Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vinter-OL i Pyeongchang 2018

I vinter-OL må hopperne sveve ned på en fotballbane. Slaktes i England: - Spesielt, sier Fannemel

På det som blir omtalt som en av verdens rareste fotballarenaer, skal verdens beste hoppere kjempe om OL-gull i Pyeongchang neste år. Det overrasker de norske hopprofilene.

OL-BAKKEN: De beste skihopperne må lande nesten helt ned på fotballbana om de skal ta OL-gull i Pyeongchang i hoppbakken/fotballstadion Alpensia Ski Jump Stadium. Foto: Gangwon FC
OL-BAKKEN: De beste skihopperne må lande nesten helt ned på fotballbana om de skal ta OL-gull i Pyeongchang i hoppbakken/fotballstadion Alpensia Ski Jump Stadium. Foto: Gangwon FC Vis mer

(Dagbladet): «Hva er det siste en fotballklubb trenger? En arena med skihopping.»

Det skriver den engelske storavisen The Guardian om OL-anlegget hvor Daniel-André Tande og de norske hoppgutta skal kjempe om olympiske gull og medaljer i Pyeongchang neste vinter.

Anlegget har fått navnet Alpensia Ski Jump Stadium, hvor 13 500 tilskuere kan se superveteranen Noriaki Kasai forsøke å bli tidenes eldste olympiske mester i sin egen verdensdel.

I så fall må han han hoppe langt - omtrent helt ut på fotballbanen hvor den sørkoreanske storklubben Gangwon FC spiller sin hjemmekamper.

- Denne sesongen har vi fått en ny utfordrer når det gjelder verdens rareste fotballarena, konkluderer The Guardian.

Overfor Dagbladet forteller tidligere verdensrekordholder Anders Fannemel at han ikke var klar over at de må hoppe på en fotballbane i vinter-OL i Pyeongchang.

- Det visste jeg ikke. Det er spesielt. Det blir en veldig stor slette, uten at det har så mye å si. Vi får håpe det ikke blir krasj med treningstidene mellom hopperne og fotballspillerne, sier Fannemel til Dagbladet og smiler.

Mener Lathi-bakken er mer spesiell

POSITIV: Anders Fannemel  synes det er bra at idrettsanlegg kombineres og deles.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Anders Fannemel synes det er bra at idrettsanlegg kombineres og deles. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

25-åringen er likevel ikke negativ til kombinasjonsanlegget hvor hoppernes OL-medaljer skal deles ut.

- Det er bra å kombinere idrettsanlegg, hvis det fungerer. Jeg synes det er vel så rart med et basseng i unnarennet, som det er i Lahti. Det er et utendørsbasseng som de bruker om sommeren. Det er kanskje enda mer spesielt, mener Fannemel.

Også Norges landslagstrener Alexander Stöckl er overrasket. Til Dagbladet sier østerrikeren:

- Ingen av oss visste at det var en fotballbane der, men jeg synes det er bra at idrettsanlegg kan brukes av flere idretter og at vi kan samarbeide. Det kan kan kanskje bidra til at flere fotballinteresserte ser på hopp - og motsatt, håper Stöckl.

스키점프대 앞에서 찰칵 #강원FC #박요한 #최우재 #안지현

A post shared by 강원FC (@gangwon_fc) on

- Det kan være en brobygger mellom idrettene?

- Ja, det er det vi må håpe på. Det er vi veldig positive til, sier 43-åringen.

Stöckl skryter av OL-bakken

I prøve-OL i februar ble Tande nr. 5 og 6 i denne bakken - helt uvitende om hvilket underlag og anlegg som faktisk lå under snøen.

- Prøve-OL var veldig bra, spesielt med tanke på vind og forhold. Selv om det blåste mye, 15 meter i sekundet, var det fint å hoppe. Vindskjermingen fungerte strålende, så dette anlegget er gjennomtenkt, sier Stöckl til Dagbladet.

Han sammeligner OL-bakken i Pyeongchang med OL-bakken i Sotsji, hvor Norge bare tok én medalje da Anders Bardal kapret bronsen i normalbakken.

- Dette minner litt om bakkene i Sotsji, Tschaikowski og Almaty. Jeg vet ikke om det er samme arkitekt, men jeg tror det skal passe oss bra. Vi hoppet ganske bra i Pyeongchang i vinter, mener landslagssjefen.

Han får støtte av Fannemel.

SPESIELLE OL-FORHOLD: Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Anders Stjernen og Anders Fannemel, her fra lagkonkurransen i Lahti-VM, skal lande på en fotballbane i OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPESIELLE OL-FORHOLD: Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Anders Stjernen og Anders Fannemel, her fra lagkonkurransen i Lahti-VM, skal lande på en fotballbane i OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Bakkene er stort sett ganske like overalt, men i Sotsji var det en veldig rar kunstsnø som var spesiell å kjøre på.

Skal øve til OL i Russland

Under Sommer Grand Prix-rennene i sesongoppkjøringen kommer Norge derfor til å trene mye i Tschaikowski, som minner om OL-bakken i Pyeongchang.

- Ja, vi kommer til å dra til sommerhopprennene i Russland, for å få god og relevant trening i lignende bakker der, forteller landslagstreneren.

Normalt sett bruker skihopperne volleyball mye under oppvarming. Med fotballunderlaget i OL-bakken blir det muligens en justering her.

- Haha, ja, vi må nesten spille litt fotball også, selv om skaderisikoen er noe større, sier Stöckl og ler.

Både han og Fannemel trekker fram Andreas Stjernen som den beste fotballspilleren på hopplandslaget.

De er så vidt kommet i gang med sesongoppkjøringene igjen - på individuelt plan -og møtes på felles samling i andre uka i mai.