TRESTEG: Ida Marcussen skal nå satse på tresteg.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRESTEG: Ida Marcussen skal nå satse på tresteg.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ida Marcussen dropper sjukamp - bytter øvelse

- Tresteg er en veldig spennende øvelse som utfordrer Ida. 

Ida Marcussen (28) flytter fokus fra sjukamp til tresteg, melder Fædrelandsvennen. Målet er å sette norsk rekord i løpet av to til tre år.

Det betyr at hun må forbedre persen sin fra 11,90 meter som hun klarte på Fana stadion i Bergen i 2005, til å hoppe over 13,83 meter. Det er Lene Espegrens norske rekord fra 1999. Marcussen ligger plassert som nummer 48 på listen over Norges beste tresteghoppere på kvinnesiden gjennom alle tider.

Etter å ha vært med i ti strake internasjonale mesterskap på rad, gikk både EM og OL uten sjukjemper Marcussen i år. Hun var aldri i nærheten av å kvalifisere seg. Sesongen hun nettopp har avsluttet har vært den dårligste for henne noensinne etter at hun slo gjennom med VM-sølv for junior i Beijing i 2006.

Året etter satte hun norsk rekord i sjukampen med 6226 poeng i VM i Osaka og tok 11.-plassen. Pilene pekte oppover og framtiden så lys ut, men så kom stagnasjonen.

Ny glød

Trener Lukas Udelhoven tror at Ida Marcussen kommer til å få ny glød ved å bytte øvelse. Han har fulgt henne entusiastisk i alle år, og entusiasmen er ikke mindre nå.

– Tresteg er en veldig spennende øvelse som utfordrer Ida. Nå får hun en ny mestringsarena, der hun i starten kommer til å sette perser i nesten hvert eneste stevne. Det kommer til å gi henne ny motivasjon, spår trener Lukas Udelhoven til Fædrelandsvennen.

Han legger ikke skjul på at målet er å sette norsk rekord, om ikke kommende sesong, så i alle fall på litt sikt.

– Vi kommer til å sette oss delmål på veien, der 13 meter blir målet neste år. Det kan holde til gull i NM. Men hovedmålet er å sette norsk rekord i løpet av to-tre år, og i så fall er vi på rundt det nivået som kreves for å få delta i EM, sier Udelhoven og tenker på Berlin-EM om to år.

Fred og ro

Ida Marcussen var inne på tanken om å legge opp etter denne sesongen, men et godt resultat i mangekampen i Tallance på slutten av sesongen fikk henne til å ombestemme seg. Hun ser også positive ting ved at hun ikke klarte kvalifiseringskravene i år.

– Det var en interessant erfaring å ikke delta. Det har faktisk vært utrolig deilig å få fred fra både mediene og forbund i kravet om resultater, hevder 28-åringen.

Samtidig sier hun at hun oppdaget at hun trenger konkrete mål å jobbe mot. Derfor bytter hun nå til tresteg uten å gi opp mangekampen helt. Marcussen sier hun fortsatt kommer til å være med i noen sjukampstevner.

Mange sjukjempere har byttet til andre øvelser gjennom årenes løp. Den mest kjente i våre dager er nederlandske Dafne Schippers som gikk fra sjukamp til sprint og er en av verdens beste 100 og 200 meterløpere.

(NTB)