Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utfor, OL i Pyeongchang

I trærne over løypa henger trenerne. Det er det én veldig god grunn til

Bli med bak fasaden. Slik jobber de norske utøverne og teamet bak for å sikre at de er bedre rustet enn rivalene.

FULL KONTROLL: En amerikansk trener filmer dagens utfortrening i Jeongseon. Foto: NTB Scanpix
FULL KONTROLL: En amerikansk trener filmer dagens utfortrening i Jeongseon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Utforrennet, som skulle starte klokka 03.00 natt til søndag, er avlyst.

PYEONGCHANG (Dagbladet): Tidligere i dag ble tredje og siste utfortrening gjennomført. Der ble Kjetil Jansrud nummer to og Aksel Lund Svindal nummer tre.

Begge var enige om at de hadde en jobb å gjøre før søndagens renn.

Men en ting er sikkert. Og det er at det norske teamet kommer til å jobbe utrettelig for for at håpene Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde skal stå best rustet på startstreken søndag.

Sommeren 2010 opprettet Norges Skiforbund alpint et eget Sport Science-avdeling. Sjefanalytiker Robert Reid og hans team, som studerer hver minste detalj til punkt og prikke, knapt har tid til annet enn studering, analyser og å gi tilbakemeldinger til utøverne før store løp som utforen på søndag.

- I denne bakken er det ikke mange bratte partier hvor man får fart, så linjen blir veldig viktig. Man må få med seg fart gjennom bakken, sier sportssjef Claus Ryste til Dagbladet.

Slik jobber de

Så hvordan fungerer egentlig jobben i praksis?

Jobben er delt inn i to punkter. Ski og studering av løypa skal sikre det beste linjevalget.

Kjetil Jansrud forklarer:

- Det første er serviceapparatet. Head (Jansruds skisponsor) og jeg har en konstant dialog rundt ski: Hvilke ski vi skal bruke, hvilke som er raske, hvordan skal vi tune de og så videre. Så er det sko, «set up» og hele den pakka. Alt er på ekstremnivå. Alt blir håndtert av Head og deres folk, sier han til Dagbladet.

De store produsentene bruker millioner for å finne de beste skiene. Som Aksel Lund Svindal tidligere har forklart, blir ingenting overlatt til tilfeldighetene.

HØYT HENGER DE: Som vil sikre at alpinistene har best mulig ski og linjevalg i utfor. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix
HØYT HENGER DE: Som vil sikre at alpinistene har best mulig ski og linjevalg i utfor. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For å ta et eksempel: Hvis det er noe som helst vind når de kjører tester - blir testene annullert.

- Det trenger ikke være mer enn at du kjenner en svak vind. Da er testene for lite pålitelige, forklarer Svindal.

Det til tross for at ett par kan ha vært de beste på alle testene som ble kjørt den dagen.

- Det er en jo egentlig en konstant dialog, men blir jo viktig inn mot sånne renn hvor det er kaldt og vær og vind forandrer seg, sier Jansrud til Dagbladet

Linjevalg

Etter at de beste skiene er funnet, handler det om å finne den raskeste veien fra start til mål.

I hver bakke finnes det en rute som er noen hundredeler raskere enn de andre. Men det er ikke bare-bare å finne den.

Norge har et samarbeid med USA, og under alle treningene står trenere og andre i støtteapparatet langs løypene og filmer hver eneste utøver som kjører.

All dataen blir samlet og gitt til Robert Reid og hans team. Så starter analysen.

- Det er der den ordentlig jobben begynner med analysen, forklarer Jansrud.

Han fortsetter:

DISKUSJONER: Landslagssjef Christian Mitter sammen med Kjetil Jansrud ved en tidligere anledning. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
DISKUSJONER: Landslagssjef Christian Mitter sammen med Kjetil Jansrud ved en tidligere anledning. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- De bruker overlays (kjører flere utøvere oppå hverandre), illustrasjoner av linjer, viser hvor man har bedre fartsøkninger enn andre og hvor man taper tid. Uten å røpe alt så får vi ganske detaljert beskrivelse av meter til meter.

Det er lett å tro at det viktigste er å se hva de argeste rivalene gjør. Men i det grundige analysearbeidet er det like viktig å få med seg hva alle gjør.

- «Problemet» er at det er et langt startfelt. Plutselig er det startnummer 35 som er best i en seksjon. Vi får alle mellomtider hele veien og får rangeringer på hver mellomtider. Så fra seksjon 2 til 3 kan det være en helt annen som er raskest enn seksjon 3 til 4. Det er vi nødt til å ha på video og vi er nødt til å legge det inn i overlay, sier Jansrud til Dagbladet.

Og slik utvikler det seg. Fra dag til dag. Det handler om finjusteringer. Hvis en vei var raskest på trening 1, så vet de norske gutta det når de kjører trening 2.

- Det blir en utvikling fra dag til dag som gjør at vi på søndag har en gameplan vi ikke bare tror, men vet, er best. Det sier litt om hvor stort teamet vårt er og at alle som jobber for at vi skal gjøre det bra både i verdenscup og her. Man er prisgitt å ha et team som brenner like mye for detaljene som utøverne. Uten dem hadde det vært umulig, sier Jansrud.

Sportssjef Claus Ryste forteller:

- Det er stor forskjell på den korteste og den raskeste veien. Vi jobber for å finne krysningen mellom løperens tanker, videoene og trenerne i i bakken sin betraktning. Det er en måte vi har jobbet på i flere år som gir oss trygghet.

Gameplan

Dagbladet snakket med de norske utøverne etter dagens tredje trening. Og der kommer det tydelig fram. Til tross for at Jansrud ble nummer to og Svindal nummer tre - er de langt fra fornøyde og vet at det er en del jobb som må gjøres:

- Det er litt «a gift and a curse» i denne løypa her. På en måte ser man veldig godt de linjene som er optimale. Løypa har en flyt som gjør at det er vanskelig å gjøre noe ekstremt. Men det gjør det også vanskelig, fordi det handler om gjennomføring. Jeg hadde en plan i dag, men greide ikke å gjøre som jeg ville. Det gjenstår en del arbeid med analyseteamet, sier Jansrud til Dagbladet.

Aksel Lund Svindal fortsetter:

- Jeg har litt igjen på toppen. Kjetil kjørte perfekt på toppen, så gjorde jeg det bra i midt- og sluttpartiet. Det er litt å gå på. Det kjente jeg ikke var bra nok.

VR-briller som hjelp

I forbindelse med OL har det dukket opp bilder av amerikanske alpinister med VR-briller før treninger.

VR står for Virtual Reality. På norsk kaller vi det virtuell virkelighet. Ved hjelp av brillene får du illusjonen av å være til stede, i for eksempel, søndagens OL-løype.

Fenomenet er ikke nytt, men det får ekstra oppmerksomhet når det skal kjempes om edelt metall i OL-løypene.

På kjent amerikansk vis blir brillene hausset opp som en viktig brikke for at flere av de amerikanske utøverne skal knipe tideler på konkurrentene:

- OL er den største konkurransen for en utøver, og du trenger ikke å være et geni for å skjønne at å bare kjøre i en løype seks ganger ikke er optimalt, forklarer Troy Taylor, som har ansvaret for høyteknologi på det amerikanske alpinlaget til BBC.

- Trening av ferdigheter og motorikk er idrettsvitenskapens hellige gral. Evnen til å lære raskere enn andre er essensiell, legger han til.

Jared Goldberg suste inn til en 26.-plass på dagens utfortrening. Han er en av dem som har brukt VR-brillene aktivt det siste året.

- Jeg brukte brillene dagen før vi hadde inspeksjon av OL-løypa. Du får mer forståelse av hva som foregår rundt deg. En video er ikke bra nok for å forstå løypa og hva som er rundt deg. Spesielt de første gangene du tester løypa får du en fordel, sier 26-åringen fra Boston til Dagbladet.

TESTER BAKKEN: Laurenne Ross tester ut de amerikanske VR-brillene. Foto: US Ski & Snowboard
TESTER BAKKEN: Laurenne Ross tester ut de amerikanske VR-brillene. Foto: US Ski & Snowboard Vis mer

Forbedringspotensial

Norske Kjetil Jansrud har vist storform i utforløypa i Pyeongchang -OL.

Han lyser av selvtillit og ikke minst trygghet i møte med pressen.

Norge og USA samarbeider blant annet med videoanalyse før utforrenn. Men VR-brillene får USA lov til å ha for seg selv, i hvert fall inntil videre

- Det er stor forskjell på å bruke VR-briller og ikke. Vi har forsøkt det tidligere, hvor vi først filmet løypa med 360 graders kamera og brukte VR-briller for å se oss litt rundt i løypa. Problemet er ofte oppløsning. Du må ha 4K-kamera som kan håndtere det rundt. Det å prosessere 4K i 360 grader er ikke så lett. Og i tillegg få den riktige fartsfølelsen, forklarer Jansrud til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg tror det kan være ganske ålreit i super G, hvor du ikke har mulighet til å kjøre løypa først og løypa blir satt dagen før, så vi får se om vi har noen triks i ermet vi også. Men inntil videre har vi ikke forsøkt det. Men «whatever makes them happy».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!