KAN UTESTENGES: Hele Russland kan bli nektet OL-deltakelse. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
KAN UTESTENGES: Hele Russland kan bli nektet OL-deltakelse. Foto: Jon Eeg / NTB scanpixVis mer

Idrett-Russlands D-dag: Risikerer å bli utestengt fra OL

WADA har etterforsket.

(Dagbladet): Russland ble i desember utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Det ble bestemt med 22 mot 1 stemme på et møte i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Dette gjelder også under OL, men russiske utøvere fikk muligheten til å søke om å få delta. Da som nøytrale utøvere. Ett av kriteriene var at de hadde trent utenfor Russland. De to russiske utøverne Darja Klisjina og Julia Stepanova får begge delta i Rio-OL som nøytrale utøvere.

Tidligere har altså kun russisk friidrett vært utestengt for all konkurranse, men nå spøker det for all russisk idrett.

WADA har etterforsket

De risikerer en fullstendig OL-utestengelse dersom anklagene om statlig støttet doping under Sotsji-OL i 2014 blir bevist i dag. Det skriver flere medier, deriblant BBC.

En uavhengig kommisjon er satt opp av verdens antidopingbyrå (WADA), og disse har etterforsket anklagene fra da Russland arrangerte OL. Senere i dag vil de publisere sine funn på en pressekonferanse.

- Det er veldig sannsynlig at rapporten vil bekrefte en av de største dopingskandalene i historien, som impliserer den russiske regjeringen i en massiv konspirasjon mot rene utøvere i verden, skrev WADAs Joseph de Pencier til den amerikanske avisa New York Times, fredag.

Bedt om kontroll av Rodtsjenkov

Minst ti nasjonale antidopingbyråer verden over, inkludert de i USA, Tyskland, Spania, Japan, Sveits og Canada, i tillegg til over 20 utøvergrupper med OL-deltakere fra hele verden, har gått sammen og bedt om kontroll av den tidligere antidopingsjefen i Russland, Grigorij Rodtsjenkov.

I mai innrømmet Rodtsjenkov at over hundre prøver fra Sotsji-OL skal ha blitt tuklet med. Dette har vært en av mange avsløringer om statlig støttet doping i Russland, og har styrket troen på at flere medaljevinnere fra OL og andre mesterskap kan ha vært dopet.

Flere eksperter tvilte på Rodtsjenkovs avsløring i mai, men WADA har tatt hele dopingsituasjonen på alvor.