- I vinter var spillerne misunnelige. Nå ser de opp til Ødegaard

Opplever det samme som Gareth Bale.

RESPEKT: 
Martin Ødegaard har mer ekspert i spillergruppa nå enn da han kom til Real Madrid.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
RESPEKT: Martin Ødegaard har mer ekspert i spillergruppa nå enn da han kom til Real Madrid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Uten Martin Ødegaard har Castilla tatt omtrent dobbelt så mange poeng som med nordmannen på laget.

Den statistikken fremstår som svært ulogisk når Ødegaard skal være en av lagets presumptivt beste spillere.

Men ikke alt er logisk i fotball. Det vet Ødegaards lagkamerat i Real Madrid, Gareth Bale, alt om.

Det gikk hele to og et halvt år før Tottenham vant en kamp som waliseren startet. Bale-spøkelset utartet etter hvert til å bli parodisk.

Historien endte imidlertid godt, og Gareth Bale ble tidenes dyreste fotballspiller da han ble kjøpt av Real Madrid for to år siden.

Nå er det Ødegaard som må høre at laget er best med ham på benken.

- Jeg tror ikke Martin og Bale har snakket om det, men det viser at statistikk kan brukes til så mangt. Det er forenklet bruk av statistikk, som ikke trenger å si for mye om spillerens kvalitet, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til Dagbladet.

- Det er ikke så enkelt som at hvis man fjerner Martin, så går det bedre. All logikk taler imot at Castilla skal prestere bedre uten ham. Martin er jo landslagsspiller og herjet jo med England U21 blant annet, fortstter Veland.

- Det var misunnelse Da Ødegaard kom som et vidunderbarn til Real Madrid i vinter, var det ikke like populært blant de øvrige talentene i klubben.

- Det var misunnelse forrige sesong. Martin kom litt fra intet og gikk plutselig rett inn på laget. For de største egoene, som det er mange av i en klubb som Real Madrid, var det spesielt, forteller Veland.

- Nå er det annerledes. Det er et mindre problem nå, hvis det i det hele tatt er et problem lenger. Årsaken til det er at Martin har vært med sesongen fra start, i tillegg til at det har vært store utskiftinger i laget. Nå ser Castilla-spillerne, i hvert fall de som ble tatt opp fra C- og juniorlaget, mer opp til ham.

Veland tror det er andre forhold som er årsaken til Ødegaards negative statistikk på Castilla.

- Castilla har unge spillere som varierer mye. Martin trener ikke så mye med Castilla, og de er ikke så relasjonssterke.

- De kan bli bedre til å bruke Martin riktig, og Martin kan bli flinkere til å forstå lagkompisene. Relasjonsbiten sitter ikke helt. Treningshverdagen i Real Madrid går utover kamphverdagen i Castilla, men det er uansett det riktige å gjøre i et langsiktig perspektiv, konkluderer Veland.

- Vi er for utålmodige Han minner igjen om Ødegaards purunge alder.

- Vi er for utålmodig med Martin. Han er tross alt 16 år, og utviklingen går som den skal. Det ville vært naturstrid om han ikke møtte noe motgang på veien, sier den spanske fotballeksperten.

Ødegaard kom aldri på banen i landskampene mot Bulgaria og Kroatia forrige måned. Han er med i troppen som møter Malta og Italia 10. og 13. september, men spilletid kan det bli verre med.

- Om han får bidra i landskampene, avhenger nok av kampbildet. Kampen mot Malta kan passe Martin bra, men jeg tror neppe han starter, sier Veland.