Idiotsikkert opplegg, Petter

I går var Petter Northug jr. verdens beste skiløper. Det er ikke nødvendigvis det samme som at Bjørnar Håkensmoen og Krister Sørgård er idioter.

Å vinne et verdenscuprenn for en juniorløper skal egentlig ikke gå an. Til det er langrennssporten for hard. Nivået på de 20- 30 beste løperne er skyhøyt. Likevel kom Petter Northug og gjorde noe som verken Bjørn Dæhlie eller Thomas Alsgaard noen gang klarte. Junioren slo alle seniorene.

DERMED BLUSSET selvsagt diskusjonen om OL-uttaket opp igjen. Jeg fikk et titall tekstmeldinger etter rennet i går, med klare oppfordringer om å idiotforklare de ansvarlige for at Northug aldri kom til OL. Det ser jeg lite grunn til. OL-uttaket er historie. Og hvor godt Petter Northug jr. ville mestret høyden i Pragelato får vi aldri vite.

Dessuten lå nødvendigvis ikke feilen i ikke å sende Northug til OL. Feilen sportssjef Håkensmoen og landskagstrener Sørgård eventuelt gjorde, var å bestemme seg så tidlig for at Northug skulle være hjemme. Derfor fikk han heller aldri muligheten til å få den høydeprepareringen han ville trengt for å være en norsk OL-joker.

DET ER DESSUTEN verdt å merke seg at Krister Sørgård i god tid før OL redegjorde for hvilke planer han hadde for Northug. Petter skulle skynde seg langsomt, gjøre det i bra i junior-VM og få noen positive verdenscupopplevelser på slutten av sesongen før han slutter seg til landslaget neste år, sa Sørgård. Han ville ikke ta sjansen på å «brenne opp» gutten i OL. Og, verdt å merke seg, det er akkurat slik det har gått. Northug vant alt i VM. I går lekte han seg med verdenscupleder Tobias Angerer og resten av verdens ypperste langrenns-elite. Han fikk akkurat den opplevelsen Sørgård i januar håpet han ville få i løpet av sesongen. Det som ble Sørgårds problem var at Northug sannsynligvis ble enda bedre enn landslagstreneren så for seg. Etter gullraidet i NM rett i forkant av OL-uttaket ble det et nærmest umenneskelig press på treneren. Han sto i mot. Om det var lurt eller dumt, må det mer enn etterpåklokskap til å avgjøre. Uansett, svaret får du aldri.

DERFOR ER DET like greit å la det ligge. Og heller konsentrere seg om Petter Northugs framtid som skiløper. Det er lett å ramse opp kvalitetene hans: Han har alt.

Teknikk, styrke, utholdenhet, spurtegenskaper, psyke, selvtillit, en voldsomt offensiv holdning, godt treningsmiljø og voksent og bevisst støtteapparat.

Og det beste av alt, han har utviklingspotensiale. Petter Northug jr. er bokstavelig talt en junior i navnet. Men alderen lyver nok litt. Han har trent langt hardere enn andre på hans alder, og er på nivå med en godt trent 24-åring. Derfor er det ingen grunn til å vente galopperende framgang i åra som kommer. Men at han blir bedre, om han passes litt på og trener like fornuftig som han åpenbart har gjort til nå, er det ingen tvil om.

OG TENK DEG da hvilken skiløper Norge får glede av de kommende ti åra. Petter Northug jr. er som skapt for en idrett der de fleste medaljer vil bli delt ut etter spurtoppgjør i åra som kommer. Dessuten har han mediatekke og har alt som skal til for å bli ei stjerne. Norsk langrenn ville ikke hatt vondt av ei stjerne som kunne dele noe av trøkket med Marit Bjørgen.

DA FÅR det heller være at han gikk glipp av et OL han var kvalifisert til.

PS: Vil du sjøl se Petter Northug jr. på nært hold, bør du ta turen til Holmenkollen lørdag. Da utfordrer junioren hele verdenseliten igjen. Og denne gang i alle skirenns mor - femmila i Kollen.