VIKTIG MANN: Hvis Dylan Groenewegen (til høyre) skal skinne, er Amund Grøndahl Jansen nødt til å gjøre det og. Romerikingen debuterer i årets Tour de France..
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIKTIG MANN: Hvis Dylan Groenewegen (til høyre) skal skinne, er Amund Grøndahl Jansen nødt til å gjøre det og. Romerikingen debuterer i årets Tour de France.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tour de France, 2018:

– I teorien er det vi og Quick-Step som har det beste opptrekket

Grøndahl Jansen har tro på en suksessrik Tour de France-debut.

LA ROCHE-SUR-YON (procycling.no): – Man merker at det er mye folk og mye trykk. Mye press. Alt rundt er litt større enn de andre rittene vi gjør. Du merker at det er touren, men resten av det vi gjør er jo bare et vanlig sykkelritt. Det er jobb, sier Amund Grøndahl Jansen til procycling.no etter å ha kommet ned fra scenen på lagpresentasjonen torsdag kveld.

LIVE: Følg alle etapper fra Tour de France via procycling.no!

Som én av kun syv ryttere får han i år debuten sin i et treukersritt i selveste Tour de France, noe som tydeliggjør akkurat hvor imponerende han har kjørt denne sesongen sammen med Timo Roosen og Dylan Groenewegen.

– Det er ikke så vanlig å få begynne her. Det er fint og spennende. For min egen del tror jeg også det er bedre å begynne her enn i vueltaen, sier 24-åringen.

Til sammenligning var det 54 ryttere som kjørte sitt første treukersritt i fjorårets Vuelta a España.

Tror Groenewegen kan utfordres av to-tre andre

Én av grunnene han da trekker fram er at Team LottoNL-Jumbo kommer med store ambisjoner til årets tour. Dylan Groenewegen har tidvis vært uslåelig i spurtene, og kommer til touren som favoritten på spurtetappene.

Den unge nederlenderen tok sin første etappeseier i rittet i fjor, da han vant avslutningsetappen på Champs-Élysées.

– Jeg tror han kan vinne en slump etapper hvis han får gode opptrekk og han sitter i posisjon.

– Hvis du gjør jobben din?

– Hvis jeg gjør jobben min. Det er hva det står mest på. Får vi han i posisjon med 200 meter igjen til å spurte med de beste i høy hastighet, tror jeg det er han og to-tre andre som kan kjempe om seieren. Gaviria, Demaré og kanskje Cavendish som kan overraske. Han er alltid i god i touren.

– Vi er der oppe med de beste

Selv om Groenewegen er en strålende syklist, skal også duoen Roosen og Grøndahl Jansen ha en god del av æren for nederlenderens ni seirer så langt denne sesongen. På kort tid har nordmannen gått fra å være en kontinentalrytter til å høste anerkjennelse som én av verdens beste i den opptrekksrollen han har nå som den nest siste av opptrekkerne.

Men den virkelig store ilddåpen er den som venter i Tour de France, rittet som tiltrekker seg omtrent det som kan krype og gå av raske spurtere.

– Hvis vi får det til som vi kan på vårt beste, så kan vi være med blant de beste lagene. Jeg tror det er vi og Quick-Step som i teorien har det beste opptrekket, men så er det alltid vanskelig med touren. Det er en litt annen dynamikk. Litt flere spurtere, og bommer du på timingen kan det plutselig komme et annet lag som på papiret ikke er like godt som plutselig gjør et kjempeopptrekk.

– Dimension Data har jo også Edvald foran Cavendish. De har også et kjempegodt opptrekk. Jeg vil ikke si at vi er overlegent det beste laget. Vi er der oppe med de beste, mener romerikingen.

Kan få egen mulighet til Roubaix

Det er også opptrekkene og annet hjelperytterarbeid som blir hovedoppgavene for Grøndahl Jansen, men han øyner en liten mulighet.

– Jeg tror ikke det blir noen åpning foruten om muligens etappen til Roubaix. Om jeg skal kjøre for Dylan på den etappen og det blir en stor utskillelse som gjør at vi sitter i en liten gruppe på slutten. Da kan man kanskje snu taktikken og kjøre offensivt, istedenfor å kjøre defensivt inn mot en spurt.

Han imponerte med en 16. plass i årets utgave av Paris-Roubaix, og med over 20 kilometer med brostein på den niende etappen i årets tour, er det en etappe som passer kvalitetene hans godt.

– Vi har ikke snakket om det enda (rollen på Roubaix-etappen). Jeg venter og ser når vi kommer dit. Så får vi se om jeg må hjelpe én av de to klatrerne eller Dylan.

– Jeg blir nok i utgangspunktet uansett en hjelperytter, men så må man jo se hvordan rittet utvikler seg. På en sånn etappe kan det være at det er bedre å angripe på slutten om jeg skal kjøre for Dylan. Sånn sett kan det åpne seg muligheter. Jeg håper i hvert fall jeg får passe på Dylan de første 140 kilometerne, så får vi se hvordan finalen blir.

– Må ha marginene med seg

For i tillegg til et lag rundt Groenewegen, har LottoNL-Jumbo også med seg et sterkt lag for fjellene, med Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic og Antwan Tolhoek.

Steven er den uttalte kapteinen fra start, mens Primoz skal være en joker i bakhånd. Steven kan bli topp ti, topp fem om det klaffer.

Derfor har også laget studert lagtempoen på den tredje etappen nøye i dagene før start. Alle de tre første etappene har blitt filmet slik at rytterne skal være best mulig forberedt, og Grøndahl Jansen tror det blir noen hektiske første dager, med store muligheter for sidevind, flere småkuperte etapper og brosteinsetappen i løpet av de første ni dagene.

– Jeg tror det blir ganske stressende de første ni dagene frem til og med Roubaix. Der tror jeg vi kommer til å ha mye å gjøre hver dag.

– I hvert fall med Dylan og for spurtene tror jeg ikke det er noen ulempe om det blir litt vind. Det er litt gambling, men det er det uansett. Man må ha marginene med seg på dette nivået.