Sommer-OL

I tårer etter OL-bragden

Eivind Henriksen (30) hyllet avdød trener og slet med å holde følelsene igjen etter sølvmedaljen i Tokyo.

SØLV: Eivind Henriksen imponerer i slegge. Blir første nordmann til å vinne medalje i slegge i OL. Video: Discovery+. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Eivind Henriksen fra Bjørndal i Oslo knuste den norske rekorden i slegge ikke bare én, men tre ganger.

På sitt femte forsøk kastet Henriksen utrolige 81,58 meter. Det sikret et etterlengtet sølv.

- Det er helt fantastisk. Drømmen i så mange år etter skader og drit. Det er utrolig deilig at det løsner, og at det gjør det så sinnssykt og, sier Henriksen til TVNorge.

Før sølvkastet hadde nordmannen allerede levert 80,31 meter og 79,18 meter. Begge to var forbedringer av rekorden.

Ingen norsk utøver har tidligere kastet over 80 meter i slegge.

- Fantastisk, det er helt utrolig! Hele friidrettsverdenen gleder seg over dem som driver med sleggekast, og dette er en stor bragd for norsk friidrett, sier Kjetil Hildeskor, generalsekretær i Norges Friidrettsforbund til Dagbladet.

Kun polske Wojciech Nowicki kastet lenger med 82,52 meter. Fire ganger verdensmester, Pawel Fajdek, tok bronsen.

SØLV-BRØLET: Eivind Henriksen var i ekstase etter at edelt metall var i boks. Foto: Lise Åserud/NTB
SØLV-BRØLET: Eivind Henriksen var i ekstase etter at edelt metall var i boks. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer

Rørt

En tydelig preget Henriksen brukte anledningen til å snakke om sin avdøde trener Einar Brynemo, som døde før EM 2018.

- Jeg skulle ønske han kunne være med og oppleve det her. Han var mer enn en trener. En omsorgsperson. Han var veldig fin å ha med. Jeg tror han hadde vært fornøyd, sier Henriksen.

En som fulgte finalen var Brynemos sønn, Preben. Han forteller til Dagbladet at det var emosjonelt å se Henriksens hyllest av faren.

- Det var veldig rørende. Eivind har alltid skrytt av pappa etter hver konkurranse. Det ble litt nå når han så til de grader leverer. Det er sterkt å se at han blir så rørt når han snakker om min far, sier Preben Brynemo og legger til:

- Det var sterkt. Jeg vet hvor mye de har vært sammen, han reiste fra Kragerø til Oslo for å følge opp Eivind.

BRAST I GRÅT: Eivind Henriksen tok til tårene etter sølv under finalen i slegge på Olympic Stadion i Tokyo. Foto: Lise Åserud / NTB
BRAST I GRÅT: Eivind Henriksen tok til tårene etter sølv under finalen i slegge på Olympic Stadion i Tokyo. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Selv om Einar Brynemo ikke fikk oppleve elevens sølvmedalje i OL, så er hans sønn tydelig på hva han hadde sagt til mannen fra Bjørndal.

- Jeg er helt sikker på at han hadde vært veldig stolt av Eivind, og syntes det var veldig fortjent. Det hadde nok vært veldig stort for pappa, sier Preben Brynemo.

Hylles av Warholm

Nordmenn landet bruker nå store ord om Henriksen. En av dem en annen verdensrekordholder, nemlig Karsten Warholm.

- Aldri har en medalje vært mer fortjent. Nyt det Eivind Henriksen, skriver Warholm på Instagram.

- Eivind Henriksen har gått den lange, harde veien. Skader og motgang. Idrett uten stor status og økonomi, men gjort jobben år etter år. Nå: Aller best når det teller aller mest. DEN medaljen var utrolig fortjent og rørende. Gratulerer!, skriver Lars Tjærnås på Twitter.

- Sinnsykt nivå

Mannen fra Bjørndal startet ypperlig med 79,18 meter på sitt første kast. Det var ny rekord, 39 centimeter bedre enn i kvalifiseringen.

På sitt tredje forsøk utvidet Henriksen igjen rekorden, da han kastet 80,31 meter, før han sjokkerte nok en gang, med 81,58 meter.

- Jeg tenker bare på å holde hodet kaldt, og jeg visste at jeg måtte over 80 for å få medalje. Så blir det fire stykker som klarer det. Helt sinnssykt nivå, sier Henriksen til TVNorge.

Henriksen blir dermed den første nordmannen til å ta medalje av noen valør, i sleggekasting i OL. Lengden er en stor forbedring fra Doha VM, hvor han kastet 77,38. Da ble Henriksen nummer seks.

Når hekkeløperen Infinite Tucker skulle krysse målstreken, gjorde han noe helt uvanlig. Vis mer

Tidligere har Sverre Strandli tatt medalje for Norge. Han vant EM-gull i Brussel i 1950, og EM-sølv fire år seinere i Bern. Strandli har også satt to verdensrekorder, og stoppet på hele 11 NM-titler i slegge.

Henriksen leverte først ny norsk rekord i kvalifiseringen, da han kastet 78,79 meter, før han som nevnt utvidet den tre ganger i onsdagens finale.

Medaljer

Land
Total
1
USA
39
41
33
113
2
Kina
38
32
18
88
3
Japan
27
14
17
58
4
Storbritannia
22
21
22
65
5
Russiske olympiske komité
20
28
23
71
6
Australia
17
7
22
46
7
Nederland
10
12
14
36
8
Frankrike
10
12
11
33
9
Tyskland
10
11
16
37
20
Norge
4
2
2
8

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer