Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Idrett er viktig, men nå står vi sammen

Det norske alpinmiljøet er i sorg etter nok en stygg ulykke i bakken.

(Dagbladet.no) Bjarne Solbakken falt på akkurat samme sted som Matthias Lanzinger i Kvitfjell-løypa for seks år siden.

Tidligere i dag ble det klart at den østerrikske alpinisten må amputere, etter flere kompliserte brudd og avrevne blodårer.

Solbakken ble svært trist da han fikk beskjeden om at beinet hans ikke sto til å redde.

- Dette er et sjokk for oss. Tankene våre går nå til Matthias, kjæresten og familien hans, sier Solbakken til Dagbladet.no.

Ventet på toppen

Søndag måtte han vente på toppen av Kvitfjell-bakken i over en halvtime, på grunn av fallet til Lanzinger. Solbakken ble kraftig forslått da han falt den samme plassen i 2002, men han slapp unna bruddskader.

Det tok likevel tre måneder før han var tilbake i full trening.

- Er dette et av de styggeste fallene du har sett?

image: - Idrett er viktig, men nå står vi sammen

- Utfallet er noe av det styggeste, men jeg føler at det ikke blir riktig å kommentere dette så mye nå.

Søndag kveld sa han til Dagbladet at han ble uvel av å se fallet i reprise på tv. Han skjønte med en gang at det var snakk om en alvorlig skade.

- Unormalt mange ulykker

Sportssjef Jørund Li sier at hele det norske alpinmiljøet er preget av ulykken.

- Vi har dype sympatier med Matthias og hans nærmeste. Idrett er viktig, det er jobben og livsstilen vår. Vi konkurrerer på et sunt grunnlag, men når sånne ting skjer da står vi sammen, sier Li til Dagbladet.no.

Denne sesongen har det vært 29 alvorlige ulykker i verdenscupen.

- Jeg kan ikke husket at det har vært så mange tidligere. Det har vært unormalt mange store ulykker denne sesongen. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor, for vi kjører jo de samme løypene år etter år, sier Solbakken.

Heller ikke Jørund Li har noen forklaring på ulykkesantallet.

MÅTTE AMPUTERE: Matthias Lanzinger falt stygt i Kvitfjell og må i formiddag amputere leggen på Ullevål universitetssykehus. Foto:DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP
MÅTTE AMPUTERE: Matthias Lanzinger falt stygt i Kvitfjell og må i formiddag amputere leggen på Ullevål universitetssykehus. Foto:DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP Vis mer

- Vi har radaren på når det gjelder sikkerhet hele tida. Dette må alltid stå på agendaen og vi kommer helt sikker til å ta en debatt etter sesongslutt.

Har ikke reagert

Aksel Lund Svindal falt stygt på trening i Beaver Creek i Canada i slutten av november. Han står på ski igjen, men det er foreløpig uklart når han vil være tilbake i renn.

Det er svært tvilsomt om han vil delta i flere internasjonale renn denne sesongen.

- Er det tilfeldig eller en tendens, at det har vært så mange ulykker? Det er vanskelig å si. Det blir uansett feil av meg å gå inn på dette nå, sier Li.

- Har du reagert på noen sikkerhetsmessige mangler i løpet av sesongen?

- Nei, jeg har ikke tenkt på noe spesielt. Vi tenker sikkerhet hele tida, men det er ikke noe jeg har stusset over. FIS (Det internasjonale skiforbundet) forsker på dette og jeg regner med at de vil komme med en bred og god oversiktig. Så får vi se om det er noe som bør gjøres annerledes i framtida.

• Se fallet til Matthias Lanzinger på NRK Nett-TV

RETT FØR FALLET: Her er den østerrikske alpinisten sekunder før fallet i Super-G-løypa.
FALT SAMME STED: Her faller Bjarne Solbakken på samme sted som Matthias Lanzinger ødela seg i Kvitfjell-bakken. Det tok tre måneder i 2002 før Solbakken var tilbake.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media