SUKSESSHISTORIEN: Indianapolis Motor Speedway var lenge det eneste byen hadde å by på. Nå er byen et pulserende sentrum for både næringsliv og kultur takket være satsingen på idrett. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP
SUKSESSHISTORIEN: Indianapolis Motor Speedway var lenge det eneste byen hadde å by på. Nå er byen et pulserende sentrum for både næringsliv og kultur takket være satsingen på idrett. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFPVis mer

Idretten og to visjonærer reddet den amerikanske metropolen fra å bli en spøkelsesby

Suksesshistorien om Indianapolis.

(Dagbladet): Dette er historien om hvordan Indianapolis var i ferd med å bli fullstendig øde og forlatt før to visjonærer snudde skuta.

I dag er byen en pulserende storby med et rikt kulturliv og en rekke attraksjoner.

Virkemiddelet deres? Gi folket idrett.

«Nap Town» På 1960-tallet var byen i ferd med å visne hen.

Både besøkende og de fastboende kalte den ganske treffende for «Nap Town». Et ordspill på at det ikke var stort annet å ta seg til der enn å ta en lur.

I hele sentrum fantes det to restauranter, og de fleste kontorbygningene var forlatt. Folk dro til andre deler av staten eller landet hvor man kunne spore menneskelig puls.

Dette har endret seg drastisk.

Suksesshistorien I dag har byen 200 restauranter, over 300 butikker, 28 muséer og gallerier i tillegg til 12 teatere. Alt dette er med på å lokke både innflyttere og turister til byen, og på de siste 20 årene har antallet mennesker som besøker byens attraksjoner nesten doblet seg.

INDIANAPOLIS SKYLINE: Her rives den gamle Market Square Arena for å gjøre plass til nye anlegg tilbake i 2001. Stadion var stedet hvor Elvis Presley holdt sin siste offentlige konsert i 1977. Foto: AP Photo/Michael Conroy
INDIANAPOLIS SKYLINE: Her rives den gamle Market Square Arena for å gjøre plass til nye anlegg tilbake i 2001. Stadion var stedet hvor Elvis Presley holdt sin siste offentlige konsert i 1977. Foto: AP Photo/Michael Conroy Vis mer

En rekke større selskaper har lagt sitt hovedkvarter dit, og folk har latt seg imponere over hvor vellykket prosjektet har vært.

The New York Times hyller Indianapolis' «pulserende kulturscene», mens Los Angeles Times mente revitaliseringsprosjektet «tar pusten fra en».

Arbeidsledigheten er godt under gjennomsnittet for USA som helhet, og både Indiana og Indianapolis kan vise til gode budsjettall.

Da er det sprøtt å tenke på at det hele startet med en «racingbane ute i en kornåker».

Bredt spekter Det var nemlig slik Fred Glass, en tidligere sportslig leder ved Indianapolis Universitet, beskrev byen sin. Racingbanen han siktet til var Indianapolis Motor Speedway hvor Indy 500-løpene ble arrangert.

Det gjør de ennå den dag i dag, men i tillegg har byen nå et NBA-lag, et mindre baseballag, og på 1970-tallet ble NFL-laget Baltimore Colts overtalt til å flytte til byen.

De to mennene som skal ha mye av æren for forvandlingen var  ordfører William Hudnut og guvernør Otis Bowen.

Bygg, og de vil komme De så at det måtte tas grep om ikke byen etterhvert skulle forsvinne av kartet, og så på hva som allerede trakk folk dit. Sportslig underholdning.

AMERIKANSK FOTBALL: Lucas Oil Stadium er bare ett av de mange idrettsanleggene som trekker folk til Indianapolis. Foto: Andy Lyons/Getty Images/AFP
AMERIKANSK FOTBALL: Lucas Oil Stadium er bare ett av de mange idrettsanleggene som trekker folk til Indianapolis. Foto: Andy Lyons/Getty Images/AFP Vis mer

Ikke helt ulikt det Kevin Costner gjør i filmen «Field of Dreams» fra 1989 hvor han bygger en baseball-bane midt i åkeren sin. «Bygg, og de vil komme».

I rask rekkefølge ble det bygd en ny basketball-arena, en baseball-stadion og et svært kompleks til det nye NFL-laget.

Det hele kulminerte 30 år senere da de i 2012 arrangerte Super Bowl. Én av de, om ikke den, største kommersielle idrettsbegivenhetene i verden.

ALL ÆRE: Tidligere guvernør i Indiana, Otis Bowen, skal ha mye av æren for at Indianapolis klarte å snu den negative trenden med sin satsing på idrett. Bowen gikk bort i mai i år. Foto: AP Photo/AJ Mast, File
ALL ÆRE: Tidligere guvernør i Indiana, Otis Bowen, skal ha mye av æren for at Indianapolis klarte å snu den negative trenden med sin satsing på idrett. Bowen gikk bort i mai i år. Foto: AP Photo/AJ Mast, File Vis mer