Idiotsikkert opplegg, Petter

I går var Petter Northug jr. verdens beste skiløper. Det er ikke nødvendigvis det samme som at Bjørnar Håkensmoen og Krister Sørgård er idioter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å vinne et verdenscuprenn for en juniorløper skal egentlig ikke gå an. Til det er langrennssporten for hard. Nivået på de 20- 30 beste løperne er skyhøyt. Likevel kom Petter Northug og gjorde noe som verken Bjørn Dæhlie eller Thomas Alsgaard noen gang klarte. Junioren slo alle seniorene.

DERMED BLUSSET selvsagt diskusjonen om OL-uttaket opp igjen. Jeg fikk et titall tekstmeldinger etter rennet i går, med klare oppfordringer om å idiotforklare de ansvarlige for at Northug aldri kom til OL. Det ser jeg lite grunn til. OL-uttaket er historie. Og hvor godt Petter Northug jr. ville mestret høyden i Pragelato får vi aldri vite.

Dessuten lå nødvendigvis ikke feilen i ikke å sende Northug til OL. Feilen sportssjef Håkensmoen og landskagstrener Sørgård eventuelt gjorde, var å bestemme seg så tidlig for at Northug skulle være hjemme. Derfor fikk han heller aldri muligheten til å få den høydeprepareringen han ville trengt for å være en norsk OL-joker.

DET ER DESSUTEN verdt å merke seg at Krister Sørgård i god tid før OL redegjorde for hvilke planer han hadde for Northug. Petter skulle skynde seg langsomt, gjøre det i bra i junior-VM og få noen positive verdenscupopplevelser på slutten av sesongen før han slutter seg til landslaget neste år, sa Sørgård. Han ville ikke ta sjansen på å «brenne opp» gutten i OL. Og, verdt å merke seg, det er akkurat slik det har gått. Northug vant alt i VM. I går lekte han seg med verdenscupleder Tobias Angerer og resten av verdens ypperste langrenns-elite. Han fikk akkurat den opplevelsen Sørgård i januar håpet han ville få i løpet av sesongen. Det som ble Sørgårds problem var at Northug sannsynligvis ble enda bedre enn landslagstreneren så for seg. Etter gullraidet i NM rett i forkant av OL-uttaket ble det et nærmest umenneskelig press på treneren. Han sto i mot. Om det var lurt eller dumt, må det mer enn etterpåklokskap til å avgjøre. Uansett, svaret får du aldri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer