Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Idrett skaper klasseskille

Idrettstopper enige i at vi står overfor en utfordring.

VIL FINNE EN LØSNING: Idrettspresident Tom Tvedt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIL FINNE EN LØSNING: Idrettspresident Tom Tvedt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dagens utgave av Dagbladet skriver Dagbladets kommentator Esten O. Sæther om at det bør gis gratis ski til alle som ønsker det.

«For selv mens ski som norsk kultur står sterkere enn noen gang med stadig nye seire i hopp, alpint, kombinert, skiskyting og langrenn, er det mulig å løfte denne vinterleken enda mer i flokk», skriver Sæther i kommentaren.

Sæther peker på at langrenn er med på å skape et klasseskille.

«Voksne med høy inntekt og høy utdannelse er de ivrigste til å trene, velstående unge drar mest på hytter på fjellet og barn fra ressurssterke familier har størst mulighet til å oppleve gleden ved å føre den norske skitradisjonen videre.DENNE økte skjevheten skjer samtidig som den norske befolkningen endres. Andel innvandrere uten noen form for skikultur vokser sterkt. Det har også gjort at idrettsbevegelsen i sitt siste politiske styringsdokument fram til 2019 nettopp har prioritet oppgaven å få til en felles lek på tvers av økonomiske og kulturelle skillelinjer».

Nasjonal byttedag Skipresident Erik Røste understreker skisportens status i Norge.

- Vi er verdens beste på ski fordi vi er en nasjon full av skiløpere. Det er en del av vår kultur og identitet. Langrenn står oss nært, og det gjøres en god jobb i hele landet. Vi skiller oss fra andre land, og vi er i en heldig situasjon. Flere tusen jobber frivillig hver dag.

Røste mener at klasseskille er et generelt problem i idretten, og at Norges Skiforbund har gjort tiltak mot nettopp dette.

- Vi fokuserer på å dempe dette utstyrshysteriet gjennom nasjonal byttedag, hvor vi oppfordrer alle til å bytte utsyr innad i sine klubber, sier Røste til Dagbladet.

- Bør folk få ski gratis dersom de ikke har råd?

- Norges Skiforbund driver med aktiviteter. Dette er mer et politisk spørsmål, sier Røste.

- Viktig for integreringen Idrettspresident Tom Tvedt, er enig med Erik Røste, og påpeker idrettens utfordringer.

- Det er ikke bare langrenn som er med på å skape et klasseskille, det er idretten på generelt grunnlag. Det å bli inkludert i idretten er en viktig del av integreringen, men det koster penger. Det er ikke barna som velger bort idretten, det er foreldrene som ikke har råd, sier Tvedt til Dagbladet.

Idrettspresidenten forteller til Dagbladet at det er viktig å finne en løsning på problemet.

- Stortinget har påpekt dette med klasseskille i idretten tidligere. Vi må sette oss ned sammen og diskutere dette. Det er viktig at vi klarer å tilrettelegge for de som ikke har råd til å drive med idrett. Vi ønsker idrettsglede for alle, sier Tvedt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media