Gianni Infantino FIFA

I strupen på Europa

Ved hjelp av et nytt lass med millioner skal Gianni Infantino ta fotballen fra deg.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

AVSKY FOR VESTLIGE VERDIER: FIFA-president Gianni Infantino startet VM med å ta avstand fra vestlige verdier. Nå går han videre i arbeidet med å svekke europeisk fotball. Et nytt VM for klubblag skal flytte pengemakten ut fra Europa. Vis mer
Publisert

Alt om VM

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

FOTBALL-VM i Qatar ble innledet med at Gianni Infantino. sportens autoritære sjef, skjelte ut de sosiale verdiene til de som fant på denne leken. Men det skal bli verre:

  • Nå blir mesterskapet avsluttet med at FIFA-presidenten stikker av gårde med enda mer av fotballen.

I går la han fram et forslag om et nytt og utvidet VM for klubblag. Det skal arrangeres hvert fjerde år med 32 deltakere og nye regler som ennå ikke er bestemt.

Men retningen på Infantinos planer er ikke til å ta feil av:

  • Han går i strupen på Europa for å beskytte sin egen makt.

Dette gjelder ikke lenger selve sporten eller de mellommenneskelige verdiene som følger med den.

Bare kontroll over pengestrømmen, og med det full kontroll over stemmene på de FIFA-kongressene framover som skal holde ham ved makten helt fram til 2031.

Et nytt klubb-VM verdt et fantasibeløp på et par hundre milliarder kroner, skal sørge for det.

AKKURAT det behovet for enda mer jobbsikkerhet skulle du knapt tro var nødvendig for Infantino.

I går fikk han omdefinert sin presidenttid så han kan sitte lenger. FIFAs råd har strøket de første tre åra da Infantino måtte steppe inn for skandalebefengte Sepp Blatter på den ekstraordinære kongressen i 2016.

Dengang ble Gianni Infantino valgt fordi han lovet alle FIFA-landene mer penger, men det valget teller altså ikke lenger.

Bare pengene.

DERFOR har FIFA nå bestemt at Infantinos første presidentperiode egentlig startet først i 2019. Det gjør at sporten hendig omgår regelen om at en president bare kan sitte i tre fire-års perioder:

  • Fortsetter Infantino å levere milliardene, kan han regjere tilnærmet eneveldig fram til 2031.
BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse lørdag skaper kraftige reaksjoner fra fotballverden. Vis mer

Allerede på neste FIFA-kongress til våren er han uten motkandidat, og alt tyder på at denne kyniske sportsstrategen har hele fotballverdenen i sin hånd.

FOR dette hos oss så omdiskuterte mesterskapet i Qatar, er blitt så veldressert som FIFA-presidenten knapt kunne ha drømt om etter år med flengende kritikk i vestlige medier.

VM har vært effektivt organisert, tribunene fylt med et dels nytt publikum fra mer perifere ballnasjoner og fotballverdenen utenom Europa har fått sitt på banen.

I det store bildet er FIFA en gedigen suksess etter en VM-periode på fire år som har gitt nye 75 milliarder kroner i den globale klubbkassa.

DET er størrelsen på denne klubbkassa det meste dreier seg om. Den sjefen som har nok penger å dele ut, beholder også makta. De neste fire åra fram til VM i USA/Mexico og Canada, regner Infantino med å levere inntekter på rundt 110 milliarder kroner.

På toppen av dette kommer altså inntektene fra et månedslangt klubb-VM med 32 deltakere. Under VM i Qatar har det surret rykter om at et statlig saudiarabiske investeringsselskap vil skyte inn mer enn 200 milliarder kroner i dette nye prosjektet.

Dette er fortsatt et eventyrbeløp i et opplegg som ikke er sikret. Men inntekten blir uansett langt høyere enn med dagens bleke utgave av VM for klubblag.

Der møtes ett vinnerlag fra hvert kontinentale forbund pluss en mester fra arrangørlandet til et årlig mesterskap. Dette er en turnering få bortsett fra disse klubbtilhengerne, bryr seg om.

DAGENS klubb-VM spilles om vinteren. Chelsea er den regjerende verdensmesteren fra sist sesong. Turneringen ble ikke overraskende avviklet i De Arabiske Emiratene. Der konkurrerte London-laget mot AS Pirae fra Thaiti, Monterrey fra Mexico, Al Hilal fra Saudi-Arabia, Al Ahly fra Egypt, Palmeiras fra Brasil og arrangørenes Al Jazira.

Det var et felt som knapt ble opplevd som noen konkurrent til Champions League på det historiske fotballkontinentet Europa.

INFANTINO sin nye utgave av klubb-VM, kan derimot komme i konflikt med interessene til de største europeiske klubbene. Allerede i går kritiserte interesseforeningen for de europeiske ligaene dette ensidige FIFA-forslaget.

Tidligere denne uka var det samtaler mellom Infantino og klubbene, men de brøt sammen. Så valgte FIFA-presidenten likevel å legge fram sin egen beslutning.

Han håper nok at de til slutt vil la seg kjøpe.

DET gjør nødvendigvis ikke det europeiske fotballforbundet (UEFA):

- Så lenge jeg er UEFA-president blir det ikke noe rom for egoistiske bestrebelser skjult bak falske forestillinger. Jeg kan ikke akseptere at noen er så blindet av profitt at de vil selge sjela i fotballturneringer , sa UEFA-president Aleksander Ceferin på et møte med EUs sportsministere da Gianni Infantino for første gang for fem år siden lanserte planene om et storveis klubb-VM.

Da var FIFAs tanke en bredere turnering om vinteren i direkte konkurranse med den europeiske pengemaskinen Champions League, Nå flytter Infantino klubb-VM til sommeren slik at man unngår kollisjon. Men UEFAs TV-inntekter blir uansett truet.

Det skjer samtidig som arabisk kapital stadig får større makt over viktige europeiske klubber. Det vil også utfordre styringen av europeisk fotball, om ikke myndighetene i de ulike vestlige landene griper inn for å sikre nasjonale kulturinteresser.

Lykkes FIFA ved hjelp av arabiske milliarder å dra de europeiske storklubbene vekk fra Europa, svekker det over tid den felles europeiske fotballen.

Og de verdiene som preger det europeiske fellesskapet.

DET siste er det mest skremmende. La gå at det midt i Ukraina-krigen er vanskelig å se sammenhengen i de grunnleggende verdiene også i europeisk politikk. De landene som kritiserer et fotball-VM i Qatar, kjøper villig gass derfra i langsiktige avtaler for å komme ut av Putins grep denne første krigsvinteren.

Men Gianni Infantino er Putins mann, og kan like gjerne ha en strategi på å svekke vestlige verdier for å fremme autoritære ledere både i Russland og den arabiske verden.

Om han ikke bare er grådig.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer