der neste sommer også, vi får se, ler Tande.

Beskjedne mål Før gårsdagens seier var en åttendeplass det beste han hadde oppnådd i verdenscup på sine 16 konkurranser. Han ble også tatt ut til OL framfor Tom Hilde, men han slapp aldri til i Sotsji. Selv med en verdenscupseier i banken, tar han ikke av.

- Jeg har egentlig ikke tenkt helt over det, målet mitt er å hoppe stabilt bra på ski. Gjør jeg det, kan det lede til førsteplass. Det vet jeg nå. Jeg har ingen spesielle plasseringsmål. Målet er å ha det gøy og hoppe bra, sier han om målene hans framover.

Da Norges lag ble diskvalifisert lørdag, var Tande en av de fire uttatte hopperne.

- Lørdag hoppet han ikke bra nok. Han hadde godt av å ha fri, da fikk han tid til å finne ut av ting, sier landslagssjef Alexander Stöckl til TV 2 om vrakingen.

Of to work!

A photo posted by Daniel-André Tande (@daniel_a24) on


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!