Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I Stavanger er han den eneste som spurtslår Kristoff på trening. Nå er han endelig skadefri

Erlend Blikra herjet som junior. Så kom skadene.

STORTALENTET ENDELIG SKADEFRI: Erlend Blikra (nummer tre fra venstre) herjet i aldersbestemte klasser. Men så kom skadene. I Stavanger-traktene er han fremdeles den eneste som av og til hamler opp med Alexander Kristoff under spurttrening. FOTO: Frode Kjemhus
STORTALENTET ENDELIG SKADEFRI: Erlend Blikra (nummer tre fra venstre) herjet i aldersbestemte klasser. Men så kom skadene. I Stavanger-traktene er han fremdeles den eneste som av og til hamler opp med Alexander Kristoff under spurttrening. FOTO: Frode Kjemhus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): En god nyhet for norsk sykkelsport: Erlend Blikra ser ut til å være på vei tilbake etter langvarige skadeproblemer.

- Det har gått greit i vinter. Det har ikke vært problemfritt. Jeg har hatt perioder der det har gått tyngre, men jeg har hatt fokus på å komme meg igjennom dem. Jeg har trent mindre enn resten av laget, men jeg føler meg bedre enn på lenge, forteller Erlend Blikra til procycling.no.

Les også: Supertalent: - Jeg blir inspirert av Kristoff

For fire år siden var det en unggutt procycling.no møtte i Stavanger i forkant av den da 17 år gamle Blikras debut i juniorutgaven av Paris-Roubaix.

Og tida DEN går fort:

- Hvor gammel har du blitt nå, 19?

- Jeg har faktisk rukket å fylle 21 år, allerede. I januar, lyder svaret.

Holder fortsatt igjen på trening

I rittrapporten fra Team Coop er Blikra avbildet med kledelig skjegg etter å ha sikret seg fjerdeplass under dag to av Omloop Van Het Waasland.

Den unge gutten har blitt mann, og heldigvis har også kroppens hans begynt å respondere på de tunge treningsmengdene som kreves for å prestere på seniornivå.

- Du sier at lagkameratene trener større mengder enn deg. Hvor langt bak dem ligger du i dag?

- Hvis de ligger på 100 prosent, er nok jeg et sted mellom 80 og 90 i treningsmengdene. Det er fornuftig etter at jeg stort sett var ute hele fjorårssesongen med kneskade. Jeg er nødt til å ta de nødvendige stegene, hvis ikke risikerer jeg å gå på en ny smell, forteller han.

Har mistet flere sesonger

2017-sesongen var heller ikke den første som ble rammet av langtidsskade.

Allerede under VM i Ponferrada i 2014 hadde problemene pågått en stund. Det var en nerve i lysken som var skadelidende og hadde kommet i klem under trening av lårmuskulaturen.

Les også: Alvorlig skade for Blikra - sesongen kan ryke

Skaden førte til at 2015-sesongen røk, og i 2016 var oppdragene hans iført sykkeltrøye påført startnummer fortsatt sporadiske.

Derfor var det inderlig gledelig å lese at den tidligere Stavanger SK-syklisten sto for aktiv kjøring under det belgiske gaterittet.

Hegreberg: - Slår Kristoff av og til

Tour des Fjords-guru Roy Hegreberg, og tidligere sjef for satsingen Team Øster Hus-Ridley mener det kun er fantasien som setter grenser for hvor god Blikra blir om han får ut sitt fulle potensial.

- Når han blir nummer fire i Belgia, viser det at han er på rett vei. Det er veldig spennende og gledelig. Erlend er et unikt talent, men skader har dessverre gjort at han ikke har fått prestert i henhold til talentet de siste to sesongene. Dersom han holder seg frisk, kan han vinne hva som helst. Han er den eneste hos oss som kan slå Alexander Kristoff i spurten av og til, forteller Hegreberg.

IKKE ENKEL Å SLÅ: Alexander Kristoff har rukket å bli 30 år, men er fremdeles en fryktet avslutter i WorldTour-feltet. FOTO: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
IKKE ENKEL Å SLÅ: Alexander Kristoff har rukket å bli 30 år, men er fremdeles en fryktet avslutter i WorldTour-feltet. FOTO: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

Torsdag venter nye dueller mot Kristoff og Sven Erik Bystrøm. Da venter nemlig spurtpesøkt på Randaberg bak bilen til Stein Ørn. Det blir også Kristoffs siste treningsøkt foran Milano-Sanremo.

- Og innimellom hender det at du slår ham i spurten?

- Vi kjører litt forskjellige typer spurter. Med lav inngangsfart og kraftig akselerering, kan jeg slå ham. Vi avslutter gjerne med det vi kaller «WorldTour-spurt» hvor man kommer inn med høy inngangshastighet, og da pleier han å være klart best, forteller Blikra.

- Hva med Sven Erik Bystrøm?

- Med høy inngangsfart kan han slå meg. Han er jo veldig sterk, sånn sett. Men han er ingen spurter, påpeker han.

Offensiv sykling

Coop-laget har fått en strålende start på sesongen. I Kroatia vant Krister Hagen først Umag Trophy, før han fulgte opp med sammenlagtseier under Istrian Spring Trophy.

I Belgia sendte laget Louis Bendixen, Jon Anders Bekken og Gustav Höog i brudd, men da angrepene begynte å komme i den gruppa, tok Blikra saken i egne hender og kjørte seg opp til lagkameratene der framme.

Dessverre hadde tre mann allerede sklidd unna, og da 21-åringen inntok oppløpet sekunder senere, gjorde han kort prosess mot bruddkompisene på oppløpet.

En fantastisk avslutning har nemlig preget Erlend (bror av tidligere Coop-syklist Håvard Blikra) siden vi begynte å skrive om han, etter at han tok gull under temporittet i det europeiske ungdoms-OL og ble femtemann på fellesstarten som 16-åring.

- Ikke aktuelt å gi seg på bunn

Også som junior var rogalendingen svært framgangsrik - men nå er det viktigste å stabiliserer seg hos Team Coop.

- Det var skikkelig kult å være en del av laget vårt i Belgia. Vi kjørte veldig bra og jeg følte meg også bra underveis. Vi har et veldig sultent lag denne sesongen, og det ser du også på måten vi kjørte på i Kroatia, sier Blikra.

- Du har hatt dine perioder med alvorlige skadeproblemer. Har du vurdert å gi deg med toppidrett?

- Nei, jeg har ikke hatt lyst til å gi meg på bunnen. Jeg ønsker å komme meg opp på høyt nivå igjen, svarer han.

- Hvilke forhåpninger har du for 2018-sesongen?

- Det siste målet jeg satte meg i vinter var å få til en hel sesong på landeveien. Det har jeg ikke klart på en stund. Da vil også nivået mitt bli høyere etter hvert, så målet er å stabilisere seg der jeg er nå.

Neste utfordring i Coop-drakten blir etapperittet Tour du Loir et Cher i april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!