I trøbbel etter dette

Lazio tar avstand fra ørnetreneren Juan Bernabé.

ROMERHILSEN: Lazios ørnetrener Juan Bernabè gjør fascistisk romerhilsen til Lazio fans, er nå utestengt fra klubben. Video: Twitter/@COPAALEMDACOPA Vis mer
Publisert

Mange fotballklubber har en maskot som tilhører laget og som gjerne representerer noe historisk i klubben. Den italienske storklubben Lazio er intet unntak og klubben har en levende ørn som maskot.

En levende ørn trenger også en ørnetrener, som kan ta den med rundt på stadion. Og nå er Lazios spanske ørnetrener, Juan Bernabé, i trøbbel.

I en video som sirkulerer på sosiale medier kan man se at Bernabé gjør en såkalt «romersk hilsen» opp mot en gruppe tilskuere på tribunen.

Se video av hendelsen øverst i saken

PÅ JOBB: Bernabe på tur med ørnen tdiligere i år. Foto: AP
PÅ JOBB: Bernabe på tur med ørnen tdiligere i år. Foto: AP Vis mer

Klubben tar avstand

Med ørnen i den ene armen løfter han altså sin høyre arm opp i omtrent 45 graders vinkel, med håndflaten ned og fingrene samlet.

Tilskuerne svarer med å rope “Duce! Duce!”. Et begrep betyr «fører» eller «leder», og brukes av fascister som en hyllest til Benito Mussolini.

Mussolini styrte Italia fra 1922 til 1943 og ble henrettet i 1945. Han var leder for fascistpartiet og sto på tyskernes side under andre verdenskrig.

Hendelsen skjedde etter Lazios hjemmeseier mot Inter på lørdag.

I går kom klubben med en uttalelse på sine hjemmesider der de tar avstand fra Bernabés handlinger. Han skal også ha blitt suspendert fra Lazios kamper inntil videre.

De skriver at slike holdninger er en skam for laget, fansen og klubbens verdier. Klubben presiserte også at ørnetreneren ikke er ansatt i klubben

KJENT FIGUR: Bernabé sammen med Lazio-manager Maurizio Sarri Foto: AFP
KJENT FIGUR: Bernabé sammen med Lazio-manager Maurizio Sarri Foto: AFP Vis mer

Forstår ikke reaksjonene

Bernabé har hatt oppdraget som ørnetreneren til Lazio i mange år. Selv forstår han lite om hvorfor det hilsenen er skapt så sterke reaksjoner.

- Jeg forstår ikke hvorfor alt dette kaoset har oppstått. Lazio har ingenting med det å gjøre, så det er skuffende, men jeg støtter Vox-partiet i Spania, akkurat som mange fotballspillere, og det er jeg stolt av, sa han til den italienske avisa Il Messaggero ifølge Football Italia.

Bernabé innrømmer også at han ropte «Duce», som en hyllest til Mussolini.

- Jeg vil ikke nekte for det, fordi jeg beundrer Mussolini. Han gjorde flotte ting for Italia, akkurat som Francisco Franco gjorde for Spania. Jeg beundrer dem begge, og jeg er stolt av det.

Han sier at han ikke visste at det han gjorde var «ulovlig».

- Jeg visste ikke at feiringen var forbudt i landet deres, ellers hadde jeg ikke gjort det. Jeg ønsket ikke å skape problemer for Lazio.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer