Listhaug ut mot behandlingen av kvinnelige skihoppere

I strupen på skiledere: - Sporten blir ødelagt

- Det er åpenbart gammeldagse holdninger hos gubbeveldet i FIS, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet. Hun kommer samtidig med en klar oppfordring til skipresident Erik Røste og hoppsjef Clas Brede Bråthen. Røste, Bråthen og FIS' hoppdirektør Sandro Pertile svarer på kritikken og oppfordringen.

REAGERER: Sylvi Listhaug (FrP) tar et kraftig oppgjør med behandlingen av kvinnelige skihoppere. Foto: Berit Roald / NTB
REAGERER: Sylvi Listhaug (FrP) tar et kraftig oppgjør med behandlingen av kvinnelige skihoppere. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug, nestleder i Fremskrittspartiet, tar et oppgjør med det hun omtaler som et «gubbevelde» i det internasjonale skiforbundet (FIS) og deres behandling av de kvinnelige skihopperne.

Det har blitt arrangert 13 individuelle verdenscuprenn i hopp på herresiden denne vinteren, i tillegg til lagkonkurranser og VM i skiflyging, mot bare ett renn for kvinnene.

Det får Listhaug til å reagere.

- Det er uakseptabelt. Det viser hvilken diskriminering kvinnehopperne blir utsatt for. Det er åpenbart gammeldagse holdninger hos gubbeveldet i FIS. Det virker som de har manglende respekt for kvinnehopperne, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Det store avviket mellom herre- og kvinnerenn denne sesongen begrunnes av FIS - overfor Dagbladet - med blant annet at kvinnene ikke genererer like mye markedsinntekter som herrene, i henhold til TV- og sponsoravtaler.

- Hva synes du om det argumentet?

- At FIS er opptatt av penger, er vel ikke noe nytt. Men det er et dårlig argument. Sporten blir ødelagt hvis det eneste som betyr noe er penger. Det må også handle om hopprestasjoner og idrettsglede, mener Listhaug.

KRITISK: Maren Lundby har tidligere uttrykt seg kritisk til FIS' behandling av kvinnehopp. Nå får hun støtte fra Sylvi Listhaug. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITISK: Maren Lundby har tidligere uttrykt seg kritisk til FIS' behandling av kvinnehopp. Nå får hun støtte fra Sylvi Listhaug. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Overfor Dagbladet påpeker hoppdirektør og renndirektør i FIS, Sandro Pertile, at tematikken er sammensatt. Han peker blant annet på covid-19-virusets konsekvenser og reisebegrensninger som sterkt medvirkende årsaker til mangelen på konkurranser for kvinnene (se fullt svar lenger ned i saken).

Klar beskjed til Røste og Bråthen

Listhaug krever store endringer og tydelig tiltak for å forbedre situasjonen for de kvinnelige skihopperne.

- Det må røskes tak i gubbeveldet i FIS. Her mener jeg alle norske aktører som har innflytelse i dette systemet, har et ansvar. Jeg utfordrer skipresident Erik Røste og hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen om å gi tydelige signaler til FIS om at vi i Norge forventer likebehandling av kvinnelige og mannlige idrettsutøvere, sier Listhaug til Dagbladet.

Dagbladet har forelagt utspillene og oppfordringene til skipresident Erik Røste og hoppsjef Clas Brede Bråthen.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt! Video: Raw Air Vis mer

Røstes svar til Listhaug

Røste legger ikke skjul på at noe må gjøres, men i likhet med hoppdirektør Sandro Pertile kommer han med viktige nyanseringer i saken.

- Vi er alle enige i at noe må gjøres. Årets terminliste for kvinnehopperne er så langt svært dårlig. Det hele startet med at Norge måtte utsette de planlagte verdenscuprennene i Norge, og at Japan måtte avlyse fem renn i januar. Alle disse på grunn av coronapandemien. Av ni avlyste renn, er det til nå vare to som er erstattet. Vi håper på grønt lys fra regjeringen til å sette opp igjen de utsatte rennene i Norge i februar, men dette avhenger av unntak fra Covid-19-forskriften hva gjelder innreisekarantene. Da vil det blir arrangert seks renn i Norge denne vinteren, sier Erik Røste til Dagbladet.

- Norges Skiforbund har de siste årene arrangert fem eller seks verdenscuprenn for kvinner. NSF har også vist at det er mulig å arrangere kvinne- og herrerenn i samme bakke på samme dag gjennom RAW Air og har på denne måten gått foran. I FIS eier den enkelte nasjon sitt eget renn, slik at FIS er avhengig av at nasjonale særforbund med en arrangør søker om å få arrangere renn. Vi er derfor avhengig at flere nasjoner tar det samme ansvaret for kvinnehopp som Norge har tatt, påpeker skipresidenten.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Skipresident Erik Røste. Foto: Terje Pedersen / NTB
SVARER PÅ KRITIKKEN: Skipresident Erik Røste. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Jeg har diskutert både med hoppkomiteen i Norge og med utøverne i et møte på tirsdag, hvordan vi kan påvirke dette. Vi er enige om at det bør være en forpliktelse til å arrangere kvinnerenn hvis man arrangerer herrerenn i et land. Dette vil sikre en god og forutsigbar terminliste også for kvinnene.

Nytt forslag

Røste opplyser videre at Hoppkomiteen i Norge nå diskuterer et konkret forslag som kan sendes til behandling i kalenderkomiteen i FIS, til møtet i vår hvor Clas Brede Bråthen sitter og dernest videre til hoppkomiteen i FIS - og til slutt til en godkjennelse i FIS Council, hvor Røste er medlem.

- Vi er enige om at vi alle må jobbe aktivt for å bedre terminlisten for kvinnene. Heldigvis ser terminlisten for resten av sesongen bedre ut, i alle fall hvis vi i Norge får godkjennelse til å arrangere våre seks renn. I årets VM i Oberstdorf har kvinner og menn samme antall øvelser, sier Røste.

Clas Brede Bråthen følger opp, i lys av Sylvi Listhaugs direkte oppfordring til å bruke sin makt til å forbedre situasjonen:

- Jeg håper det er liten grunn til å stille min holding, mitt engasjement og mitt ståsted i denne saken i tvil. Men jeg vil legge til at jeg ikke på noen måte føler at vi har kommet dit jeg hadde håpet vi skulle være med denne flotte idretten. Derfor kan ikke jeg heller si at jobben jeg har gjort, har gitt ønskede resultater, sier Bråthen til Dagbladet.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SVARER PÅ KRITIKKEN: Hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Jeg er sikker på at Sandro Pertile og hans kollegaer i FIS kommer til å gjøre alt som står i deres makt om de får søknader og forslag fra de nasjonale forbundene som for eksempel Norges Skiforbund.

Pertiles svar på kritkken kan du lese lenger ned i saken.

- Behandles som skjøre porselenfigurer

Listhaug mener også at det er på høy tid at kvinnene får konkurrere i skiflyging.

- Det er synd at FIS og gubbene behandler kvinnehopperne som skjøre porselensfigurer. Dette er tøffe idrettsutøvere som holder på med en svært krevende sport. De fortjener respekt, ikke annenrangs behandling, mener FrPs nestleder.

- Allerede i 1997 var østerrikske Eva Ganster prøvehopper ved mennenes verdenscuprenn i Kulm i Østerrike. Siden den gang har kvinner fått være prøvehoppere flere ganger, for eksempel i Vikersund, men FIS vil altså ikke la dem konkurrere. Det er vanskelig å forstå, mener Listhaug.

Hoppdirektøren svarer Listhaug

Til Dagbladet sier hoppdirektør og renndirektør i FIS, Sandro Pertile, at bakgrunnen for den vanskelige situasjonen for kvinnehopp er sammensatt.

- Dette startet seint på våren når FIS presenterte terminlista. Allerede på den tiden innså vi at antall konkurranser for menn var høyere enn for kvinnene. Skihopping for kvinner er fremdeles en frisk, ung og utviklende sport; for herrene er tradisjonene mer omfattende. I tillegg må vi være ærlig å si at markedsverdien til de to seksjonene (menn og kvinner) ikke er den samme, og dette påvirker muligheten for å finansiere og organisere arrangementer, innleder Pertile overfor Dagbladet.

SVARER LISTHAUG: Renndirektør for hopp, Sandro Pertile, gir Sylvi Listhaug svar på tiltale. Foto: Geir Olsen / NTB
SVARER LISTHAUG: Renndirektør for hopp, Sandro Pertile, gir Sylvi Listhaug svar på tiltale. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Etter dette utgangspunktet hadde vi også en ganske utfordrende situasjon før sesongstart: De japanske hopprennene ble avlyst grunnet covid-19 i begynnelsen av november. Det samme gjaldt konkurransene i Kina, også knyttet til coronaviruset. Rennene på Lillehammer ble også utsatt grunnet de norske covid-19-restriksjonene.

- Covid-19 og reisebegrensninger har påvirket kvinnekalenderen sterkt. Min kollega Chika Yoshida, renndirektør for kvinnenes hopprenn, jobber hardt for å erstatte så mange som mulig av hopprennene som har gått i vasken. Så langt klarte vi å legge til følgende hopprenn i programmet: Ramsau, Hinzenbach og Rasnov. Vi venter fortsatt på avklaring for Lillehammer og Raw Air, og jeg håper inderlig at norske politikere vil hjelpe de kvinnelige skihopperne til å konkurrere i Norge denne sesongen, sier Pertile til Dagbladet.

- Sannsynligvis er Norges Skiforbund klare til å arrangere flere arrangementer, så lenge det er tillatt i henhold til det norske regelverket i disse coronatidene. Situasjonen har vært ekstremt utfordrende til nå, men fra denne helgen starter vi sesongen for kvinnene for fullt, påpeker han - og viser til de planlagte verdenscuprennene i Ljubno kommende helg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer