I stjernenes fravær: Jevgenija (18) og Alina (15) er Russlands største OL-håp

Vi er inne i et mørkt kapittel av russisk idrettshistorie. Heldigvis for dem ser fremtiden lys ut.

KUNSTISDUELLEN: Alina Zagitova er kun 15 år, men har store muligheter til å ta gull i Pyeongchang. Sannsynligvis blir det enten hun eller den tre år eldre treningspartneren, Jevgenija Medvedeva, som stikker av med det edleste metallet. Bilder viser Zagitovas triumf i EM, der hun slo Medvedeva for første gang. Foto: AP/Pavel Golovkin
KUNSTISDUELLEN: Alina Zagitova er kun 15 år, men har store muligheter til å ta gull i Pyeongchang. Sannsynligvis blir det enten hun eller den tre år eldre treningspartneren, Jevgenija Medvedeva, som stikker av med det edleste metallet. Bilder viser Zagitovas triumf i EM, der hun slo Medvedeva for første gang. Foto: AP/Pavel GolovkinVis mer

(Dagbladet): Det har vært en mildt sagt turbulent inngang til OL for Russland, hvor flere av landets største vintersportsprofiler har blitt koblet til et statsstøttet dopingprogram.

Mens mange av de gamle stjernene er satt i skammekroken, vokser det fram nye medaljehåp for framtida i den tradisjonsrike vinternasjonen.

To av de aller største håpene i Pyeongchang er bare 18 og 15 år gamle. Og det går mot en forrykende duell mellom de to.

Sjokket som skaper spenning

Under Sotsji-OL, da Russland bevisst skal ha lurt antidopingsystemet, var Jevgenija Medvedeva (18) og Alina Zagitova (15) kun 14 og 11 år. Ingen av de deltok i mesterskapet på hjemmebane, og har derfor aldri blitt koblet til dopingskandalen i Russland.

STORTALENT: Jevgenija Medvedeva. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB Scanpix.
STORTALENT: Jevgenija Medvedeva. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Selv om flere av de største russiske OL-håpene er nektet deltakelse, ville neppe noen av dem vært større gullhåp enn de to kunstløperne.

Medvedeva har vært sportens suverene ener i noen år allerede, men i januar kom sjokket: Treningspartneren og tre år yngre Zagitova slo henne i EM. Dette var Medvedevas første tap på over to år.

Det skaper en enorm spenning før de begge går ut på OL-isen for første gang i karrieren.

KROPPSKONTROLL: Jevgenija Medvedeva under en konkurranse i Japan i fjor. Foto: Daisuke Suzuki / Kyodo News via AP / NTB Scanpix
KROPPSKONTROLL: Jevgenija Medvedeva under en konkurranse i Japan i fjor. Foto: Daisuke Suzuki / Kyodo News via AP / NTB Scanpix Vis mer

Tar sporten til nye høyder

Da hun var fem år gammel begynte Zagitova med kunstløp, og i 2015 flyttet hun til Moskva for å trene under den samme treneren som Medvedeva, Eteri Tutberidze.

De to unge kunstløperne fant tonen, og ifølge treneren ser 15-åringen opp til sin litt eldre treningspartner.

PÅ PALLEN: Zagitova (t.h) tok gull, mens Medvedeva (t.v) tok sølv under EM. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB Scanpix
PÅ PALLEN: Zagitova (t.h) tok gull, mens Medvedeva (t.v) tok sølv under EM. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror Jevgenija (Medvedeva) er rollemodellen i livet hennes. I måten hun oppfører seg på og trener på. Alina prøver å kopiere måten hun gjør ting på og hvor mye hun trener, og hun stopper ikke. Noen ganger sier jeg til Jevgenija: «Se så mye Alina trener», og andre ganger forteller jeg det samme til Alina: «Se så mye Jevgenija trener», forteller Tutberidze til goldenskate.com.

Utviklingen i kunstløp går fort framover, og Zagitova har allerede gjort seg bemerket for sin helt spesielle stil. Hun gjør alle hoppene sine i andre halvdel av programmet, og sikret seg på den måten en bonus i poenggivningen fra dommerne.

- Det finnes ingen grenser i kunstløp. Det er bra at sporten utvikler seg, at en ny generasjon med løpere kommer opp, og er bedre og mer teknisk enn den forrige, mener Zagitova.

15-åringen har hatt en enorm utvikling, og på veien har vunnet junior-VM og Grand Prix-finalen. Hennes første store tittel på seniornivå. Medvedeva deltok imidlertid ikke i finalen på grunn av et brekt bein i høyrefoten, men er nå tilbake for å vinne sitt første OL-gull.

Rivalisering

​Fra før har Medvedeva to VM-gull, to EM-gull og to Grand Prix-seire. Til tross for EM-tapet er hun den største OL-favoritten av de to treningspartnerne. Hun har likevel lagt merke til at Zagitova er på vei opp på siden, og snart kan være forbi.

- Av og til må man se seg rundt og studere konkurrentene. Vi konkurrerer i en individuell idrett, og noen ganger motiverer rivaliseringen deg til å gjøre det bedre, sier Medvedeva.

Rivaliseringen til tross: det vil neppe bli en skandale ala Tonya Harding og Nancy Kerrigan mellom de to.

TRAILER: Nancy Kerrigan og Tonya Harding fengslet en hel verden før og under OL i 1994. Nå kommer filmen om kunstløpsrivalene. Video: Neon Vis mer

Selv om verken Medvedeva eller Zagitova har vært involvert i dopingskandalen i hjemlandet, må de konkurrere under det olympiske flagget. Da IOC utestengte alle russiske utøvere, dro 18-åringen til organisasjonens hovedkvarter for å be om at Russland fikk være med i OL likevel.

- Vi er olympiske utøvere fra Russland, har Medvedeva uttalt med stort trykk på Russland.

- Det er en stor ære å få representere hjemlandet vårt.