- Idiot om du ikke tviler på Bolt

Carl Lewis antyder at sprintkometen fusker.

(Dagbladet.no): Da Usain Bolt blåste inn til fantomtida 9,69 på 100-meterfinalen i Beijing, var det flere som hevet et par øyenbryn.

Ikke bare senket han den nye verdensrekorden - han gjorde det uten å løpe for full maskin de siste 20 meterne.

Senere i mesterskapet fulgte 21-åringen opp i samme utklassingsstil. På 200 meter slo han den «uslåelige» verdensrekorden til Micahel Johnson i 0,9 sekundermeters motvind, før han avsluttet med nytt gull og verdensrekord på 4 x 100 meter stafett.

Dopingryktene måtte nesten komme. Bolt bedyret at han ikke hadde noe å skjule - og forklarte suksessen med hardt arbeid, en rask bane og mye moro.

- Jeg er blitt testet fire ganger i Kina før jeg i det hele tatt hadde startet å løpe. Disse folka tok urinprøver og blodprøver. Etter hver finale, er jeg blitt testet. Og jeg er blitt testet så mange ganger utenfor konkurranse at jeg har kommet ut av tellinga, sa han ifølge AP.

Kaster stein i glasshus?

Alle er likevel ikke overbevist om at Bolts fenomenale tider er kommet på helt naturlig vis. En av dem er den gamle sprintkongen Carl Lewis.

- Jeg jobber fortsatt med å fordøye det faktum at han senket tidene sine fra 10 blank til 9,6 i løpet av ett år. Jeg tror det er noe der. Jeg er stolt av Amerika akkurat nå, fordi vi har det beste antidopingprogrammet. Nasjoner som Jamaica har ikke et sånt program, så de kan gå i månedsvis uten å bli testet. Jeg sier ikke at noen har tatt noe ulovlig, men alle må konkurrere på like vilkår, sier Lewis i et intervju med Sports Illustrated.

- Idiot om du ikke tviler på Bolt

Amerikaneren kaster kanskje stein i glasshus, for to måneder før OL i Seoul i 1988 testet han angivelig positivt på et stimulerende middel hele tre ganger.

Men på den tiden lukket det amerikanske idrettsforbundet og USAs olympiske komité gjerne øynene for slike saker - og Lewis ble frikjent da han forklarte at han hadde inntatt en medisin mot forkjølelse.

Han mener Bolt må tåle å bli mistenkeliggjort når Jamaica ikke har et bedre antidopingprogram, og minner om at ingen nasjoner noen gang har dominert sprintdistansene så voldsomt som det det lille landet i Karibia gjør for øyeblikket.

- Realiteten er at dersom jeg løp må, og presterte slik jeg gjorde før, ville jeg forventet at folk sa noe. Jeg ville ikke engang bli såret av spørsmålet. Så når folk spør meg om Bolt, sier jeg at han kan bli den største friidrettsutøveren noensinne. Men at noen løper på 10,03 et år, og 9,69 det neste - stiller du ikke spørsmål ved det, i en sport med et slikt rykte, da er du en idiot. Punktum.

- Bolt er unik

Under OL i Beijing spurte Dagbladet teamlegen til Jamaica om dopingbeskyldningene plaget Bolt. Han svarte benektende.

- Nei, han bryr seg ikke om det. Det dere må forstå, er at Bolt er unik. Jeg oppdaget ham allerede som 13-åring. Han har talent, fart, finesse og sterkt mot. Han er rett og slett bare en super atlet. En som Bolt kommer det bare hvert 100. år, sa Herb Elliott.

Ingen i Jamaica har noen gang blitt tatt for doping så lenge de har trent i hjemlandet, men opptil flere er avslørt etter at de har flyttet ut. Det lille landet med 2,8 millioner innbyggere er foreløpig ikke medlem av Karibias regionale antidopingbyrå.

TO SPRINTKONGER: Carl Lewis og Usain Bolt er to av historiens største sprintere. Nå går førstnevnte langt i å antyde at det er noe muffens med fantomtidene til mannen fra Jamaica. Foto: AFP
TO SPRINTKONGER: Carl Lewis og Usain Bolt er to av historiens største sprintere. Nå går førstnevnte langt i å antyde at det er noe muffens med fantomtidene til mannen fra Jamaica. Foto: AFP Vis mer
<B>I EGEN KLASSE:</B> Usain Bolt gjorde akkurat som han ville i Beijing.
<B>9,69:</B> Selv om han jublet og slo seg på brystet 20 meter fra målstreken,suste Bolt inn til ny verdensrekord.
<B>SKEPTISK:</B> Carl Lewis.