Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I Sveits hvisket de Aamodt Kildes navn bak hans rygg: - Veldig spesielt

Aleksander Aamodt Kilde var liten, tynn og sent utviklet da han løp rundt på Stabæks venstrekant. I dag er han en muskuløs fartskonge og alpinsportens nye stjerne.

KULA: Aleksander Aamodt Kilde har fått med seg super-G-kula hjem til leiligheten på Jar i Bærum.Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
KULA: Aleksander Aamodt Kilde har fått med seg super-G-kula hjem til leiligheten på Jar i Bærum.Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM (Dagbladet): Han har akkurat landet i Norge etter en eventyrlig reise som startet i Lake Louise i november og ble avsluttet i St. Moritz i helga.

På denne reisen har Aleksander Aamodt Kilde svevd så høyt at han billedlig fortalt ikke helt har landet når Dagbladet inviteres hjem til Norges nye alpinstjerne på Jar i Bærum.

- Det har gått i ett siden treningsleiren i Stelvio i august. Jeg hadde knapt juleferie og har nesten ikke vært hjemme. Så nå er det deilig å være her med venner og familie. Det skal bli godt å tilbringe noen dager på hytta med familien, forteller Kilde til Dagbladet.

Utviklingen har vært like bratt som de bakkene Kilde har sust ned i ekstrem hastighet denne sesongen. Nå er det ikke lenger noen tvil: Den enestående norske alpinarven i fartsdisiplinene fortsetter.

Da Atle Skårdal nærmet seg slutten, sto Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus fram som kanskje tidenes fartsduo. Bekymringen for arven etter Aamodt og Kjus forsvant så fort Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud presenterte seg.

Nå er Aamodt Kilde klar for å viderebringe stafettpinnen. 23-åringen fra Bærum tok på sensasjonelt vis sin første verdenscupseier i utfor i januar og vant super-G-cupen i helga.

Lynving på Stabæk

På rekordtid har Kilde blitt en verdensstjerne. En verdensstjerne som det norske folk ikke kjenner

- Hvem er egentlig Aleksander Aamodt Kilde?

- Jeg har alltid vært en positiv gutt som har vært aktiv og smilt mye. I barndommen var jeg veldig dårlig til å gjøre lekser, men veldig god til å være ute i aktivitet. Jeg var innom de fleste idretter, men det var først og fremst fotball og alpint jeg satset på, forteller Kilde.

Fram til han var 15 år var fotball omtrent like viktig som alpint. Etter først å ha spilt for Lommedalen og Fossum, meldte Kilde overgang til Stabæk. Der var han en liten, smidig og lynrask venstrekant.

- Jeg fosset opp langs kanten og slo inn foran mål. Jeg var ikke noen dribler, men hadde stor fart og bra krutt i skuddfoten.

- Hvordan ble den lille kantspilleren en fartskonge i alpint?

- Jeg var liten av vekst og sent utviklet. Det var mot slutten av videregående jeg begynte å vokse mye. Da fikk jeg plutselig store lår og bygde på meg mye muskler. Det kommer med alderen og trening.

Motsatt kroppspress

Nå veier han 90 kilo.

- Snittet i fartsdisiplinene er nok rundt der, mens Dominik Paris veier 110. Aksel er også over 100 kilo. Det er mulig å bygge enda mer muskler.

- Det er litt motsatt kroppspress, men for meg er det naturlig å spise godt. Jeg spiser egentlig ikke så veldig mye. Under sesongen er det greit med litt kosttilskudd for å få i seg det man trenger. Det er viktig å unngå følelsen av å bli sulten og spise ofte. Jeg spiser aller mest i sesongoppkjøringen.

Aksel Lund Svindal er en verdensstjerne. Han blir gjenkjent over alt. Aamodt Kilde er i ferd med å gå den samme veien mot stjernestatus. Prosessen er allerede godt i gang.

- Alle vet hvem Aksel er. Han blir gjenkjent over alt. Men jeg merker at folk begynner å vite hvem jeg er også. I Sveits hørte jeg mange hviske navnet mitt: «Se, der er Kilde.» Det var veldig spesielt. Foreløpig synes jeg det bare er morsomt at folk legger merke til meg. Men jeg kan skjønne at det er slitsomt slik det er for Aksel og de siste stjernene.

- Snart er du en av dem?

- Haha, ja, det kan hende. Men det skal jeg takle. Fansen er tross alt veldig viktig. Uten dem hadde ikke idretten vært det samme. Uten fansen hadde det ikke vært like gøy å vinne. Derfor er det viktig å ta vare på dem.

Den store sensasjonen

Fra å være et relativt ubeskrevet blad før sesongen, skaffet Aamodt Kilde seg et favorittstempel mot slutten av sesongen.

- Jeg merker at presset har økt, både fra meg selv, men ikke minst for omgivelsene. Etter at jeg vant min første seier, var plutselig 7. plassen min i utfor skuffende. Personlig var jeg kjempefornøyd etter et av karrierens beste utforprestasjoner.

- Heldigvis er det alltid noen andre som gjør det bra. Hvis jeg har en dårlig dag, står det i tittelen at Aksel vant i stedet for at jeg floppet. Slik hadde det ikke vært om jeg var alene i toppen.

TRIUMF: 
Aleksander Aamodt Kilde og sveitsiske Lara Gut feiret hver sin super-G-kule sammen på toppen av pallen. Kilde forteller at det er lite å melde på jentefronten.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
TRIUMF: Aleksander Aamodt Kilde og sveitsiske Lara Gut feiret hver sin super-G-kule sammen på toppen av pallen. Kilde forteller at det er lite å melde på jentefronten. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Allerede i sesongstarten skjønte 23-åringen at noe stort var på gang.

- Jeg sesongåpnet med 15. plassen i Lake Louise fra startnummer 56. Da skjønte jeg at dette kunne bli en bra sesong etter hvert som jeg fikk forbedret startnummeret mitt. Jeg har hatt litt stang ut i utfor, men i super-G har jeg vært veldig stabil. Det er jeg utrolig fornøyd.

- Likevel kom seieren i utfor. Da jeg fikk startnummer 30 kvelden før, tenkte jeg: «Shit, nå blir det umulig med en topplassering». Jeg ble veldig overrasket da jeg vant. For første gang jublet publikum for meg. Det var sykt kult.

Han er også opptatt av å gi skryt til støtteapparatet.

- Støtteapparatet burde ha fått mer oppmerksomhet og honnør for prestasjonene. Uten dem hadde vi ikke fått til disse prestasjonene. De skal ha en stor del av æren.

Storslalåmprogresjonen

I tillegg til at Kilde har etablert seg i verdenstoppen i super-G og utfor, viste han i verdenscupfinalen i storslalåm i helga at han også behersker den disiplinen.

Med nest beste omgangstid i finaleomgangen kjørte han raskere enn Marcel Hirscher og en rekke verdensstjerner i årets siste storslalåmomgang. Det fikk det amerikanske skiforbundet til å formidle denne advarslen til sine 45 000 følgere på Twitter:

- Det ser ut som om Kilde kommer til å bli en fremtidig trussel også i storslalåm, advarte amerikanerne.

Kilde avslører at han har skumle hensikter også i storslalåm.

- Før var jeg bedre i storslalåm enn i utfor, men de siste årene har jeg fokusert mest på å bli bedre i fart. I de første verdenscuprennene var jeg ikke i nærheten i utfor. Jeg var over fem sekunder bak. Men jeg har tatt steg for steg og tidel på tidel. Samtidig er storslalåm viktig for meg.

- Jeg har hatt nest beste omgangstid to ganger nå. Det viser at jeg har farta inne og kan hevde meg når jeg får et bedre startnummer. Det er en deilig følelse. Det er godt å ha Henrik i laget, som legger lista også i de tekniske disiplinene, selv om vi er veldig lite med teknikklaget.

- Er du gal? Krystallkula har Aamodt Kilde tatt meg seg hjem i leiligheten på Jar i Bærum. Det fremstår fortsatt som temmelig uvirkelig.

JUBEL: 
Aleksander Aamodt Kilde feirende på denne måten har vi sett stadig oftere denne sesongen.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
JUBEL: Aleksander Aamodt Kilde feirende på denne måten har vi sett stadig oftere denne sesongen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Hvis noen hadde sagt til deg at du ville vinne denne krystallkula, hvordan hadde du reagert da?

- Da hadde jeg svart: «Er du gal?» Og så hadde jeg brutt ut i latter, sier han og bryter ut i latter.

- Hvor høy tror du oddsen hadde vært?

- Det er ikke godt å si. Den hadde sikkert vært 100. Eller hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg ikke at jeg hadde hatt odds engang. Jeg var ikke en kandidat. Det var helt urealistisk.

Målet var å ta et nytt steg i sin unge alpinkarriere. Det har gått bratt oppover for 23-åringen som kjører stadig raskere nedover. Men kan den vanvittige fremgangen bare fortsette og fortsette?

- Jeg håper det. Det er mye jeg kan bli bedre på. Jeg vant super-G-cupen, men jeg vil jo bli så god at jeg kan vinne sammenlagtkula. Målet er å bli best i verden. Når det er sagt, kan jeg ikke forvente det helt ennå. Jeg er fortsatt ung og trenger nok noen år på å klare det, sier 23-åringen.

Unik lagmoral Han er en del av verdens beste alpinlag, selv om det er et relativt lite landslag. Til tross for at tidenes norske jubelsesong straks er over, er Kilde og lagkompisene motiverte for å ta nye steg neste sesong.

- Vi kan ikke hvile på laurbærene. Vi må hele tiden strebe etter å bli enda bedre neste sesong. Vi har et ekstremt bra lag og driver hverandre fremover. Det er veldig kult, sier Kilde.

I kommende sesonger kan det bli en hard norsk kamp i fartsdisiplinene mellom Kilde, Svindal og Jansrud.

- Selv om vi er hverandres største konkurrenter, er vi også veldig gode venner. Vi unner hverandre suksess og gleder oss på lagkompisenes vegne. Selv om jeg slo Kjetil, har han gledet seg på mine vegne. Han er en rå kompis og en klassefyr. Det er sånn det må være. Vi er et lite team og må stå sammen, forteller Kilde.

- Vi jobber steinhardt og har god harmoni. Ja, jeg tror det er en viktig suksessfaktor. Vi hjelper hverandre fremover, og harmonien er god. Det må den være. Man må trives for å prestere maksimalt.

KOMPISER: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde er hverandres største konkurrenter, men også beste kompiser. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
KOMPISER: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde er hverandres største konkurrenter, men også beste kompiser. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer

I årene som kommer går det mot en norsk superduell mellom Aamodt Kilde, «den nye Aksel Lund Svindal», og Henrik Kristoffersen, «den nye Marcel Hirscher».

- Det er godt å ha Henrik i laget, som legger lista også i de tekniske disiplinene, selv om vi er veldig lite med teknikklaget. Akkurat nå ser det ut som at det kan bli en duell mellom oss i årene som kommer. Det er drømmen, sier Kilde.

PS: Aleksander Aamodt Kilde er ikke i slekt med Kjetil André Aamodt.

STOLT: Aleksander Aamodt Kilde er stolt over super-G-kula, men drømmer om å vinne den enda større sammenlagtkula. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
STOLT: Aleksander Aamodt Kilde er stolt over super-G-kula, men drømmer om å vinne den enda større sammenlagtkula. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart