Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrett for alle

Nye penger til et gammelt slagord. Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN GANG i et eldre protestliv gikk mange av oss med t-skjorte påskrevet budskapet «Idrett for alle». Det budskapet har ennå ikke nådd helt fram. Muligheten til å drive idrett og få et sunnere liv henger fortsatt sammen med kjønn, utdanning, jobb og inntekt på et grunnleggende vis som ikke forandres gjennom et enkelt statsbudsjett.

Likevel er anslagene i år mer lovende enn på lenge.

DET mest synlige er den økte statlige forståelsen for idrettens rolle i jobben for en bedret folkehelse. Der sprenges endelig finansieringen de ulike departementsgrenser, og dette nye helhetssynet er vesentlig:

** Veien til bedre helse går gjennom økt forståelse for hvordan hele hverdagen påvirker den fysiske formen til den enkelte.

Dermed blir kanskje den foreslåtte utvidelsen av antall gymtimer på sikt det viktigste bidraget. I hvert fall hvis den foreløpige utvidelsen med to timer mer i uka fortsetter mot målet om minst en times fysisk aktivitet for alle elevene hver eneste dag.

PÅ SAMME vis glir tenkning om sammenhengen mellom idrett og folkehelse inn i helsebudsjettet. Der kom det ikke konkrete tall i dag, men omleggingen skjer over nyttår gjennom støtte fra helsedirektoratet til Norges Idrettsforbund spesielt konsentrert rundt satsing på forebygging og funksjonshemmete.

Dette gir idrettsbevegelsen selv nye utfordringer. Dess mer ansvar den får for å legge til rette for en bedre folkehelse, dess viktigere blir det å organisere et arbeid som holder til å nå disse målene.

I første omgang betyr det at Idrettsforbundet sentralt må prioritere helsedelen, men så blir den daglige utfordringen overlatt til de lokale idrettsklubbene. Mange steder krever det en annen forståelse av aktivitet på grasrota.

VIL FYLLE OPP: Norske svømmehaller kan få en finansieringsordning med dels rentefrie lån på linje med skolebygg og kirker. - Anslagene i årets statsbudsjett er mer lovende enn på lenge, skriver Esten O. Sæther. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DAGBLADET.
VIL FYLLE OPP: Norske svømmehaller kan få en finansieringsordning med dels rentefrie lån på linje med skolebygg og kirker. - Anslagene i årets statsbudsjett er mer lovende enn på lenge, skriver Esten O. Sæther. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DAGBLADET. Vis mer

AKKURAT DER har flere svømmeklubber kommet langt ved å se at det å gi et livslangt tilbud til lokalbefolkningen åpner helt nye muligheter for den tradisjonelle konkurranseidretten. Det gjelder både miljø og økonomi.

Budsjettlekkasjene om de nye finansieringsmåtene for svømmehaller, var nettopp tegn på nytenkningen som preger den rødgrønne regjeringen på slutten av denne stortingsperioden. Manglende drift av svømmehaller landet over på tross av løftene fra Soria Moria-erklæringen, har lenge gitt Jens Stoltenberg et troverdighetsproblem. Det er tettet igjen etter at svømmehallene kan få en finansieringsordning med dels rentefrie lån på linje med skolebygg og kirker.

SAMTIDIG kommer idretten også til å få ekstra midler gjennom den milliardsatsingen på frivillighet som regjeringen har startet på. Denne nye ordningen må sees på som en kompensasjon for frivillighetens krav om momsfritak. Dette blir det neppe noe av siden ekspertene fra Finansdepartementet advarer mot et slikt generelt fritak.

Totalt overfører staten nå mer penger til norsk idrett enn noen gang. Rammen for 2009 er allerede på drøyt 1,5 milliarder, og i tråd med Idrettsforbundets egne ambisjoner for økonomisk vekst.

DET FORSTERKER bildet av en rødgrønn regjering og en folkebevegelse med tette bånd. Utfordringen for Idrettsforbundet er å sikre forståelse og overføringer som strekker seg utover partitilknytningen. Den pliktoppfyllende idrettsminister Trond Giske er på valg til høsten mens Bjarne Håkon Hanssen som har åpnet for helsefinansieringen, uansett forsvinner ut av politikken neste år.

Norsk idrett har til gode å framstå med noen samlet politisk kraft. Det gjør det enda mer vesentlig å gjøre forståelsen av gamle slagord åpenbar for flere enn de Arbeiderparti-statsrådene som nå har styrt budsjettprosessen idrettens vei.

image: Idrett for alle

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!