Iban Mayo tatt i doping

Testet positivt på EPO. - Ikke overrasket, sier Kaggestad.

(Dagbladet.no): Også i år havnet idrettsprestasjonene i Tour de France i skyggen av de mange dopingskandalene.

Nå, dagen etter at rittet ble avsluttet med Alberto Contador som sammenlagtvinner, kommer nok en dopingavsløring. 

Iban Mayos lag Saunier Duval offentliggjør nå at spanjolen testet positivt på EPO på hviledagen 24. juli.

- I henhold til at laget støtter kampen mot doping fullt ut, har rytteren blitt utestengt umiddelbart til B-prøven er klar, skriver Saunier Duval på sin hjemmeside.

Mayo blir sparket fra laget dersom også B-prøven er positiv.

- En ubehagelig overraskelse, sier lagets manager Josean Fernandez Matxin ifølge cyclingnews.com.

- Ikke på noe tidspunkt har han vært en mistenkelig rytter. Mayo har bestått alle UCI-kontrollene, alle interne kontroller, og han har aldri vært en vi har mistenkt. Dette er dårlige nyheter, sier Matxin.

Men nyheten om den fjerde bekreftede dopingsaken i Tour de France sjokkerer neppe mange. Ei heller sykkelekspert Johan Kaggestad.

Iban Mayo tatt i doping

- Ja-ja. Det begynner å bli vanskelig å holde styr på alle disse sakene, sier Kaggestad til Dagbladet.no.

- Men jeg er ikke overrasket over at Mayo er tatt. Han målte for høye verdier også under Giro de Italia, men fikk til slutt lov til å kjøre Tour de France, sier Kaggestad.

Har vært dopet tidligere

For det er ikke første gangen Mayo avlegger positiv dopingprøve. Under årets Giro de Italia testet han positivt på testosteron, men en laboratorie-undersøkelse konkluderte med at han hadde naturlig høye testosteronverdier, og UCI gikk god for dette.

Samtidig er Kaggestad noe overrasket over at Mayo blir tatt etter innsatsen i årets tour. I år endte han på 16. plass, men tidligere har spanjolen vært en av svært få ryttere som har vært i stand til å ta opp kampen mot Lance Armstrong og Jan Ullrich på de tøffeste fjelletappene i Tour de France.

- Det overrasker meg litt siden han har kjørt så beskjedent. Men at han har vært dopa også tidligere, det er det ingen tvil om. Han kjører på et lag med flere tvilsomme ryttere, og de fleste spanjolene har hatt en tendens til å kjøre veldig ujevnt.

Kaggestad sier at han nesten blir utmattet av alle dopingskandalene.

- Det blir jeg. Men vi må også se det positive i det: Nå er opprydningen i gang. Få tatt dem, sier nå jeg, sier Kaggestad.

Iban Mayo tatt i doping

- Synes synd på de andre rytterne

For en sykkelsport som av flere aviskommentatorer verden over er blitt erklært dødssyk, kommer den siste avsløringen selvsagt svært ubeleilig, på grensen til det parodiske. 

- Det som er virkelig irriterende med disse sakene er at vi etter hvert kan begynne å tro at de fleste av seierne til disse rytterne er blitt til med juks, sier Kaggestad.

- Dette kan nesten ses på som økonomisk kriminalitet, de har jo vunnet mye penger, og jeg synes synd på de andre rytterne.

Mayos beste enkeltplassering i årets Tour var en en andreplass på den 8. etappen.

PS! Den siste som testet positivt på EPO i forbindelse med Tour de France var nederlenderen Marc Lotz i 2005. Han la opp etterpå.

DOPINGTATT: Iban Mayo ble regnet som en outsider til topplasseringer i årets Tour de France. Nå er også han tatt i doping. Foto: Joe Klamar/AFP
DOPINGTATT: Iban Mayo ble regnet som en outsider til topplasseringer i årets Tour de France. Nå er også han tatt i doping. Foto: Joe Klamar/AFP Vis mer
<B>DOPINGTATT</B>: Christian Moreni testet positivt på testosteron.
DOPINGTATT:</B> Patrik Sinkewitz testet positivt på testosteron.
TATT I LØGN:</B> Sammenlagtleder Michael Rasmussen fikk sparken av sitt eget lag da han hadde seieren innenfor rekkevidde.
<B>DOPINGTATT:</B> Alexandre Vinokourov testet positivt på bloddoping.