- Idioti det som skjedde med Skofterud

Professor mener toppidretten kan drives for drøyt.

BLE RAMMET. Professor i idrettsfysiologi mener at det er for drøyt, når det gikk så langt som det gjorde med Vibeke Skofterud. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLE RAMMET. Professor i idrettsfysiologi mener at det er for drøyt, når det gikk så langt som det gjorde med Vibeke Skofterud. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Den tidligere skiskytteren Björn Ferry påstår i en ny bok, at en toppidrettsutøver kan sammenliknes med en misbruker - og at han ikke vil anbefale alle å satse på toppidrett.

Vibeke Skofterud, som la langrennskiene på hylla i år, forteller at hun pådro seg en ganske alvorlig lidelse for et drøyt år siden, fordi hun overdrev treningsmengdene.

Skofterud ble rammet av rabdomyolyse, som kort fortalt er avrevne muskelifbre som går i blodbanene, som igjen fører til akutt nyresvikt og opphopning av væske i kroppen. Skofterud ble innlagt på sykehus.

- Idioti Truls Raastad er professor i idrettsfysiologi med spesialfelt på idrettsskader og belastninger. Han har en klar oppfatning:

- Det er idioti det som skjedde med Skofterud. Det har ingenting med toppidrett å gjøre. En person som påfører seg rabdomyolyse under trening, strekker strikken altfor langt, sier Raastad til Dagbladet.

Vibeke Skofterud forteller følgende om hendelsen:

- Det var i en oppstartsfase av sesongen, der jeg foretok noen øvelser i et uvant bevegelsesmønster. Jeg ble advart av en annen utøver, som pådro seg rabdomyolyse på samme vis året før. Men så er jeg jo skrudd sammen slik at jeg ikke gir meg. Jeg er vant til smerte. Men denne gang strakk jeg strikken for langt, ja. Selv om jeg ikke er helt enig i at det var idioti. Men fryktelig smart var det ikke, sier Vibeke Skofterud til Dagbladet.

Hun forteller at 100 hang ups ble fulgt av tre og en halv times staketur dagen etter.

Det ble for mye.

- Representativt Raastad forteller om tilfellet til Skofterud:

- Det var en spesiell hendelse. Det som skjedde med Skofterud er representativt for utøvere som pådrar seg rabdomyolyse. Det er gjerne på kickoffs, der de skal utføre spesielt harde øvelser. Toppidrettsutøvere som er vant til å ta seg ut, presser seg da for hardt i slike uvante øvelser, sier Truls Raastad.

Han fortsetter:

- De arrangerte en konkurranse med ekstreme belastninger. Så vidt jeg vet hadde de en tilsvarende hendelse året før. Dette forteller at trenere må tenke nøye gjennom hvilken form for øvelser de setter opp for utøverne ved slike spesielle anledninger, mener Raastad.

Treners ansvar Han ser det som trenerens ansvar. En konkurranseutøver preges av sterkt vinnerinstinkt. Det forteller også Skofterud, at hun ga alt i konkurransen som gikk over fire døgn.

- Rabdomyolyse har ingenting med toppidrett å gjøre. Det skjer også på treningsstudioer, sier Raastad.

Professoren i idrettsfysiologi forsvarer toppidretten om den utøves fornuftig, men med noen forbehold.

- Spesielt boksing og utforgrenen i alpint ville jeg helst ikke at mine barn skulle komme hjem og si at de ville satse alt på. Det er veldig høy skaderisiko i disse grenene, sier Raastad.

Han har også betenkeligheter rundt langdistanseløping.

- Det stilles krav til tynnhet i langistanseløping. Det er en stor fordel med lav vekt i denne grenen. Det var også et problem i skihopping. Men her er det blitt noe bedre med at det stilles vektbetingelser i regelverket, sier Raastad.

Mistet menstruasjon Björn Ferry henviser i boka til den kvinnelige skiskytteren Elisabeth Högberg som mistet menstruasjonen i hele sju år.

 SLIK SÅ DEN UT:  Vibeke Skofteruds arm. Foto: Privat
SLIK SÅ DEN UT: Vibeke Skofteruds arm. Foto: Privat Vis mer

Vibeke Skofterud forteller at hun også mistet menstruasjonen i perioder. Skofterud skriver i sin blogg at hun var opptatt av å veie mindre, da hun var aktiv. Hun tok det å miste menstruasjonen som et signal fra kroppen.

- Jeg vil gjerne poengtere at alt var basert på egne valg. Idretten ga meg sinnsykt mye, og jeg ville gjort alt om igjen. Kanskje bortsett fra 100 hang ups, ler Vibeke Skofterud.

Den tidligere langdistansedronninga Ingrid Kristiansen har også fortalt til Dagbladet at hun mistet menstruasjonen i perioder. Men at hun fikk hentet seg inn igjen i vinterperioden.

Truls Raastad forteller at dette har en sammenheng mellom store treningsdoser og lite inntak av energi.

- Når det skjer, dras det for langt. Det skal ikke skje, mener Truls Raastad.

Thor Einar Andersen er professor i idrettsmedisin. Han forsvarer toppidretten og anbefaler ungdom å satse, om motivasjonen er sterk.

Björn Ferry trekker sammenlikninger mellom en toppidrettsutøver og en misbruker. Andersen ser en viss likhet i enkelte uheldige tilfeller.

- Misbruk er å gå litt langt. Men hvis det å trene skaper en avhengighet, kan det bli et problem for den enkelte. Om idretten er alt vedkommende har. Karrieren tar slutt en dag, sier Thor Einar Andersen.

Mental omkobling Han sier det dreier seg om en mental omkobling. Og at kroppen som regel restituerer seg fullt ut.

Vibeke Skofterud sier at det var hennes egne avgjørelser hele veien, og at hun ikke angrer på noe og ville gjort alt om igjen.

- Som regel greier en idrettsutøver seg veldig bra i livet etter karrieren. De fleste tilfellene viser det. Men så er det enkelte som sliter. Det er en bakside av medaljen også. Den må man være klar over, sier Andersen.

ANBEFALER Å SATSE. Thor Einar Andersen er professor i idrettsfysiologi. Han anbefaler ungdom å satse på idretten, om motivasjonen er sterk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANBEFALER Å SATSE. Thor Einar Andersen er professor i idrettsfysiologi. Han anbefaler ungdom å satse på idretten, om motivasjonen er sterk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer