Hedrer avdøde Dag Kaas:

I sorg: - Fryktelig. Meningsløst

1980-tallets skihelter Anette Bøe, Grete-Ingeborg Nykkelmo og Brit Pettersen Tofte er i sjokk over at deres gamletrener Dag Kaas gikk bort tidligere denne måneden. Nå hedrer trioen Kaas og løfter opp hans betydning for norsk kvinnelangrenn.

HEDRER DAG KAAS: Anette Bøe, Inger Helene Nybråten, Berit Aunli og Brit Pettersen vant VM-gull på stafett i Oslo i 1982 og mottok kong Olavs gratulasjoner. Nå hedrer de avdøde Dag Kaas. NTB arkivfoto: Erik Thorberg / NTB
HEDRER DAG KAAS: Anette Bøe, Inger Helene Nybråten, Berit Aunli og Brit Pettersen vant VM-gull på stafett i Oslo i 1982 og mottok kong Olavs gratulasjoner. Nå hedrer de avdøde Dag Kaas. NTB arkivfoto: Erik Thorberg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dag Kaas (75) døde fredag 4. november etter kort tids sykdom.

Torsdag bisettes trenerlegenden, som huskes for sine over 40 år med en rekke sentrale lederverv i blant annet langrenn, orientering og i Olympiatoppen.

Ikke minst huskes Kaas for hans nøkkelrolle i norsk kvinnelangrenn på 1980-tallet: Først som juniorlandslagstrener, dernest som seniorlandslagstrener og deretter som både landslagssjef og sportssjef i Norges Skiforbund, før han seinere var personlig trener for blant annet Bente Skari og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Men det hele startet da Kaas ledet norsk kvinnelangrenn til sin første gullalder på 1980-tallet.

I ski-VM i Oslo i 1982 vant de norske skijentene tre av fire gull under Kaas' ledelse og tok storeslem i verdenscupen sammenlagt. I VM i Seefeld i 1985 fortsatte kjempesuksessen da Anette Bøe ble VM-dronningen.

- Forferdelig trist

Overfor Dagbladet forteller nå Bøe at hun tok nyheten om Kaas' bortgang svært tungt.

- Det var et sjokk. Det var forferdelig trist. Fryktelig. Meningsløst. Jeg har ikke ord. Det er ingen som skjønner noen ting, sier Anette Bøe til Dagbladet.

I SORG: Anette Bøe. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
I SORG: Anette Bøe. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg snakket med ham på 75-årsdagen hans i vår. Da var han kjempesprek. Og han var i Egypt i skyte-VM for bare noen uker siden for Olympiatoppen.

- Hva betydde Kaas for norsk kvinnelangrenn?

- Han har betydd ekstremt mye. Han fikk opp norsk damelangrenn. Han var en gladgutt med god humor. Det er veldig leit for norsk idrett å miste ham, sier hun.

Den siste bursdagsfeiringen

I 1984/85 vant Bøe verdenscupen sammenlagt foran Grete-Ingeborg Nykkelmo og Brit Pettersen Tofte. Trioen sørget også for trippelt norsk på 20 km i VM i Seefeld.

Trioen deler sine ord om Kaas' bortgang og betydning i denne saken. Brit Pettersen Tofte roser Kaas:

- Dag har vært en veldig dedikert, kunnskapsrik, nær og engasjert trener for meg og for hele laget på 80-tallet. Han fulgte alltid godt opp og var 100 prosent til stede i jobben, sier Brit Pettersen til Dagbladet.

HEDRER KAAS: Grete Ingeborg Nykkelmo, Brit Pettersen og Anette Bøe. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB
HEDRER KAAS: Grete Ingeborg Nykkelmo, Brit Pettersen og Anette Bøe. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB Vis mer

- Jeg har i alle år hatt god kontakt med Dag, også etter endt karriere. Det var alltid interessant å diskutere med ham og hans naturlige og fornuftige tilnærminger til problemstillinger. Han kom gjerne innom når han var i nærområdet.

- Vi 80-tallsjentene fikk også gleden av å feire Dag sin 75-årsdag på Grotli i mars i år. Det var en fantastisk helg sammen med Dag og vi damene fra den tiden. Det setter vi stor pris på, og det var utrolig hyggelig å få med den helgen. Dag var i storform både på skiturer i fjellet og ellers, sier Brit Pettersen Tofte.

- Godt å tenke på

Grete-Ingeborg Nykkelmo forteller til Dagbladet at det var «et stort sjokk for oss alle at han gikk bort så tidlig».

Nykkelmo beskriver også Kaas med varme ord.

- Vi var så heldige å møtes igjen i vinter hele det gamle laget. Vi ble invitert til å feire hans 75-årsdag sammen på Grotli. Og alt var akkurat som for 40 år siden. Det er godt å tenke på nå, sier Nykkelmo.

HADDE MANGE SENTRALE VERV: Dag Kaas. Foto Kristin Svorte
HADDE MANGE SENTRALE VERV: Dag Kaas. Foto Kristin Svorte Vis mer

Nykkelmo trekker videre fram tre områder som hun mener at Kaas hadde en markant påvirkning på gjennom gullepoken på 1980-tallet:

- Dag løftet norsk kvinnelangrenn til internasjonalt nivå og sørget for ressurser og prioritering fra Norges Skiforbund, på linje med guttas tilbud. Dag profesjonaliserte norsk kvinnelangrenn og langrenn, hentet inn ressurser på teknikk, smøring, fysioterapi etc., men også på nye områder som kosthold og mental trening.

- Og han utfordret oss løpere på det vi måtte jobbe mer med, og samtidig bygde han et team, et sterkt lag som hadde troen på at det var mulig å slå østeuropeerne, forteller Nykkelmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer