RASK HJELP: Branns Carl-Erik Torp ble fraktet til sykehus med luftambulanse etter hjertestansen i Sogndal. Takket være rask legehjelp våknet Torp senere på sykehuset.
Foto: Tor Yttri / Scanpix
RASK HJELP: Branns Carl-Erik Torp ble fraktet til sykehus med luftambulanse etter hjertestansen i Sogndal. Takket være rask legehjelp våknet Torp senere på sykehuset. Foto: Tor Yttri / ScanpixVis mer

I tunnelen stoppet hjertet en gang til

Brann-legen sier Torp hadde mistet livet uten hjertestarter og rask hjelp.

(Dagbladet): Brann-spiller Carl-Erik Torp undersøkes i dag på Haukeland sykehus, etter at han ble rammet av hjertestans på banen i kampen mot Sogndal i går kveld.

Branns medisinske leder Ove Austgulen forteller at Torp nå er utenfor akutt fare, men sier samtidig at det kunne gått langt verre enn det gjorde.

- Det var såpass alvorlig at uten kompetent legehjelp på stedet, hadde han ikke overlevd. Hjertestarteren og hjelpemannskapene reddet livet hans, sier Austgulen til Dagbladet.

Torp ble raskt hjulpet da han falt sammen på gresset, men hjertestansen varte i to-tre minutter, ifølge legene på stedet.

Da 27-åringen var båret inn i spillertunnelen, stoppet hjertet en gang til.

- Det er det jeg blir fortalt av kollega Asle Kjellsen, at han fikk et nytt illebefinnende i garderoben. Heldigvis reagerte hjelpepersonellet raskt også da, det betyr alt, sier Ove Austgulen.

For tidlig å vurdere konsekvensene
På Haukeland forsøker man nå å finne ut hva som førte til hjertestansen, og gjennomfører et bredt utvalg tester.

- Han er våken og fattet, men det er ikke stort mer vi kan si om situasjonen før vi ser resultatene av testene, sier Brann-lege Austgulen.

Hjerteproblemer har tidligere satt en stopper for flere fotballkarrierer, blant annet Køln-trener Ståle Solbakkens.

- Det vil alltid være en fare for det. Så snart resultatene er klare vet vi mer. Forhåpentligvis i løpet av de neste par dagene, sier Austgulen.

Støttes av mange
Mens legene forsøker å finne ut hva som forårsaket hjertestansen, strømmer støttemeldingene til Carl-Erik Torp inn, via Branns egne hjemmesiderBataljonens forum og på Facebook.

Også BT.no har opprettet en hilseprotokoll til den populære 27-åringen.

De siste årene har hendelsene som rammet Antonio Puerta,Dani Jarque og Marc-Vivien Foe, for å nevne noen, gjort at oppmerksomheten rundt hjerteproblemer blant fotballspillere har økt.

I 2008 bestemte Norges Fotballforbund at alle spillere i Tippeligaen skulle screenes. Samtidig er det påbudt å ha hjertestarter tilgjengelig på alle arenaer i toppfotballen.