I teten mot Sørishavet

Knut Frostad fikk akkurat den starten han ønsket i Ocean Race mot ishavet i sør.

(Dagbladet.no): Med Knut Frostad (38) som vaktsjef ombord på «Brasil1» seilte den sør-amerikanske båten rett i tet da starten gikk i Cape Town i formiddag.

Foran dem venter en knallhard fjorten dagers seilas mot Melbourne i Australia. Såpass tøft regner arrangørene med at seilasen blir at de har lagt inn begrensninger på hvor langt mot sør de sju deltagerbåtene får seile.


- Det er vi ikke helt fornøyd med fordi det gjør veivalgene vanskeligere. Men vi får bare godta den avgjørelsen og gjøre det beste ut av det, sa Knut Frostad til Dagbladet kort tid før starten fra Cape Town.

Istrøbbel

Via værsatellitter har arrangørene av årets Volvo Ocean Race nemlig oppdaget uvanlig store mengder isfjell i havet på den ruta de tøffeste seilerne ville ha valgt mot Australia.

For begrense risikoen for kollisjoner og havari har derfor båtene blitt pålagt å seile nord for to angitte veipunkt underveis.

Båtene kan komme opp i hastigheter på 30-40 knop og et møte med is i havet ville kunne få katastrofale følger. Båtene seiler også så langt fra nærmeste redningssentral at en eventuell redningsbåt ville trengt flere dager på å nå frem til havaristene.

Det er derfor de andre konkurrentene som anses som å være den eneste hjelp dersom et alvorlig uhell skulle skje.

FRA SØR-AFRIKA TIL AUSTRALIA: Brasil 1 med Knut Frostad seilte seg rett opp fra starten i Cape Town. Foto: Scanpix/Reuters
FRA SØR-AFRIKA TIL AUSTRALIA: Brasil 1 med Knut Frostad seilte seg rett opp fra starten i Cape Town. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Det er spanske «Movistar» med Bouwe Bekking (42) som skipper, som sammen med «Brasil1» og Torben Graël (45)som leder seilasen ut fra Cape Town, som foregår i moderat vind.

Paul Cayards «Pirates of Caribbean» med båten «Black Pearl» har tatt tredjeplass ut fra starten.

Brasil1 ligger sammenlagt på tredjeplass i den tøffe havseilasen som avsluttes i Gøteborg 17. juni i år.

Nederlandske ABN Amro One leder regattaen etter å ha vunnet både 1. etappen fra Vigo til Cape Town og havneregattaen i Cape Town andre juledag.

Fotballforbud

- Jeg gleder meg veldig til denne 6100 nautisk mil lange sørishavsetappen. selv om jeg helt sikkert kommer til å angre underveis, når det blir på det aller tøffeste og kaldeste, sier Knut Frostad, som forlater en sommervarm Cape Town idag.

- I løpet av et par dager blir det merkbart kaldere og luene må på hodet. Og om fem dager vil vi ha nådd til kalde frontene i Sørishavet, tror Knut Frostad, som seiler denne distansen for fjerde gang.

- Hvordan har du forberedt deg de siste ukene?

- Ved å jobbe mye, trene mye og å sove lite. Det blir veldig lite søvn de neste to ukene og det er ingen god ide å sove seg til god form. det er bedre å vende kroppen til søvnmangel så tidlig som mulig, forteller Frostad, som sammen med navigatør Marcel van Triest (41) er ny på Brasil1-laget.

- Mange av lagene har slitt med skader og sykdom blant mannskapet og det har vært «fotballforbud» for oss på Brasil1 for å hindre unødvendige skader før starten idag. Nå satser vi alt på en konservativ seiling til Melbourne. Målet er å ikke ta noen sjanser, men å komme hel og uskadet frem til Australia den 15. eller 16. januar, avslutter Knut Frostad.

VAKTSJEF: Knut Frostad og Brasil 1 fikk en flott start.