Ida (19) fikk landslags-sjefen til å gråte

Sensasjonell 2. plass i verdenscupen.

KJEMPELØP: Ida Njåtun hadde en følelse av at det gikk litt sakte. Hun tok feil. 19-åringen gikk nemlig styggfort. Arkivfoto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
KJEMPELØP: Ida Njåtun hadde en følelse av at det gikk litt sakte. Hun tok feil. 19-åringen gikk nemlig styggfort. Arkivfoto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Det er ikke bare Håvard Bøkko som kan forsvare de norske skøytefargene med pallplasseringer. Nå har skøytesporten fått en ny helt.

Ida Njåtun (19) gikk i dag inn til en sensasjonell 2. plass på 1500-meteren i verdenscupen i Berlin.

Dette var første gang på over fire år ei norsk jente kom blant de tre beste i verdenscupen.

Enorm forbedring Det er ikke rart tårene strømmet i den tyske hovedstaden. Landslagssjef Jarle Pedersen klarte ikke holde gledestårene tilbake og det gjorde selvfølgelig heller ikke Idas foreldre.

- Underveis i løpet følte jeg faktisk at det gikk litt sakte, men da jeg kom i mål viste det seg å ikke stemme, sier hun til NRK.

På resultattavla lyste det da 1.57,99, altså over sekundet raskere enn hun noen gang har gått tidligere (1.59,10).

Kanadiske Christine Nesbitt vant med tida 1.57,03.

STOLT: Ida Njåtun ble første norske jente på pallen på over fire år. Da er det lov å være stolt. Foto: JOHANNES EISELE/AFP
STOLT: Ida Njåtun ble første norske jente på pallen på over fire år. Da er det lov å være stolt. Foto: JOHANNES EISELE/AFP Vis mer

- Jeg hadde det gøy under løpet, men det var jo helt sykt da jeg så tiden. Da tenkte jeg at dette var virkelig en bra tid, men sjokket var større da det etter hvert gikk opp for meg at ingen andre enn Nesbitt klarte å slå meg, sier Asker-jenta til NTB.

Nederlandske Ireen Wüst tok tredjeplassen, men hun var nesten sekundet bak Ida Njåtun.

- Morsomste siden Koss NRK-kommentator Ove Eriksen prøver ikke akkurat å legge noen demper på hvor stort dette er for norsk skøytesport.

- Dette er det morsomste jeg har opplevd på en skøytebane siden Karlstad, Koss og Søndrål ordnet opp med medaljene, sier han.

Forrige helg kom Ida Njåtun på andreplass i verdenscupåpningen - men da gikk hun i B-gruppa. Tida hennes 2.00,97 hadde ikke holdt til en plass blant de ti beste i A-gruppa.

I løpet av ei uke har hun derimot tatt et kjempesprang.

Inn i verdenseliten.

Rekordras I Heerenveen forrige helg sørget hun for personlige rekorder på både 1000- og 3000-meteren.

- Jeg har aldri vært i nærheten av A-gruppa, og nå er jeg plutselig med i alle distanser. Det er gått over all forventning, sa Njåtun til NTB for fem dager siden.

- Det skal bli morsomt å måle seg mot de beste i Berlin.

I kveld viste hun at hun ikke bare målte seg mot de beste - hun slo også de fleste.