I tårer etter melding

- Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle bli så beveget, sier Gro Hammerseng-Edin (43).

RØRT: Gro Hammerseng-Edin. Foto: NTB
RØRT: Gro Hammerseng-Edin. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Norges Toppidrettsgymnas (NTG) arrangerte mandag et seminar med tittelen «Kvinnelig toppidrett i Norge - herreidrett light?»

Utgangspunktet for seminaret er at det er betydelig færre kvinnelige utøvere og trenere på toppnivå. Det er det et sterkt ønske om å gjøre noe med. Men hvordan?

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai (36) åpnet seminaret på Ullevaal stadion. Hun er høygravid, og fortalte om fordommene hun har kjempet mot for å komme til topps i Idretts-Norge.

PÅ SCENEN: En høygravid idrettspresident Zaineb Al-Samarai forteller hva folk blir mest provosert av ved henne. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ SCENEN: En høygravid idrettspresident Zaineb Al-Samarai forteller hva folk blir mest provosert av ved henne. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Ordene rørte tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin, som selv har valgt bort en trenerkarriere på toppnivå.

- Dere husker sikkert valgkampen, åpnet Al-Samarai, som ble valgt til idrettspresident etter Berit Kjøll sommeren 2023.

- Det var veldig fokus på at jeg var ung. Og det var fokus på bakgrunnen min. Jeg trodde det var det som skulle være greia i kommentarfeltene, at jeg har en annen bakgrunn. Nei, det som provoserer folk mest, er at jeg er kvinne. Det gjør folk så sint, forteller hun.

- Det gjør også folk sinte at jeg har en bakgrunn fra Arbeiderpartiet. Det skal sies. Men så hørte jeg også at noen ble ganske sure fordi jeg er gravid. «Hvorfor gikk hun til valg når hun ble gravid?» Det er veldig provoserende med en gravid idrettspresident.

PÅ SCENEN: - Det er en ære å få være her, sier Gro Hammerseng-Edin fra scenen. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ SCENEN: - Det er en ære å få være her, sier Gro Hammerseng-Edin fra scenen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Hun fortsetter:

- Jeg føder om to uker. Det er tungt. Det begynner å bli ganske fælt. Men samtidig blir det ei jente. Hun skal vite at moren har vært på hennes side hele veien. Det er sannheten. Det å være toppleder som kvinne er faktisk litt mer krevende. Derfor er jeg glad for at NTG setter dette på dagsorden, at flere skal få lov til å være gravid - uten å bli kritisert.

I salen satt Gro Hammerseng-Edin som selv har to barn. Rett etterpå fikk den tidligere håndballstjerna ordet og holdt foredraget: «Derfor velger jeg trenerrollen bort.»

- Det er en ære å få være her og prate, forteller hun.

- Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle være så beveget av det Zaineb åpnet med. Jeg sitter der med tårer i øynene. Det forteller noe om hvor hardt det treffer. Jeg er mer rørt enn det jeg pleier å være når jeg skal stå og snakke om ting jeg brenner for.

VINNERINTERVJUET: «Mesternes Mester»-deltakerne er på plass for å feire finalen. Gro Hammerseng-Edin stakk av med seieren. Espen Jansen havnet på andreplass. Video: Emilie Rydning Vis mer

Dagbladet møter Hammerseng-Edin i pausen mellom slagene. På spørsmål om hun kan utdype hvorfor hun ble så rørt, svarer hun:

- Fordi hun adresserte dette med å være gravid. Hun er valgt for en kort periode. Det er veldig overførbart til en idrettsutøver som skriver kort kontrakt. Det kjenner du på. At det er noen forventninger fra samfunnet. Det er så sykt rått. Selvfølgelig kan hun være gravid, sier Hammerseng-Edin om idrettspresidenten.

43-åringen la opp i 2017. Sammen med Anja Hammerseng-Edin har hun to barn.

IDRETTSPRESIDENT: Zaineb Al-Samarai venter ei jente. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
IDRETTSPRESIDENT: Zaineb Al-Samarai venter ei jente. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Under sin del av seminaret kom hun inn på flere såkalte «hemmere» for hvorfor hun har valgt bort trenerrollen. Lønn, reisedøgn og det å få det til å gå opp med familielivet er blant momentene.

Sportsdirekørene Thorleif Gunhildrud og Øyvind Eide ved NTG sier det er på tide å legge enda bedre til rette for kvinner i toppidretten.

- Det er på tide med et paradigmeskifte som skaper en ny æra hvor kvinner kan trives og blomstre, både som utøvere og trenere, påpeker de.

- Sammen kan vi bryte ned barrierer og skape ei framtid der kvinner har like muligheter i idretten som menn. La oss utforske veien mot en mer inkluderende og mangfoldig toppidrettsverden.