IKKE AKKURAT FORBUNDETS DRØMMEPAR: Ida Marcussen og Lukas Udelhoven har jobbet sammen i årevis for å få gode resultater i 7-kamp. Norges Friidrettsforbund er slett ikke imponert over satsingen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
IKKE AKKURAT FORBUNDETS DRØMMEPAR: Ida Marcussen og Lukas Udelhoven har jobbet sammen i årevis for å få gode resultater i 7-kamp. Norges Friidrettsforbund er slett ikke imponert over satsingen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

I VM uten landslag

Bare Amalie slapp unna krangel, særhet og dårlig dømmekraft før avreisen til Beijing. Hun er nettopp blitt norsk.

ER norsk friidrett ærlig med seg selv, må de innrømme at de ikke stiller med et tradisjonelt landslag i VM. Den lille troppen på ni utøvere er sikkert vel forlikte, men sett utenfra er det vrient å merke det felles trøkket som skal løfte denne sporten tilbake til gullalderen på 90-tallet.

Bare en sesong etter at friidrettslandslaget imponerte med å kvalifisere seg til den europeiske Superligaen, er de fleste fra Elitegruppa ute:

ET RENT FAMILIEPROSJEKT :  Utrettelige Gjert Ingebrigtsen tett ved sønnen Henrik. Sammen har de utviklet Norges desidert beste friidrettsutøver. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet.
ET RENT FAMILIEPROSJEKT : Utrettelige Gjert Ingebrigtsen tett ved sønnen Henrik. Sammen har de utviklet Norges desidert beste friidrettsutøver. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

•• Av de 11 utøverne Friidrettsforbundet har satset mest på, kvalifiserte bare fire seg til VM.

Det meste av dette frafallet kan forklares med skader, og er i seg selv ikke problemet. Langt verre blir det når friidrettsentusiastene sjekker sammensetningen av den norske VM-troppen.

GAMMEL KRANGEL:  Frank Evertsen (til venstre) ble i 2002 fjernet som trener av den da sterke langdistanseløperen Marius Bakken etter privat bruk av jernsprøyter. Nå har Evertsen trent fram VM-håpet Sindre Buraas. FOTO: Ole C. Thomassen/Dagbladet.
GAMMEL KRANGEL: Frank Evertsen (til venstre) ble i 2002 fjernet som trener av den da sterke langdistanseløperen Marius Bakken etter privat bruk av jernsprøyter. Nå har Evertsen trent fram VM-håpet Sindre Buraas. FOTO: Ole C. Thomassen/Dagbladet. Vis mer

Der skinner det ikke akkurat av miljøets felles suksess.

DERIMOT er denne VM-troppen i seg selv en fortelling om norsk friidretts største utfordring; det å samle seg om en sterk felles satsing.

BYTTET TRENER:  Karoline Bjerkeli Grøvdal har denne sesongen også gått over til Frank Evertsen sin treningsgruppe, og fått bra resulter. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
BYTTET TRENER: Karoline Bjerkeli Grøvdal har denne sesongen også gått over til Frank Evertsen sin treningsgruppe, og fått bra resulter. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer

VM-deltakernes treningshverdag viser en sport som er splittet av familier, sære grupper, omdiskuterte trenere og dårlig dømmekraft:

•• 7-kjemperen Ida Marcussen underpresterte. Hun trenes av Lukas Udelhoven; en hjelper friidrettsledelsen helst ikke vil ha hjelp fra. Det er ikke et mesterskap uten at dette Sørlandsparet blir bedt om å skille lag. Nå tviler ledelsen til og med  på selve resultatet som lå til grunn for VM-uttaket.

LITT FOR GOD HJELP:  Stephan Plätzer var Olympiatoppens høydetreningsekspert da han hjalp svogeren Erik Tysse under soningen av dopingdom. Nå trener Plätzer også den unge kappgjengeren Håvard Haukenes. FOTO: Tor Erik H. Mathiesen.
LITT FOR GOD HJELP: Stephan Plätzer var Olympiatoppens høydetreningsekspert da han hjalp svogeren Erik Tysse under soningen av dopingdom. Nå trener Plätzer også den unge kappgjengeren Håvard Haukenes. FOTO: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

•• Langdistanseløperne Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal blir trent av Frank Evertsen. I 2 002 ble denne Kenya-vennen kastet ut av Olympiatoppen og så fjernet fra Friidrettsforbundet på grunn av bruk av jernsprøyter under trening i tynnlufta i Afrika av den da forbløffende sterke Marius Bakken.

•• Erik Tysse blir fremdeles sendt til mesterskap som Norges mann selv om han er dømt for misbruk av kreft -og nyremedisinen Cera. I Beijing har han selskap av den unge kappgjengeren Håvard Haukenes som forbundet ikke har noen trener til, og som i mangel av det har knyttet seg til Tysses mangeårige hjelper og svoger Stephan Plätzer. Det var Plätzer som fortsatte å trene Tysse under den to år lange soningen før London OL-2012 til tross for at tyskeren samtidig var Olympiatoppens høydeekspert.

STOPPET I SEMIFINALEN:  Ett flott løp av Ezinne Okparaebo i Beijing, men det ble for tøft etterpå i semifinalen. Hun ville ha følge med sprintkameraten Jays til VM, men det ville vel egentlig ikke Friidrettsforbundet. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
STOPPET I SEMIFINALEN: Ett flott løp av Ezinne Okparaebo i Beijing, men det ble for tøft etterpå i semifinalen. Hun ville ha følge med sprintkameraten Jays til VM, men det ville vel egentlig ikke Friidrettsforbundet. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

•• Henrik Ingebrigtsen; Norges eneste VM-stjerne, trenes av pappa Gjert i et famileprosjekt som ikke samarbeider spesielt tett med Friidrettsforbundet.

•• Ezinne Okparaebo har i årevis vært sånn passe fornøyd med støtten fra forbundet. Rett før VM overrasket hun ved å be om å få kameraten Jasuma Saidy Ndure som personlig støtte i Beijing. Det fikk Ezinne, men tiltaket måtte bli betalt av hjemklubben BUL etter at friidrettsledelsen til slutt ga Jays akkreditering. Ndure var i konflikt med Olympiatoppen om et kosttilskudd og topper ikke forbundets hitliste lenger.

DRAR TIL USA:  Stor stas Isabelle Pedersen med Kongepokalen under årets friidretts-NM. Hekkeløperen skiftet til amerikansk trener i sommer, og får dermed ikke være med på oppbyggingen av et norsk treningsmiljø. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
DRAR TIL USA: Stor stas Isabelle Pedersen med Kongepokalen under årets friidretts-NM. Hekkeløperen skiftet til amerikansk trener i sommer, og får dermed ikke være med på oppbyggingen av et norsk treningsmiljø. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

•• Juniorverdensmester Isabelle Pedersen brøt i sommer i all vennskapelighet med sin mangeårige trener Trond Knaplund for å satse videre i USA hos den anerkjente amerikanske treneren Andreas Behm. Det betyr på kort sikt kompetanse ut av landet i et hekkemiljø som allerede var splittet i og med at Petar Vukicevic etter Dagbladets avsløringer ble tvunget til å trekke seg som landslagstrener for et par år siden.

Da gjenstår det bare en eneste utøver på dette norske VM-laget. Hun heter Amalie Iuel, er allerede en hekkeløper på et bra internasjonalt nivå og kom som en gavepakke fra Danmark til norsk friidrett for et par måneder siden.

HELT USKYLDIG:  Amalie Iuel har gått klar av alle friidrettens familiestridigheter og krangler. Hun er dansk, og ble med oss for bare to måneder siden. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
HELT USKYLDIG: Amalie Iuel har gått klar av alle friidrettens familiestridigheter og krangler. Hun er dansk, og ble med oss for bare to måneder siden. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

SLIK blir ikke problemet for norsk friidrett at den samme Iuel krasjet med første hekk i åpningsheatet i helga, og allerede er ute av VM. Hun trener til daglig også i USA, og er neppe den som kan bygge det felles miljøet som også denne sporten trenger for å få framgang.

Friidrett med sine vidt forskjellige øvelser og ulike fysiske krav, er i utgangspunktet en sport der det er vrient å samle elitesatsingen i et sterkt landslag. Så har da også denne sporten lenge heller arbeidet hver for seg i egenrådige klubber og små team; ja i verste fall i det som minner om celler.

Samtidig er behovet for åpne miljøer og utveksling av kunnskap for å oppnå gode resultater like åpenbart her som ellers i toppidretten vår. Dermed blir et VM uten et tydelig landslag mest av alt en advarsel om at noe er fundamentalt galt med elitearbeidet i norsk friidrett.

FOTNOTE: Det ble med ett år for Norge i den europeiske Superligaen, men Sverige og Finland rykket ned sammen med oss. Neste gang møtes hele fire nordiske land i 1.divisjon etter at Danmark rykket opp fra 2.divisjon. Det er kanskje et naturlig nivå i en europeisk friidrett som har vært preget av langt mer alvorlige problemer enn en sprikende norsk elitesatsing. Dessuten er friidrett blitt svært populært som breddeaktivitet. Dette er sporten som har økt mest blant barn og unge de siste årene. Miljøet har altså en ekstra god grunn til å unne hverandre mer og jobbe bedre sammen for å få fram nye rene internasjonale stjerner.