HAUGESUND-SPISS: Ibrahima Wadji har avlagt en positiv dopingprøve. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HAUGESUND-SPISS: Ibrahima Wadji har avlagt en positiv dopingprøve. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Ibrahima Wadji med positiv dopingprøve

Haugesund-spiller Ibrahima Wadji testet positivt på stoffet morfin etter seriekampen mot Kristiansund 19. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det opplyser FK Haugesund i en pressemelding.

Morfin står på dopinglisten og er klassifisert i dopinggruppe S7 blant stoffer som er forbudt i konkurranse.

- Wadji er selvsagt dypt fortvilet og er lei seg for at han har satt klubben og seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon. Han forklarte seg for Antidoping Norge i går og vil samarbeide med Antidoping Norge i den videre etterforskningen, slik at saken kan bli avgjort så snart som mulig. Det er viktig for Wadji å understreke at medisinene han har tatt ikke har noen prestasjonsfremmende effekt og at han aldri har hatt noen intensjoner om å jukse, sier Wadjis advokat Trond Jarle Bachmann.

B-prøven er foreløpig ikke analysert. Wadji kommer ikke til å spille fotball i påvente av det endelige resultatet. Spilleren selv ble informert om prøven av Antidoping Norge onsdag.

VG skrev tidligere denne uken at Rosenborg skal ha lagt inn et bud på Wadji. Budet skal være på sju-åtte millioner kroner, ifølge avisa.

- Trist sak

Styreleder i FK Haugesund, Leiv Helge Kaldheim, bekrefter at Wadji selv gjorde klubben kjent med den positive dopingprøven og at det er årsaken til at klubben umiddelbart tok Wadji ut av spillertroppen til cupkampen mot Bryne.

- Dette er en trist sak både for Wadji og for oss som klubb. Bruken av denne medisinen har ikke vært klarert med vårt medisinske støtteapparat. FK Haugesund tar avstand fra all form for bruk av forbudte stoffer. Samtidig er det viktig for oss å vise omsorg for Wadji og hans familie slik at de blir godt ivaretatt i den situasjonen som har oppstått, sier Kaldheim.

- Vi er glade for at Wadji viser vilje til å ta ansvar for sine handlinger ved å erkjenne de faktiske forhold og umiddelbart godta en frivillig suspensjon til saken er avgjort, sier Kaldheim.

Dette innebærer at Wadji ikke vil være tilgjengelig for spill for FK Haugesund i tiden fremover. Klubben avventer nå den videre behandlingen av saken hos Antidoping Norge.

Senegaleseren står med fire mål på ti eliteseriekamper i årets sesong. Spilleren ble lånt ut av Molde i fjor sommer før overgangen ble gjort permanent i vinter.

Spørsmål om skyld

Britha Røkenes, avdelingsleder og advokat i kontroll og påtale hos Antidoping Norge, forteller Dagbladet at den videre prosessen nå blir avgjort ved om Wadji ønsker en forenklet behandling eller ei. Det vil i tilfelle fremskynde domsprosessen.

- Vi må sørge for at saken er tilstrekkelig godt opplyst. Innhente all informasjonen som er nødvendig. Wadji sier i pressemeldingen at han har avlagt forklaring, så det blir i første gang å gå gjennom den, og sjekke om det er behov for ytterligere informasjon. Om flere undersøkelser må undertas vil det ta lengre tid. Om det ikke trengs, ønsker vi å få gjort unna en rask prosess, sier Røkenes til Dagbladet.

I januar ble den kenyanske maratonløperen Lucy Kabuu Wangui utestengt i to år av IAAF for bruk av nettopp morfin, men Røkenes sier at en eventuell utestengelse av Wadji vil avhenge helt av forsettet til spilleren da han fikk i seg det forbudte stoffet.

- Det er for tidlig å si, for det vil være avhengig av skyld. Man kan ikke bare se på tidligere dommer for å se hvordan strafferammen blir. Det sier noe om nivået, men det skyld vil være helt avhengig av forsettet. Hvis du har fått i deg stoffet helt uvitende skal du få ingen tid, men om du har gjort det forsettlig kan det være opp til fire års utestengelse, sier Røkenes.

Røkenes sier også at Haugesund ikke risikerer poengstraff om Wadji skulle bli kjent skyldig, så lenge ikke flere spillere tester positivt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer