I strupen på Skiforbundet:
- Føler at de lyver

Langrennsløper Ronja Håkenstad Evertsen (21) er kritisk til hvordan Norges Skiforbund snakker om idrettens ernæringsutfordringer til skiungdommen på samlinger.

REAGERER: Ronja Håkenstad Evertsen kritiserer Norges Skiforbund for hvordan de snakker med skiungdommen om ernæringsutfordringene i skisporten. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Ronja Håkenstad Evertsen kritiserer Norges Skiforbund for hvordan de snakker med skiungdommen om ernæringsutfordringene i skisporten. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norges Skiforbund snakker for mystisk om spiseforstyrrelser. De skal skremme oss til å ikke få spiseforstyrrelser. Det er en skremselspropaganda, men det fungerer mot sin hensikt for oss som sitter der og lytter, sier langrennsløper Ronja Håkenstad Evertsen (21) til Dagbladet.

21-åringen har vært en del av jentesamlingene på Natrudstilen i regi av Norges Skiforbund.

Overfor Dagbladet setter hun nå ord på sin opplevelse av hvordan Norges Skiforbund i samarbeid med Sunn Idrett snakker om temaene ernæring, vekt, forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser i skisporten overfor unge, ambisiøse langrennsløpere.

- På infomøtene jeg har vært med på, blir dette snakket om på en måte der alle skjønner at det prates om spiseforstyrrelser, men ordet spiseforstyrrelse blir nesten ikke nevnt. Det som blir nevnt, er at det er viktig å spise nok. Selv om det er viktig å få i seg nok næring, er det også viktig å huske at ikke alle spiseforstyrrelser handler om at man spiser for lite, påpeker Ronja Håkenstad Evertsen.

TAR OPPGJØR MED SKIFORBUNDET: Ronja Håkenstad Evertsen. Foto: Privat
TAR OPPGJØR MED SKIFORBUNDET: Ronja Håkenstad Evertsen. Foto: Privat Vis mer

- Når ordet spiseforstyrrelse først blir nevnt, er det snakk om alt som er fælt og vondt med det og hva slags fatale konsekvenser det kan ha å pådra seg en spiseforstyrrelse. Det er viktig å snakke om konsekvensene man kan pådra seg ved en spiseforstyrrelse, men det er minst like viktig å få frem nyansene og ikke bare se på de mest kritiske og mørke tilfellene, mener hun.

- De gjør det enda mer tabu

21-åringen legger til:

- Skiforbundet framstiller spiseforstyrrelser omtrent som om det er verdens undergang. Det sa jeg ifra om på en av samlingene, og det satte de i rommet som slet med spiseforstyrrelser stor pris på, fortalte de etterpå. De med spiseforstyrrelser ser på seg selv som et problem. Da hjelper ikke Skiforbundets framgangsmåte, mener hun.

- Hvis jeg hadde slitt med en spiseforstyrrelse, hadde jeg ikke hatt lyst til å være åpen om at jeg har det, når Skiforbundet framstiller det på den måten. De gjør det dermed enda mer tabu å snakke om.

TALENT: Eva Ingebrigtsen er en av Norges største langrennstalenter. Hun åpner opp om spiseforstyrrelsene hun må kjempe mot. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vedlog/Storyblocks. Vis mer

Dagbladet har konfrontert Espen Bjervig, langrennssjef i Norges Skiforbund, er konfrontert med alle enkeltpåstander i saken. Han svarer slik:

- Jeg kan selvfølgelig ikke bestride Ronja sine subjektive opplevelser på Norges Skiforbunds jentesamling på Sjusjøen. Selv om jeg ikke kjenner meg igjen i hennes beskrivelser av hvordan NSF opptrer og tilnærmer seg problematikken rundt spiseforstyrrelser, så er det leit at hun har opplevd dette slik hun beskriver det, sier Espen Bjervig.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Langrennssjef Espen Bjervig svarer på kritikken på vegne av Norges Skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARER PÅ KRITIKKEN: Langrennssjef Espen Bjervig svarer på kritikken på vegne av Norges Skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Føler at Skiforbundet lyver

Håkenstad Evertsen forteller at mange unge langrennsjenter i dag sitter igjen med et inntrykk av at Norges Skiforbund ikke tør «å kalle en spade for en spade».

- Skiforbundet sier at man ikke skal bry seg om hva man spiser, bare man spiser nok. Det blir feil. Det blir dobbeltmoral, og man føler at Skiforbundet lyver når de sier at de beste ikke er så opptatt av hva man spiser, så lenge de får i seg nok. Men vi vet at de beste går ned i vekt før mesterskap og er bevisste på hva de spiser, sier 21-åringen til Dagbladet.

- Hva burde de si?

- De burde si det som det er, og at slankingen gjøres på høyeste nivå under overvåkning fra eksperter. De burde være ærlig på at dette skjer i toppen, men at en junior ikke bør tukle med vekt i så ung alder, mener Håkenstad Evertsen.

ØNSKER ROM FOR Å VÆRE ANNERLEDES I NORSK LANGRENN: Ronja Håkenstad Evertsen. Foto: Privat
ØNSKER ROM FOR Å VÆRE ANNERLEDES I NORSK LANGRENN: Ronja Håkenstad Evertsen. Foto: Privat Vis mer

Nettopp det fortalte olympisk mester Ragnhild Haga åpent om i Dagbladet tidligere i høst, mens Olympiatoppen fulgte opp og fortalte i detalj hvordan de jobber med såkalt vekt-optimalisering hos utøvere.

- En del eldre trenere kan bli tøffere til å prate om optimalisering av ernæring. Vi må tørre å prate om det, sa Haga til Dagbladet og utdypet hvordan hun forholder seg til vekt-optimalisering, samtidig som hun kom med flere advarsler til unge skiløpere som vil kopiere de beste seniorene.

- Det er langt fram dit, før det trenger å bli en faktor for prestasjonen. Som tenåring ville jeg aldri tenkt på det, påpekte Haga.

- Lite rom for å gjøre ting annerledes

Ronja Håkenstad Evertsen liker å gå sine egne veier og tenke utenfor boksen.

Det hevder hun at ikke har falt i smak i møtet med Skiforbundet på samlinger.

- Om man mener noe annerledes enn de som holder foredrag, er ikke det populært i Skiforbundet. Det er lite rom for å gjøre ting annerledes, mener 21-åringen.

Slik opplever hun også at det er generelt i langrennsmiljøet for skijenter i denne alderen.

- Man skal gjøre det som alle andre gjør. Alle blir opptatt av hva alle andre gjør i langrennsmiljøet. Det skaper forventningspress og flink pike-syndrom. Alt skal være perfekt. Det er en fasade.

ØNSKER MER ÅPENHET: Ronja Håkenstad Evertsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ØNSKER MER ÅPENHET: Ronja Håkenstad Evertsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Langrennsløperen fra Øystre Slidre IL utdyper:

- Skijentene skal være flink på skole, se bra ut i sosiale medier, ha det perfekte utseende, spise den rette maten, trene på den rette måten, ha den fineste kjæresten og stramme magen på bilder. At alt skal være perfekt; det er veldig usunt for skimiljøet.

- Dobbeltmoralsk

Håkenstad Evertsen mener at Norges Skiforbund signaliserer noe annet enn det de sier.

- Det er ironisk og dobbeltmoralsk når Skiforbundet sier at vi kan spise hva vi vil, men så viser handlingene noe annet. Når vi lager dessert på samling, er det melon med bær oppå. Det er bare sunne desserter på NSFs samlinger... De sier noe, og så gjør vi noe helt annet, mener Håkenstad Evertsen.

Dag Kaas er en nestor i norsk langrenn, og var blant annet landslagstrener for langrennskvinnene på 80-tallet. Gjennom Dagbladets store kartlegging av utøverne på landslagene hans, peker mange på Kaas som den ansvarlige for slankepress og vektfokus. Det er et press og et fokus som har gitt flere av dem helseproblemer i mange år etter landslagskarrieren. John Rasmussen og Øyvind Godø. Video: Kristin Svorte. Vis mer

21-åringen savner at kosthold og ernæring blir mer naturlig å prate om.

- Det blir så tabu å snakke om det, for hvis man spør en trener om mat, får man stempel som spiseforstyrret, selv om man bare prøver å få kunnskap om hvordan man bør spise mest mulig fornuftig som langrennsløper.

- Nå tør ikke unge skiløpere å spørre om ernæring og vekt før det er for seint og at det har bikket over til en spiseforstyrrelser. Det er for tabu å snakke om disse temaene, helt til det skjer. Vi kunne reddet mange om vi snakker om det før det er utviklet en spiseforstyrrelse, mener hun.

- Håper Ronja tar direkte kontakt med meg

Langrennssjef Espen Bjervig er konfrontert med kritikken. Han sier:

- Vi er alltid interessert i å forbedre oss, og jeg håper derfor Ronja tar direkte kontakt med meg slik at vi kan få konkrete innspill på hvordan vi kan gjøre ting bedre neste gang, sier Bjervig og legger til:

- Tematikken rundt spiseforstyrrelser og gjennomføringen av praktiske økter der det lages mat, gjennomføres i samarbeid med Sunn Idrett på disse jentesamlingene, informerer langrennssjefen.

Om det svarer Ronja Håkenstad Evertsen til Dagbladet:

- Det er bare å sende kontaktinfoen min til Bjervig om han virkelig er interessert i forbedring, sier 21-åringen med et smil.

Hun legger til:

- Selv om noen er usikker på hva man burde spise og tenker at det kan være lurt å gå ned noen kilo for å spisse formen, betyr ikke det nødvendigvis at det trengs å skru på alle varsellamper, gå i krisemodus og diagnostisere en spiseforstyrrelse med en gang.

- Det må være rom for å snakke om kosthold og vekttap uten at det trenger å bli en stor sak ut av det. For det er en del av toppidretten. I tillegg syns jeg det alt for sjeldent blir snakka om hvordan man kan forebygge en spiseforstyrrelse, sier Ronja Håkenstad Evertsen.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer