BER OM SVAR: IAAF har bedt Russlands friidrettsforbund om svar på åtte påståtte brudd på dopingreglene. OL-vinner Maria Savinova er én av utøverne som risikerer utestengelse. Illustrasjonsfoto: EPA/BERND THISSEN
BER OM SVAR: IAAF har bedt Russlands friidrettsforbund om svar på åtte påståtte brudd på dopingreglene. OL-vinner Maria Savinova er én av utøverne som risikerer utestengelse. Illustrasjonsfoto: EPA/BERND THISSENVis mer

IAAF har bedt Russland om svar. Flere utøvere kan få strenge straffer

Dopingavsløringene.

IAAF har bedt Russlands friidrettsforbund om svar på åtte påståtte brudd på dopingreglene. OL-vinner Maria Savinova er én av utøverne som risikerer utestengelse.

Det melder den tyske TV-kanalen ARD på sitt nettsted. Kanalen avslørte nylig, sammen med den britiske avisen Sunday Times, at flere medaljevinnere leverte mistenkelige dopingprøver mellom 2001 og 2012.

Kan få livstid Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har ifølge kanalen bedt Det russiske friidrettsforbundet om forklaring på åtte brudd på dopingreglene.

Savinova, som vant OL-gull på 800 meter i 2012, risikerer fire års utestengelse. Det gjør også Jekaterina Poistogova, som løp inn til bronse bak Savinova under OL i London.

I tillegg kan 800-metertrener Vladimir Kazarin og sjeflege Sergej Portugalov utestenges på livstid.

Verken Savinova eller Poistogova er med i den russiske troppen til VM i Beijing, som starter neste uke.

- Alvorlig brudd Sunday Times (krever innlogging) har også avslørt at en spørreundersøkelse i 2011 viste at rundt en tredel av utøverne innrømmet å ha brukt prestasjonsfremmende metoder. Resultatet av undersøkelsen er aldri offentliggjort, men IAAF nekter for at de har blokkert publiseringen.

Universitetet i tyske Tübingen, som ledet undersøkelsen, kritiserer IAAF for å ikke offentliggjøre resultatet.

- At de har holdt opplysningene tilbake uten god grunn er et alvorlig brudd på informasjonsfriheten, sier de i en pressemelding.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram