Ida Njåtun: - Tror selv jeg kan bli aller best

VIDEO: Er tydelig på hva som er de største utfordringene.

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Som seksåring prøvde Ida Njåtun lengdeløpsskøyter for første gang.

Da gikk hun 500 meter på halvannet minutt, drøyt 20 sekunder raskere enn tiden hun brukte på den tre ganger så lange distansen i allround-VM hvor hun vant bronse.

I videoen ser du 24-åringen prate om hva som skal til for å klatre helt til topps.

- Jeg har fått høre at jeg var ganske gæren og syntes veldig mye var morsomt da jeg var liten, smiler Njåtun til Dagbladet.

- Jeg har sjeldent vært redd for å drite meg ut. Jeg er den som har prøvd og prøvd på ting jeg er elendig på og gått på trynet og bommet skikkelig, men det har vært greit. Det har nok gjort at jeg har sprengt litt grenser og våget nye utfordringer, både da jeg var liten og i dag, fortsetter hun.

24-åringen sprengte en ny grense da hun tok Norges første medalje på damesiden på 35 år i allround-VM.

Venner som motivasjon Hun var del av skøytemiljøet i Asker, og der knivet hun med gode venner på trening og konkurranse.

- Jeg syntes alltid det var så gøy på trening fordi vennene også var der.

- Samtidig så jeg at jeg var ganske god fordi jeg hele tiden fikk litt resultater og selvtillit i de aldersbestemte klassene. Det ga meg noe å strekke meg etter hvert år, og det dreiv meg veldig i de årene før jeg kom opp på landslaget, forklarer 24-åringen.

Derfor bestemte Njåtun seg for å satse på skøyter og prioritere bort fotball og andre aktiviteter da hun begynte på videregående skole.

Tidlig på landslaget Den tok hun over fire år i Asker for å tilpasse hverdagen til skøytesatsinga, og som 17-åring ble hun tatt ut på landslaget.

- Jeg prøvde å tilpasse skøytinga med andre aktiviteter som jeg også syntes var gøy. Men da jeg var 15, skjønte jeg at det ikke gikk an å kombinere om jeg skulle bli så god som mulig.

Som landslagsløper slo Njåtun gjennom i 2010, som 19-åring og førsteårs senior med andreplass på 1500 meter i verdenscupen i Berlin.

- God til å omstille Drøyt fire år senere er det hennes eneste pallplassering på individuelle løp i verdenscupen. Det har vært fire år med flere sykdomsavbrekk som har gjort det tungt for Asker-løperen.  

Her leser du mer om Njåtuns tunge perioder og nedturer (PLUSS-sak).

Men i allround-VM i Calgary snudde det
. Plutselig var hun verdens beste på 1500 meter og satte en klar personlig rekord på 5000 meter. Det ga bronse, hennes første medalje i et internasjonalt mesterskap.

- Jeg tror jeg er flink til å se det positive i ting. Er det noe som går galt, for eksempel forberedelsene til trening eller konkurranse, så er jeg god til å omstille og finne en plan B som jeg også tror på.

De egenskapene håper hun bidrar til uttelling i OL i Pyeongchang om tre år.

- Jeg tror selv jeg kan bli aller best. Den store drømmen er OL, gå veldig fort og få til alt der.

Se Njåtun prate mer om OL-drømmen i videoen.

VM-BRONSE: Ida Njåtun gikk to kjempeløp i allround-VM og tok bronse. Det var en kjærkommen opptur etter en tung sesong med mye sykdom og motgang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VM-BRONSE: Ida Njåtun gikk to kjempeløp i allround-VM og tok bronse. Det var en kjærkommen opptur etter en tung sesong med mye sykdom og motgang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer