Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IAAF har startet kjønnstesting av Semenya

Vant kvinnenes 800 meter-finale i kveld.

BLIR TESTET: Sørafrikanske Caster Semenya (lengst til høyre) blir kjønnstestet av IAAF. Testresultatene foreligger ikke på flere uker foreløpig, og forbundet hadde derfor ingen grunn til å nekte henne å løpe kvinnenes VM-finale på 800 meter i Berlin kveld, der hun vant overlegent. Bildet er fra semifinalen mandag.Foto: Anja Niedringhaus, AP/Scanpix
BLIR TESTET: Sørafrikanske Caster Semenya (lengst til høyre) blir kjønnstestet av IAAF. Testresultatene foreligger ikke på flere uker foreløpig, og forbundet hadde derfor ingen grunn til å nekte henne å løpe kvinnenes VM-finale på 800 meter i Berlin kveld, der hun vant overlegent. Bildet er fra semifinalen mandag.Foto: Anja Niedringhaus, AP/Scanpix Vis mer

(Dagbladet.no): Det vakte oppsikt da NRKs ekspertkommentator Steinar Hoen omtalte den sørafrikanske mellomdistanseløperen Caster Semenya som «veldig, veldig mannlig».

Hoens uttalelse ble kalt rasistisk av Sør-Afrikas friidrettspresident Leonard Chuene.

- Hun er en kvinne og hun er her fordi hun er god nok. Dette er en forulemping av vårt land, det er en forulemping av alle, sa han til VG.

Men Hoen er ikke den eneste som har reagert. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har allerede satt igang kjønnstesting av 18-åringen.

Kompliserte tester
Prosessen startet etter at Semenya forbedret rekordene sine på 800 og 1500 meter kraftig for tre uker siden, melder nyhetsbyrået AP.

IAAF-talsmann Nick Davies sier at de «ekstremt kompliserte og vanskelige» testene er startet, men at resultatene ikke er ventet på flere uker foreløpig.

Med andre ord fantes det ikke noe grunnlag for å nekte Semenya å løpe kvinnenes 800 meter-finale i kveld, som hun vant soleklart.

- Situasjonen er at vi ikke har noen klare bevis på at hun ikke bør få lov til å løpe, sier Davies.

- Bekymret for personen
IAAF startet testingen for å imøtegå spekulasjonene omkring Semenya.

- I dette tilfellet begynte ryktene å spre seg etter gjennombruddet hennes i det afrikanske juniormesterskapet, sier Davies ifølge BBC.

Han sier også at IAAF vil gjøre dette så respektfullt som mulig overfor utøveren.

- Dette er en medisinsk tilstand. Det er ingenting hun har gjort. Det er et behov for å forsikre at reglene blir fulgt. Vi er mer bekymret for personen og vil ikke gjøre dette til noe ydmykende, sier han.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media