Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IBU-president Besseberg: - Bjørndalen har fått i oppdrag å komme opp med et bedre system

Men tviler på at reglene blir endret.

TVILER PÅ ENDRING: IBU-president Anders Besseberg tror ikke det blir enkelt å endre systemet som sier at hver nasjon kan velge to utøvere ti beste startgruppe, nettopp fordi viljen til det ikke er tilstede. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TVILER PÅ ENDRING: IBU-president Anders Besseberg tror ikke det blir enkelt å endre systemet som sier at hver nasjon kan velge to utøvere ti beste startgruppe, nettopp fordi viljen til det ikke er tilstede. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): VMs dobbelt sølv-vinner Ole Einar Bjørndalen (42) er oppgitt over reglene til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) - som sier at bare to personer fra hver nasjon har mulighet til å velge beste startgruppe i løpene.

For hans egen del betyr det at han trolig at får en lite gunstig startpulje på torsdag - ettersom han er den siste av fire norske som er uttatt til normalprogram i VM som får velge.

Om det ikke hadde vært for at det har falt en del nysnø i nordmarka, og slik ført til at forholdene i løype holder seg lengre, og slik sett skaper relativt jevne forhold, så frykter Bjørndalen at flere av de antatt sterkeste løperne ville fått bortimot håpløse forhold å konkurrere i.

IBU-president Anders Besseberg forstår kritikken, men sier at det er et hett tema som har vært opp på IBU-kongresser «minst fire-fem ganger» tidligere.

- Demokratisk - IBU er så demokratisk bygd opp at reglene fastsettes av medlemsnasjonene selv på kongressen. Dette er ikke noe verken styret eller teknisk komité bestemmer, sier Anders Besseberg til Dagbladet.

Ifølge den norske IBU-presidenten så var temaet oppe seinest på møtet mellom IBU-styret og utøverkomiteen på et møte i østerrikske Hochfilzen i desember.

- Har fått et oppdrag - Jeg har gitt Ole Einar i oppdrag å legge fram et forslag til kongressen i Romania i september. Men da må han og de andre i utøverkomiteen komme opp med et forslag som har en sjanse til å få flertall, ellers er det ingen vits, sier Besseberg.

Utfordringen med ønsket til Bjørndalen - og de andre i verdenstoppen - er at kongressen ikke er opptatt av ve og vel for bare de 10-15 beste utøverne i verden. Alle IBUs 65 medlemsnasjoner har en stemme hver, og det er liten grunn til å tro at de vil stemme på et system som gir dem dårligere vilkår til å hevde seg.