I sving med og uten airbag

Det er ingen regel som sier at man må se ut som en toppidrettsmann for å hevde seg i golftoppen. Men Henrik Bjørnstad vil ikke ha mage som en airbag. Han trener knallhardt.

HONOLULU (Dagbladet): Henrik Bjørnstad (26) tilhører den generasjonen spillere som trener på mer enn å slå golfballer fra A til B. Han er idrettsmann i ordets rette forstand. Og derfor er han i vektrommet minst fire dager i uka.

For å styrke både kroppen og sjøltilliten.

-  Du ikke ha muskler og se bra ut i kroppen for å være god til å spille golf. Det er nok av eksempler på det. Men jeg er overbevist om at vi som trener bevisst og regelmessig vil ha en fordel over langen, sier han.

-  Og en stor fordel også.

Det er mange aspekter ved det å trene på utsiden av golfbanen. Og mye av det handler om å skaffe seg et psykisk fortrinn. For er du i orden blir du brått mer offensiv. På alle områder.

-  For det første er det greit å se bra ut - se ut som om du driver med idrett, sier Bjørnstad.

-  Trives du med deg sjøl blir du lettere til sinns. Og jeg har lært mye om dette gjennom å trene på Toppidrettsenteret når jeg er hjemme i Norge - det er et fantastisk miljø der oppe.

-  Har man muligheten til å bli best på noe må man bruke det for alt det er verd, sier han.

GOLFERE I ALLE FASONGER:  Felles for Phil Mickelson (øverst f.v.), Carl Pettersson, Craig Stadler og John Daly (nummer to f.v.) er at de er gode og runde - men også særs gode golfe      re. Det er også Henrik Bjørnstad, men han lever ikke et slaraffenliv på stranda i Honolulu under sin første PGA-turnering. Han trener vekter fire ganger i uka. På bildet til høyre er han i sving i Orlando i desember 2005. Foto: Morten Pedersen
GOLFERE I ALLE FASONGER: Felles for Phil Mickelson (øverst f.v.), Carl Pettersson, Craig Stadler og John Daly (nummer to f.v.) er at de er gode og runde - men også særs gode golfe re. Det er også Henrik Bjørnstad, men han lever ikke et slaraffenliv på stranda i Honolulu under sin første PGA-turnering. Han trener vekter fire ganger i uka. På bildet til høyre er han i sving i Orlando i desember 2005. Foto: Morten Pedersen Vis mer

Tjukke og gode

John Daly, Craig Stadler, Phil Mickelson, Steve Lowery, Carl Pettersson - you name them. De kommer i alle størrelser og fasonger på PGA Touren. Og fellesnevner én er at de alle sammen er fenomenale golfspillere. Fellesnevner to er at de ikke er så strenge på hva de stapper i seg.

-  Det handler om livsstil og nytelse, sier Henrik Bjørnstad.

-  Jeg vet at flere spillere har prøvd å gjøre noe med kostholdet sitt og slanket seg bevisst bare for å oppleve at golfen blir dårligere. For har du det ikke bra så kan du heller ikke spille god golf. Og da finner man ut at det er bedre å være som man er.

En annen viktig faktor er at det ikke bare er å forandre en kropp som svinger golfkølla blant de beste i verden. Tar du 20 kilo av John Daly så mister han også det han har. Hvilket vil si den bevegelsen han er vant til - den bevegelsen den overvektige kroppen hans starter hver eneste gang han skal slå til ballen. Blir kroppen annerledes blir svingen annerledes også.

-  Og det tar tid å gjøre om det, forsikrer Henrik Bjørnstad.

-  En golfsving er en meget spesiell og følsom greie. Så det er nok en grunn det også. At det er lettere å la det være som det er.

Tiger Woods var verdens beste golfspillere da han bestemte seg for å bli verdens sterkeste også. Se på underarmene hans så skjønner du hvorfor det ser ut som han gjør tjukk rough til dun når han svinger kølla i gress til langt opp på leggene. Og i Tigers kjølvann trener den nye generasjonen for å bli like sterke. Samtidig som de liker å ta seg ut.

Ser ut som idrettsfolk

Nevnte Tiger Woods, Adam Scott, Justin Rose, Shaun O\'Hair, Mike Weir, Richard Jonsson - du kan nevne en del i den kategorien også. Og fellesnevneren deres er at de ser ut som idrettsfolk på golfbanen. Samtidig som golfen deres er mer enn konkurransedyktig. Og nødt til å seire på sikt.

Spiser fornuftig

Denne uka har jeg vært i hotellets treningsrom med Henrik Bjørnstad. Han er sterk, og veldig sterk også. Og samtidig spiser han ikke lenger alt han kaller «digg» i menyen. Fordi han har en mening og et klart mål med det han driver med.

-  Gir jeg alt jeg har - det vil si at jeg slår ballen «flat out» med ett hundre prosents kraft - slår jeg mye lenger enn før. Sjøl om man sjelden gjør det er det godt å vite at det er der. Og sånn er golfen blitt - det er viktig å ha krefter.

-  Det handler mer og mer om lengde og kraft, sier Henrik Bjørnstad til Dagbladet.

AIRBAG 1: Carl Pettersson.
AIRBAG 2: Phil Mickelson.
AIRBAG 3: Craig Stadler.
AIRBAG 4:John Daly
I SVING: Og treningen gir utslag. Her i Orlando i desember 2005.