I VM-finalen på Maracana takker Messi for hjelpen

I dag er han glad han aldri reiste fra Argentina som Alfredo Di Stefano.

NATTAS GLADESTE:  Lionel Messi i midten av sitt eget lag. Bedre blir det ikke før i VM-finalen på Maracana søndag. FOTO: REUTERS/Dylan Martinez .
NATTAS GLADESTE: Lionel Messi i midten av sitt eget lag. Bedre blir det ikke før i VM-finalen på Maracana søndag. FOTO: REUTERS/Dylan Martinez . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DETTE var ikke Lionel Messi sin kamp, men det var hans natt.

Aldri har det betydd så mye for ham å spille for Argentina. Da fikk det heller være med en uvant svak kamp. I dag er Messi bare glad for at han ikke gjorde som den argentinske fotballegenden Alfredo Di Stefano og byttet ut hjemlandet med Spania.

Der Di Stefano etter all suksessen i Real Madrid var lett å be, sa Messi gang etter gang nei til spanske tilbud om å skifte nasjonalitet og lag.

FOR de i Argentina som fortsatt måtte tvile på hvor mye landslaget nå betyr for Barcelonas vidundergutt, holdt det å se glansen i øynene på vei tilbake fra det første straffesparket.

Det sparket ga 1 - 0. En finte, en litt for kjapp nederlandsk keeper Jasper Cillessen i ett hjørne og ballen nesten rett fram fra Messis venstrefot i det andre.

Strengt tatt var det bare femte gangen i løpet av mer enn to timers fotball at denne sportens beste utøver var på sitt vanlige nivå. De fire andre gangene gikk det slik:

45 min: En nydelig åpnende pasning til venstreback Marcos Rojo på vei igjennom. «Et skremmeskudd fra Messi?», noterte jeg, men den oppmuntringen kunne jeg ha strøket.

RIKTIG VALG:  Messi sa nei til Spania. Det er han glad for i dag. FOTO:  EPA/srdjan Suki.
RIKTIG VALG: Messi sa nei til Spania. Det er han glad for i dag. FOTO: EPA/srdjan Suki. Vis mer

74 min: Messi fant på mesterlig vis hardt jobbende Gonzalo Higuain i bakrommet, men spissen var to centimeter offside.

86 min: Kompisen Sergio Agüero var kommet på banen, og fikk upåklagelig servert i Nederlands målgård uten at det ble mål.

116 min: Messi tryllet fram Argentinas siste store sjanse, men Maxi Rodriguez kludret til volleyskuddet sitt.

Isolert sett fire flotte prestasjoner, men alt for lite til å veie opp det stusslige imellom.

FOR dette var kampen da Messi ofte valgte dårlig og driblet seg fast. I løpet av all motgangen ble det til og med et par klønete mottak. Pluss på med en sløv offside som ødela et smart, kjapt gjennomspill fra kamphelten Javier Mascherano, og generelt laber innsats; så er det meste sagt om verdensstjernens semifinale:

•• Bortsett fra at han som kaptein ledet sitt Argentina til den første VM-finalen på 24 år, og etterpå så ut som banens lykkeligste.

Det er garantert mer enn nok til at denne kvelden blir husket som en eneste stor nasjonal festaften.

DET var ingen selvfølge at det skulle bli slik. Lionel Messi dro så tidlig utenlands til Barcelona at de der hjemme lenge lurte på om han egentlig bydde seg.

Som en historiens ironi startet da også denne kvelden med en markering av at Alfredo Di Stefano forleden gikk bort 88 år gammel. Di Stefano levde og døde som en spanjol, tett knyttet til Real Madrid, den klubben han løftet til å bli Europas beste fra midt på 1950-tallet.

Da hadde forlengst knyttet så sterke bånd til Spania at det føltes lett å skifte fra det argentinske til det spanske landslaget. Det var forøvrig ingen suksess. Spania klarte ikke å kvalifisere seg til VM i 1958, mens Di Stefano ble skadet før mesterskapet i 1962. Slik ble den eventyrlige klubbspilleren Alfredo Di Stefano akkurat det.

LENGE har det sett ut som om Messi også først og fremst skulle forbli en klubbspiler. Selv har han imidlertid tenkt det annerledes. Det var aldri aktuelt å bytte fra Argentina, selv om det spanske forbundet spurte yndlingen i FC Barcelona flere ganger:

- Jeg ventet nok å høre fraa det argentinske forbundet tidligere etter at jeg kom til Barcelona, men jeg svarte likevel alltid at jeg ville spille for mitt eget landslag. Jeg elsker Argentina, og dette er de eneste fargene jeg vil bære, skrev han om disse tilbudene i boka «Patrioten Messi» som ikke helt tilfeldig ble utgitt på hjemmemarkedet sist vinter.

Da hadde Messi i årevis, blitt kritisert for ikke å prestere i landslagstrøya:

- Selvsagt er det sårt å høre kommentarer om at jeg ikke bryr meg om landslaget, at jeg ikke synger med på nasjonalsangen og at jeg jobber for dårlig for den argentinske drakta. Sannheten er at Argentina er landet mitt, familien min og måten min å uttrykke meg på. Det er ikke tilfeldig at jeg fortsatt snakker argentinsk uten spansk aksent. Jeg vil ikke noe annet enn å gjøre landet mitt lykkelig, fortalte han videre.

Den sjansen kommer på søndag.

OG gir du dette argentinske mannskapet en slik sjanse, er også resten av spillerne nær til å utnytte den.

I en kamp der Messi ikke nådde opp til vant storhet, var alle lagkameratene imponerende. Dette var semifinalen Argentina eide fra start. Først gjennom løpingen til Higuain på topp og alle rykkene til Ezequiel Lavezzi som malte i stykker den nederlandske venstreflanken; så stødig videre med portvakten Marcherano og turneringens mest spillende forsvar som aldri slapp til de nederlandske stjernespissene:

•• På de 90 første minuttene hadde ikke VMs engang mestscorende lag ett eneste skudd på mål.

Og det uten at den ellers dyktige taktikeren Louise van Gaal på trenerbenken klarte å komme med et eneste mottrekk før den argentinske målvakten Sergio Romero med to klasseredninger avgjorde straffesparkkonkurransen..

SLIK er Argentina selv uten den vante formidable Messi, et bra nok defensivt lag til å temme Tyskland på søndag.

Men skal de vinne; slik Maradona gjorde med det argentinske landslaget sitt i 1986, holder det ikke lenger at Messi bare gleder seg over å få være med i fellesskapet på det riktige landslaget.

HEDRET: Argentinskfødte Alfredo Di Stefano spilte fotball for Spania. Foto: AP Photo/Hassan Ammar)
HEDRET: Argentinskfødte Alfredo Di Stefano spilte fotball for Spania. Foto: AP Photo/Hassan Ammar) Vis mer

Da må han spille som han pleier.

Verdens beste fotballspiller i VM-finale på Maracana. Det høres ut som et ok sted å takke lagkameratene for at de jobbet ham fram til finalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer