TIL STORTINGET: Idrettspresident Tom Tvedt sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: NTB Scanpix
TIL STORTINGET: Idrettspresident Tom Tvedt sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: NTB ScanpixVis mer

Idretten sender OL-ballen over til politikerne

Etter to mislykkede forsøk på å få vinter-OL tilbake til Norge, tar norsk idrett grep. Framover må oppfordringen om å søke komme fra politikerne på Stortinget.

Idretten kjempet innbitt om politikernes gunst om å få OL til Tromsø (2018) og Oslo (2022), men begge ganger ble prosessen stoppet før søknadene kom på Stortingets bord.

Under torsdagens idrettsstyremøte på Ullevaal stadion ble det vedtatt premisser for en eventuell OL-søknad i framtiden. Nå må oppfordringen om å søke komme fra sentralt hold, ikke norsk idrett.

- Vi har sagt at vi ønsker OL og Paralympics i Norge. Det har også idrettstinget og Stortinget sagt, men det er noe med å ta med seg de prosessene man har hatt. Det har kostet idretten dyrt, og vi har sågar stått på valgboder for dette. Vi trenger statlig støtte for å søke, og derfor har vi vedtatt at utspillet må komme fra Stortinget først, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

Med andre ord må idretten få et klart signal om at et OL på norsk jord er ønsket. En politisk avklaring på nasjonalt plan må komme først, både når det gjelder økonomi og sted som skal arrangere.

- Det er viktig for oss å være litt prinsipielle på rekkefølgen på ting når vi ser på hva som har vært historien tidligere. Vi har ikke råd til å gå på trynet en gang til. Det går rett og slett ikke. Det skaper splid og vondt blod, utdyper Tvedt.

Norge har tidligere arrangert vinter-OL i 1994 (Lillehammer) og 1952 (Oslo).

(NTB)