Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ida, Unni og Frank er Norges fakkelbærere i OL

Ildsjeler løper med OL-ilden i Kina.

• Dagbladet.no 13. oktober: Vinn OL-tur med Harald, Anette og «Elling»

(Dagbladet.no): 8. august går startskuddet for sommer-OL i Beijing, men allerede 1. april forlater den olympiske ild Hellas. Før fakkelen kommer fram til OL-byen, skal nesten 22.000 løpere bære den verden rundt.

I den forbindelse har OL-sponsoren Samsung plukket ut frivillige innen idretten fra hele verden, som skal få følge i fotsporene til folk som Muhammad Ali, Michel Platini og Kronprins Haakon.

Fire av dem er norske. Håndball- og Norway Cup-mannen Frode Kyvåg er ambassadør, mens Ida Granberg (Kvik IF), Unni Helland (BUL) og Frank Lidahl (Kolstad IL) er blitt valgt ut som fakkelbærere fra lokal idrettslag.

Representerer idretten

- Vi presenterer idretts-Norge, sier Frode Kyvåg når Dagbladet.no møter dem på SAS-hotellet i Oslo.

Han tvilte ikke et sekund da Samsung Norge spurte ham om å være ambassadør. De tre andre, som ikke engang visste de var nominert, ble mer overrasket.

- Jeg var utenfor et fotballstadion i England, og trodde først det var en telefonselger fra Samsung som ringte, så jeg holdt på å legge på. Jeg ble rimelig overrasket da jeg fikk forklart hva det gjaldt, sier Frank Lidahl.

NORSK OL-DELEGASJON: Ambassadør Frode Kyvåg (t.v) skal til Kina før OL og får med seg fakkelbærerne Unni Helland (BUL, fra venstre), Ida Granberg (Kvik IF) og Frank Lidahl (Kolstad IL). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NORSK OL-DELEGASJON: Ambassadør Frode Kyvåg (t.v) skal til Kina før OL og får med seg fakkelbærerne Unni Helland (BUL, fra venstre), Ida Granberg (Kvik IF) og Frank Lidahl (Kolstad IL). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ida Granberg måtte ta til tårene.

- Jeg trodde det var noen som tulla. Jeg ba dem si det en gang til. Jeg skulle ta bussen hjem fra jobb, og tårene rant, og jeg tenkte «hva skal lille meg i Kina å gjøre?», sier hun.

Gleder seg

Kvartetten drar til Kina 5. mai. De skal først en dag på sightseeing i Guangzou i sør, før de skal løpe sine respektive etapper av fakkelstafetten dagen etter.

- Hver etappe er ikke på mer enn cirka 400 meter, så det skal nok gå greit. Det hadde vært litt spesielt å tryne i asfalten og slukke OL-ilden, sier Lidahl og smiler.

- Det er jo et spennende og ærefullt oppdrag. Jeg føler liksom at de som får lov å være fakkelbærere har prestert noe stort, følger Granberg opp.

- Men du har jo prestert noe stort, sier Frode Kyvåg.

- Uten dugnader og frivillighet stopper norsk idrett opp. Vi gang på gang at de som presterer noe stort sier at det aldri hadde gått uten frivilligheten. Utenom familie og skole er idretten den viktigste premissleverandøren til ungers utvikling. De 750.000 frivillige i Norge i dag er verdt mange milliarder kroner, sier han.

image: Ida, Unni og Frank er Norges fakkelbærere i OL

Kaos i Kina

Ingen av de tre frivillige har vært i Kina før. Nå kan de ikke vente til avreisen i mai.

- Jeg tror det blir spennende og masse kaos i Kina, men det meste kommer nok til å gå på skinner, sier Unni Helland.

- Jeg føler at jeg er på oppdrag for en hel norsk organisasjon. Vi er representanter for den frivillige bevegelsen. Men selv om vi gjør dette for idretts-Norge kommer opplevelsen alltid til å være med oss personlig, sier Lidahl.

Ingen av dem kan imidlertid gi et godt svar på hvorfor de bruker så mye tid på frivillighet.

- Vi gjør vel dette av ren interesse. Jeg har aldri tenkt over hvorfor jeg har brukt så mye tid som frivillig. På en måte er vi vel sosialarbeidere, sier Helland.

FAKKELGJENG: Ildsjelen har allerede fått holde faklene foran stafetten i Kina i mai.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media