Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IBU-presidenten varsler ny dopingskandale

- Det er snakk om utøvere fra flere nasjoner.

VARSLER OPPVASK: Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), sier det neste uke vil komme en pressemelding som navngir dopingtatte skiskyttere. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VARSLER OPPVASK: Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), sier det neste uke vil komme en pressemelding som navngir dopingtatte skiskyttere. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Det er NRK som i dag melder at Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), sier det neste uke vil komme en pressemelding som navngir dopingtatte skiskyttere.

- På grunn av ny teknologi så har vi utviklet nye testmetoder som gjør at vi nå kan teste prøver på nytt, og på grunn av disse testene har vi funnet positive dopingprøver, sier Anders Besseberg til NRK.

Han vil ikke fortelle hvilken nasjon de dopingtatte utøverne er fra, eller når prøvene ble tatt.

Gamle prøver - Jeg kan ikke gå i detaljer på dette her nå. Men vi har positive prøver og det er snakk om utøvere fra flere nasjoner, forteller han til kanalen.

Det er derfor uvisst om det er nordmenn bland de som er tatt for doping.

Til Dagbladet sier Besseberg at han tror prøvene ble tatt for 1-2 år siden, men at heller ikke han får vite detaljene før over helgen.

- Jeg har en veldig sterk mistanke om at det gjelder EPO, enten nye typer eller at man har klart å ta mikrodoser av stoffet - veldig små doser. Men det kan jeg ikke bekrefte 100 prosent, sier Besseberg.
 
Seriøs oppgave
Det skal være prøver som har ligget på lager, som nå har blitt re-testet med den nye teknologien.

Besseberg sier at han forholder seg nøytralt til det som har skjedd.

- Vi luker ut de som jukser for å beskytte de rene utøverne, det er en oppgave vi tar 100 prosent seriøst, og blir glad hver gang. Det er ikke negativt, dette ser jeg positivt på. Det er en prioritet i IBU, en helt klar målsetting, om at de som prøver å jukse blir tatt ut, sier Besseberg.

En bombe NRKs ekspertkommentator Halvard Hanevold kaller nyheten en «bombe».

- Jeg venter bare på å se hva som kommer, en positiv dopingprøve er jo en bombe uansett hva det blir. Det er ikke noe som bør påvirke, det er først og fremst viktig å få tatt dem, sier Hanevold til Dagbladet.

- Hvis folk har dopa seg og man analyserer og finner positive prøver, er det veldig bra at man tar tak i det og tar tak i det man har mulighet til, sier Hanevold.

NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- Jeg er ikke kjent med saken, annet enn hva jeg leste på nettet for fem minutter siden. Jeg er glad de som jukser blir tatt. Det er negativt at noen doper seg for enhver idrett, men det er betryggende at de som gjør det ikke kan føle seg trygge og at de blir tatt.

Nye metoder I november i fjor ble russiske Alexander Loginov tatt i doping. 22-åringen avga positiv dopingprøve utenfor konkurranse allerede for ett år siden.

Det internasjonale skiskytterforbundets generalsekretær Nicole Resch uttalte den gang følgende:

- IBU har gjennomført ny analyse av enkelte dopingprøver fra forrige sesong, noe regelverket gir oss tillatelse til. Foranledningen var at det fra høsten 2014 finnes nye metoder for å påvise forbudte midler.

Dopingtatt Den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle ble tatt for doping februar i år, under OL. Voldgiftsrett (CAS) reduserte hennes dopingutestengelse til et halvt år, etter at hun i utgangspunktet var utestengt i to år.

Sachenbacher-Stehle hadde allerede sonet ferdig straffen og hadde muligheten til å gå på en ny verdenscupsesong. Likevel la hun opp i november i fjor.
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.